Genel Müdür Aydın verdiği sözü tutmadı, Ziraat Bankası dosya masraflarını iade etmiyor

Genel Müdür Aydın verdiği sözü tutmadı, Ziraat Bankası dosya masraflarını iade etmiyor

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın 5 ay önce, kredi başvurularında alınan masraflar ve komisyonların iadesi için banka şubelerine talepte bulunarak bu masrafları geri alabileceklerini söylemişti. Ancak...

Genel Müdür Aydın verdiği sözü tutmadı, Ziraat Bankası dosya masraflarını iade etmiyor
16px
24px
04.08.2015 10:22
ABONE OLgoogle
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın 5 ay önce, kredi başvurularında alınan masraflar ve komisyonların iadesi ile ilgili olarak zaten davaları kaybettiklerini ifade ederek kimsenin mahkemeye gitmesine gerek kalmadığını, banka şubelerine talepte bulunarak bu masrafları geri alabileceklerini söylemişti.

Bu açıklamanın ardından Ziraat Bankası'ndan kredi çeken tüketiciler bankaya adeta akın etti. Ziraat Bankası'na 5 ayda yaklaşık 4 bin vatandaşın başvurduğu ancak hiçbirinin bir sonuç alamadığı öğrenildi. İddiaya göre, bankada önce vatandaşlara tüketici hakem heyetlerine başvurmamaları için dilekçe imzalatıldı, sonra dosya masrafları yine verilmedi.

Bankalar yasalarla başvuru sahiplerine verilen dosya masrafı iadesi hakkı sürecini zorlaştırmak için birçok uygulama yapıyor. Sözgelimi, dosya masrafı iadesini almak için mahkeme başvurusu yapıldığında mahkeme sizden bankalardan alınacak bazı belgeler istiyor ve bankalar da bu belgeler için ücret vermenizi isteyerek bir anlamda süreci zorlaştırıyor. Ancak geçtiğimiz şubat ayında Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Hemen hemen aldığımız komisyonların tamamını geri veriyoruz. Hatta şöyle bir karar aldık, artık mahkemeye gitmesine gerek yok. Talep etsin. Zaten kaybediyoruz, bürokrasiyi de kaldıralım aradan, bunu ödeyelim dedik. Bu talep edilince bir daha mahkeme kararı olmaksızın geri veriyoruz.” demişti.

Bu açıklamanın medyada geniş yankı bulması üzerine Ziraat Bankası şubelerine akın eden 4 bin vatandaş büyük bir hüsranla karşılaştı. Bankaya giden vatandaşlara yetkililer tarafından ilk olarak ‘Tüketici Mahkemesi'ndeki davalarınızı geri çekin' denildi. Tüketici Mahkemesi'ne bankayla ilgili hiç dava açmayan vatandaşlara da şu şekilde bir dilekçe imzalatıldı:

“Tüketici kredileri nedeniyle tarafımdan alınan komisyon tutarlarının iadesi konusunda bankamız uygulama esas ve usulleri çerçevesinde hesaplanacak tutarın, banka hesabıma ödenmesini, bu ödeme ile bankamızı ibra ettiğimi, bu alacaklardan dolayı tüketici hakem heyetleri nezdinde hiçbir talepte bulunmayacağımı ve ayrıca mahkemelerde herhangi bir dava veya icra takibi başlatmayacağımı beyan ve taahhüt ederim.” Vatandaşlar Ziraat Bankası şubelerine giderek bu dilekçeyi imzaladı ancak 4 bin tüketiciye banka tarafından gönderilen SMS şok etkisi yarattı. Ziraat Bankası tarafından vatandaşlara gönderilen SMS'te, “Başvurunuz sonucu yapılan değerlendirmede size ödenebilecek tutar bulunamamıştır.” denildi. Vatandaşlara bankada önce tüketici hakem heyetlerine başvurmamaları için dilekçe imzalatıldı, sonra dosya masrafları yine verilmedi. Yaklaşık 4 bin vatandaş hem dava açmadan oldu hem de çektikleri kredinin dosya masrafını alamadı. Olaya tepki gösteren binlerce vatandaş, bankayı adeta telefon yağmuruna tutup tepkilerini gösterdi.

Bankanın yaptığı tam bir rezalet

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Ziraat Bankası'nın skandal uygulaması ile ilgili Zaman'a açıklamada bulundu. Bir kamu bankası olan Ziraat Bankası'nın çok büyük bir rezalete imza attığını söyleyen Çakar, “Çok büyük bir rezalet. Özel banka olsa anlardık ama bir kamu kurumunun, kamu bankasının vatandaşları dolandırması ve aldatması son derece düşündürücü ve tam bir skandaldır. Zaten aldatmaca dosya masrafı iadesi için Ziraat Bankası'na giden vatandaşlara tüketici hakem heyetlerine gitmemeleri, dava açmamaları için dilekçe ve tutanak imzalatılması ile başlıyor.” dedi.

Vatandaşları uyaran Çakar, tüketicilerin Ziraat Bankası'nda imzaladıkları dilekçe ve tutanaklarla beraber banka tarafından gönderilen SMS'lerin de bir kopyası ile Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmaları gerektiğini belirtti.
Fazlı Mert/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde