Girişimcilere 'yaz piyangosu' vurdu 5 milyar euroluk fon serbest kalacak

Girişimcilere 'yaz piyangosu' vurdu 5 milyar euroluk fon serbest kalacak

Avrupa Birliği, 5 milyar euroluk fonu serbest bırakıyor. Türkiye'den araştırma grupları, KOBİ'ler ve bireysel olarak vatandaşlar bu paradan pay alabilecek.

Girişimcilere 'yaz piyangosu' vurdu 5 milyar euroluk fon serbest kalacak
16px
24px
11.07.2011 05:30
ABONE OLgoogle

Avrupa Birliği, 5 milyar euroluk fonu serbest bırakıyor. Türkiye'den araştırma grupları, KOBİ'ler ve bireysel olarak vatandaşlar bu paradan pay alabilecek. Para 20 Temmuz'dan sonra serbest olacak. Fonların tamamı hibe ve geri ödemesiz...

Avrupa Birliği (AB) 7'nci Çerçeve Programı kapsamında 5 milyar euroluk fon önümüzdeki günlerde serbest bırakılacak. 50'ye yakın çağrıyla birlikte sunulacak büyük pastadan, Türkiye'deki girişimciler de pay alabilecek. Fonlarla ilgili duyurunun 20 Temmuz'da yapılması bekleniyor.  Çerçeve Programları, Avrupa'nın bilimsel ve teknolojik temelinin güçlendirilmesi, endüstriyel rekabetin desteklenmesi ve ülkeler arası işbirliğinin teşvik edilmesi amacıyla yürütülüyor.

SAĞLIKTAN BİLİŞİME

2013'e kadar sürecek 7'nci Çerçeve Programı kapsamında bu yıl 5 milyar euroluk fonun serbest bırakılması öngörüldü. Fonların değerlendirileceği 50'ye yakın çağrı arasında; sağlıktan bilgi iletişim teknolojisine, enerjiden gıda-tarım ve biyoteknolojiye, ulaşımdan güvenlik ve çevreye kadar çok çeşitli alanlar bulunuyor.

7. Çerçeve Programına üniversiteler ya da araştırma enstitülerindeki araştırma grupları, sanayi kuruluşları, KOBİ'ler, KOBİ birlikleri, kamu kurumları, uluslararası organizasyonlar, dernekler, kalkınma ajansları başvurabiliyor. Bireysel başvuruları içeren projeler de uygun bulunması durumunda hibe pastasından pay alıyor.

Beyin göçüne katkısı var

TÜBİTAK'ın verilerine göre, çerçeve programlarına bugüne kadar Türkiye'den katılım sınırlı kaldığı için, serbest bırakılan yüklü fonlardan beklenen katkı elde edilemedi. 2003'te 4 milyon euroluk 20 ortaklık kurulabilirken, 2010'da rakam 25 milyon euro ile 200 ortaklığa çıktı. Halen 600'ün üzerinde Türk kuruluşu projelerde yer alıyor. Projelerle sağlanan tersine beyin göçü ise 100'ün üzerinde oldu.

Değerlendirme süreci 5-8 haftayı buluyor

Projelere katılımcı sayısı ve aranan özellikler proje türüne göre değişiyor. Ancak tüm başvurularda aranan ana şart, işbirliği halinde yürütülmesi. Genel olarak, 7. Çerçeve Programı projelerinde en az 3 farklı AB üyesi ülke veya üye olmayan Avrupa ülkelerinden en az 3 bağımsız kuruluşun yer alması gerekiyor. Araştırmacıların eğitimi ve kariyer gelişimlerini amaçlayan projelerde 1 tüzel kişinin bulunması yetiyor. Projenin Avrupa odaklı olması, bilimsel-teknolojik duruma katkıda bulunması, yenilikçiliği, çok ortaklı olması gibi kriterler kabulünde önem taşıyor. Projeleri değerlendirme süreci yaklaşık 5-8 hafta sürerken, proje hazırlığından kontrata kadar geçen süre 1 yılı bulabiliyor.

Tamamı hibe ve geri ödemesiz

AB Çerçeve Programı fonlarının tamamı 'hibe' ve 'geri ödemesiz' fonlardan oluşuyor. Dolayısıyla sunulan projeler başarılı bulunursa, AB Komisyonu tarafından fonlanıyor. Proje teklifleri doğrudan AB tarafından yapılıyor. Türkiye'de, bilim ve araştırma yoğunluklu bu programda koordinasyonu TÜBİTAK yapıyor. Yetkililer, 'bu programların ülkelere tahsis edilen maddi bir yardım olmadığının' altını çizerken, bu programlara katılan ülkelere herhangi bir kota ayrılmadığını vurguluyor.

Hakkı Kurban/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde