Global'in patronu Mehmet Kutman'la ilgili şok iddia

Global'in patronu Mehmet Kutman'la ilgili şok iddia

Şikayetçi Nusret Argun, şirketindeki hisselerin baskıyla elinden alındığını anlattı. İşadamı Mehmet Kutman'ı sorumlu tuttu. Ancak savcı ifade bile almadı.

Global'in patronu Mehmet Kutman'la ilgili şok iddia
16px
24px
18.09.2015 05:39
ABONE OLgoogle
‘Paralel' iftirasıyla Konya'da yapılan algı operasyonunun iddianamesi, asıl faillerin nasıl korunduğunu gözler önüne serdi. Şikayetçi Nusret Argun, şirketindeki hisselerin baskıyla elinden alındığını anlattı. İşadamı Mehmet Kutman'ı sorumlu tuttu. Ancak savcı ifade bile almadı.

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarından sonra ortaya atılan ‘Paralel' iftiraları, Konya'da davaya dönüştürüldü. Savcı Mehmet Ersin Berber imzalı iddianamede 74 sanık yer alıyor. Emniyet müdüründen avukatına, hukuk profesöründen işadamına kadar farklı profillerin sanık yapıldığı iddianamenin şikayetçileri ise halen örgüt suçlaması ile yargılanan isimler.

MEHMET KUTMAN'I KİM KORUYOR?

‘Cadı avı' taktiğinin omurgasını oluşturduğu iddianamede önemli bir konu gözden kaçırılmaya çalışılıyor. Ana şikayetçi Nusret Argun'un Energaz isimli şirketteki hisselerini baskı altında aldığı iddia edilen işadamı Mehmet Kutman, adeta korunmuş.

Örgüte dahil edilmeyen Kutman ve ekibi, sadece basit nitelikteki dolandırıcılıkla suçlanıyor, ifadesi bile alınmıyor.

Eski Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu, eski KOM Müdürü Anadolu Atayün, Konya'nın önde gelen avukatlarından Memduh Oğuz gibi sanıkların yer aldığı iddianamede savcının iki ayrı suçlama tarzı var. Birinci grup, 2008'deki Okyanus operasyonu ile ilgili “terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak” gibi suçlamaların hedefinde. İkinci grup, Okyanus operasyonu sonucu Argun'un zor durumda kalmasından faydalanarak onun Energaz hisselerini ele geçirdiği iddia edilen Kutman ekibi ile ilgili ‘dolandırıcılık' suçlaması.

213 sayfalık iddianamedeki ana suç konusu Energaz satışı olmasına rağmen Kutman ve ekibinin örgüte dahil edilmemesi dikkat çekici. Suç eylemleri bölümünde Energaz'ın satışı 37 sayfada anlatılıyor. Argun, iddianameye giren beyanlarında şu suçlamalarda bulunuyor:

“Bu operasyonun asıl amacı, şirketimin yüzde 29,5 hisse ile en büyük ortak olduğu ve en kıymetli varlığımız olan Energaz AŞ'deki hissemin elimden alınmasıdır ve bu amaç planlandığı gibi aynen gerçekleştirilmiştir. Global Yatırım Holding sahibi Mehmet Kutman, bana yapılan bu operasyonun tam merkezinde yer almaktadır. Hisselerimin her yönden sıkıştırılarak, Kutman'ın da içinde olduğu oluşuma doğru sürüklenip planlı bir şekilde satmak zorunda bırakılmamın da tesadüf olmadığını gördüm.”

Okyanus operasyonu sonrası tüm mal varlığına tedbir konulduğu halde Energaz hisselerine konulmadığına işaret eden Argun, sahibi olduğu Okyanus AŞ'nin Energaz'daki yüzde 29,5 hissesinin, Global Yatırım Holding'e, 15.01.2007 tarihli hisse alım ön protokolü ile 43.807.500 ABD Doları üzerinden satılması hususunda anlaşmaya varıldığını belirtiyor.

Okyanus operasyonundan haberi olan Kutman'ın, ön protokol yapmalarına rağmen, satın alma işlemini sürüncemede bıraktığını ve operasyondan sonra daha düşük fiyatla elinden aldığını söylüyor. Argun şu bilgileri veriyor: “Energaz AŞ'deki diğer hissedarlar olan Global AŞ ve STFA'nın sahipleri, eş ve çocuklarıma sürekli “ya alın ya da satın” şeklinde baskı ve tehdit kurmuşlardır. Bizim hem tüm mal varlığımıza tedbir konulması nedeniyle finansal krize sokulmamız hem de benim tutuklu olmam nedeniyle hisseleri alamayacağımızı kendileri de çok iyi biliyorlardı. Şirketteki hisselerimi zorlama ile elimden alan diğer hissedarlar, katılamayacağımızı bilmelerine rağmen defalarca sermaye artırımı yapmaya zorladılar. Buradaki amaçları sermaye artırımı ile hisselerimizi düşürerek sıfırlamaktı.”

 ‘Hisseleri satmazsan'ız babanız içerden çıkamaz'

Argun son olarak, tutuklu olduğu sırada Aralık 2008'de Kutman'ın İstanbul Karaköy'deki ofisinde kızı Ayşenur'a, “Hisselerinizi satmazsanız babanızın içeriden çıkması mümkün değil.” dediğini aktarıyor. Argun hapse girdikten sonra Okyanus AŞ'nin başına geçen kızı Ayşenur Argun da, babasının tutuklanmasından 1 yıl sonra Energaz hissedarları olarak çağrıldıkları toplantıya EPDK Başkanı Köktaş'ın da geldiğini anlatıyor. Köktaş'ın toplantı sırasında Konya'da ve bazı illerde doğalgaz dağıtım lisanslarının iptal edileceğini söylediğini kaydediyor. Süreci şöyle anlatıyor: “Kutman, EPDK'yı, hisselerimizi satmamız konusunda baskı aleti olarak kullanmıştır. Bizlerde, doğalgaz lisansımızın iptal edilmesi halinde şirket değerinin düşüp, hisselerimizin para etmeyeceği düşüncesi oluşturulmuştur.”

Savcılık olayı geçiştirdi

Argun'un çalışanı Abdurrahman Alsaran ise, “EPDK başkanının en son sözü, taahhütlerinizi yerine getirmezseniz lisansınız iptal edilir, oldu.” diyor. Tüm bu iddialar karşısında savcı ne yapıyor?  Aralarında Okyanus AŞ CEO'su Yılmaz Altunsoy, İlker Keremoğlu, Gültekin Çınar'ın bulunduğu 4 kişilik Kutman ekibini “kişinin içinde bulunduğu zor şartlardan yararlanmak suretiyle dolandırıcılık suçunu işledikleri” gerekçesiyle sanık yapıyor. İfadesini bile almaya gerek duymadığı Kutman'ı hapse girmeyeceği bir suçtan dosyaya alıyor.  

Avukat Memduh Oğuz'un müdafisi Atilla Kart, Energaz satışının iddianamenin özünü oluşturduğunu ifade ediyor. “Mehmet Kutman'ın devlet nüfuzunu ve bürokratik ilişkilerini nasıl kullandığı, Okyanus grubu yöneticilerini bile nasıl kontrolü altına aldığı somut olarak dile getirilmektedir.” diyen Kart, savcılık için şu tespitlerde bulunuyor: “Şüphelilerin ekonomik gücüne ve siyasi ilişkilerine göre manevra yapmış, olayı geçiştirmiştir.

Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde