Gelecek tekstil ve hazır giyimde

Gelecek tekstil ve hazır giyimde

Her platformda gündeme getirilirken, Türkiye’de ‘battı, batacak’ denilen tekstil ve hazır giyim sektörü geçen yıl 15.2 milyar dolar cari fazla vermesiyle dikkat çekti.

Gelecek tekstil ve hazır giyimde
16px
24px
11.04.2014 05:33
ABONE OLgoogle
TÜRKİYE ekonomisinin yumuşak karnı cari açıkla nasıl mücadele edileceği konusu hemen her platformda gündeme getirilirken, Türkiye’de ‘battı, batacak’ denilen tekstil ve hazır giyim sektörü geçen yıl 15.2 milyar dolar cari fazla vermesiyle dikkat çekti.

EKONOMİ yönetimi ve iş dünyası temsilcileri hemen her platformda Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı cari açıkla nasıl mücadele edileceği konusunu gündeme getirirken, Türkiye’de ‘battı, batacak’ denilen öyle bir sektör var ki, geçen yıl cari açığın azalmasına 15.2 milyar dolar katkı sağladı. Evet, tekstil ve hazır giyim sektöründen söz ediyoruz....

Tekstil ve hazır giyim sektörü geçen yıl 27.7 milyar dolar ihracata karşılık, 12.5 milyar dolar ithalat yaptı. Dolayısıyla bu sektör, tek başına 15.2 milyar dolar cari fazla verdi. Bunun anlamını Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) Başkanı Muharrem Kayhan, “Bu rakamlar Türkiye’nin cari açıkla mücadelesine en büyük katkıyı sağlayan sektörün tekstil ve hazır giyim sektörü olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Türkiye’nin geleceği açısından en önemli sektörü olan tekstil ve hazır giyimin her açıdan desteklenmesi büyük önem taşıyor” şeklinde özetledi.

15.2 MİLYAR CARİ FAZLA

“Cari açığın adeta ilacı olduğu rakamlarla net bir şekilde ortaya çıkan tekstil ve hazır giyim Türkiye’nin en önemli sektörü olarak görülmeli” diyen Kayhan bunun gerekçelerini şöyle sıraladı: “Türkiye’nin en ihracatçı sektörüyüz. Geçen yıl 27.7 milyar dolardan fazla ihracatımız var. İthalatımız da sadece 12.5 milyar dolar. Yani 15 milyar doları aşkın cari fazla veren bir sektörüz. Bu haliyle tekstil ve hazır giyim Türkiye’de bütün cari fazla veren sektörlerin bir kaç katı fazlayı tek başına veriyor. Türk tekstil ve hazır giyimi brüt katma değer açısından ve kendi markalarıyla üretim yapma açısından da bir numara. Dünyada Türkiye’nin marka imajının en yüksek olduğu sektör diyebiliriz. Şu anda kalitesiyle hizmetiyle tasarımıyla dünya çapında kendine iyi yer edinmiş durumdayız. Sadece bir sanayi üretimi değil aynı zamanda Türkiye’nin imajına da katkıda bulunan bir sektör. Hem yurt içinde hem yurt dışında kendi mağazaları olan markaları var. Yani lisanslı üretim üstüne kurulmuş bir sektör değil. Dolayısıyla Türk sanayisinin imajını ve Türk girişimciliğini ön plana çıkaran bir sektör.” 

16 MİLYAR TL TEŞVİK

Tekstil ve hazır giyimin özellikle istihdama büyük katkı sağladığını vurgulayan Kayhan, “Son 3 yılda yeni yapılan yatırımlarla birlikte sektör olarak 140 binden fazla yeni istihdam yarattık. Sektörün kayıtlı istihdamı 1 milyona yaklaştı. Dolaylı olarak ise 2 milyon kişiye istihdam sağlıyoruz” diye konuştu.

Tekstil ve hazır giyim için alınan teşvik belgelerinin son 3 yılda 16 milyar TL’yi aştığı bilgisini de veren Kayhan, şöyle devam etti: “Bundan üç sene önceki teşvik belgesi toplamı 4 milyar dolar sadece. Dolayısıyla tekstil ve hazır giyim son yıllarda markalaşma ve yurtdışında yapılanma atağının yanı sıra büyük bir yatırım dalgası da gerçekleştirdi. İşin güzel tarafı bu yatırımlar sayesinde makina ekipmanı da en modern, en son teknolojiye sahip bir sektör olduk. Bu aynı zamanda verimliliğimizi de artırdığımızı gösteriyor.”

140 bin yeni istihdam

MUHARREM Kayhan, Temmuz 2011’de yürürlüğe giren ‘ek vergi kararları’ sayesinde tekstil ithalatında yüzde 15, konfeksiyon ithalatında ise yüzde 25 düzeyinde yaşanan azalmanın yatırımları canlandırdığına şu sözleriyle dikkat çekti: “Uzakdoğu kökenli ithalattan kaynaklanan haksız rekabetin önlenmesiyle tekstil ve konfeksiyon sektöründeki yatırımlar önemli oranda arttı. 2011, 2012 ve 2013’te 16 milyar TL’yi aşan yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Yatırımlar 4 kattan fazla arttı. 
Sektördeki kayıtlı istihdam artışı 
ise 140 bin kişi.”

DEMOKRATİK sektör

TEKSTİL ve hazır giyimi ‘Türkiye’nin en demokratik sektörü’ olarak tanımladıklarını söyleyen Muharrem Kayhan bunu şöyle açıkladı: “Çünkü tekstil ve hazır giyim tesisleri Türkiye’nin her tarafına yayılmış durumda. Türkiye’nin her köşesinde üretimimiz, faaliyetimiz var. Büyük kuruluşlardan, KOBİ’lere ve 10 binlerce küçük işletmeye kadar her firma birbiriyle etkileşim içinde büyüyorlar. Sektöre giriş-çıkış serbest, özel bir izin veya lisans gerektirmiyor. Gerçekten serbest piyasa ekonomisi içinde çarpışan bir sektör. Bir de bizim çok önem verdiğimiz kadın istihdamında önemli bir rol oynuyoruz. Sadece operasyonda değil, yönetici ve tasarımcı olarak da kadınların yükselme imkanı bulabildiği bir numaralı sektörüz.”

Son 3 yılda yatırımlar 4 kattan fazla arttı

TÜRKİYE’de tekstil sektöründe genel tablonun kamuoyundaki algısından çok daha iyi durumda olduğunu vurgulayan Muharrem Kayhan, “Dünya tekstil ve giyim ticaretinde taşlar artık yerine oturdu. Türkiye’nin 4’üncü büyük tekstil oyuncusu olarak global pazarda yerini sağlamlaştırdığını görüyoruz. Bu performansta 2011 ‘de alınan önlemlerin etkili olduğuna inanıyorum. Son 3 yılda sektörde 16 milyar TL teşvik alındı. Son 3 yılda tekstil yatırımları4 kattan fazla arttı.”

SEKTÖRDEN GÖRÜŞLER

AB’ye 16 milyar dolar ihracat

İSTANBUL Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, bu yılın ilk 3 ayında tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracatında yüzde 8.8’lik bir artış olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “2014’te ihracatta yüzde 10’luk büyüme hedefliyoruz. Şu ana kadar hedefimizin doğrultusunda ilerliyoruz. Tekstil ve hazır giyim sektörü, 2009 öncesinde gündeme gelen Türkiye’nin bu alanlardan çıkması gerektiği yönündeki söylemleri tersine çevirdi. Türkiye’nin tekstil ve hazır giyimde ciddi bir ‘know how’ı var. Bunun avantajlarını görüyoruz. Bugün AB’ye 16 milyar dolar ihracatımız var.”

Yatırımlar artarak sürüyor

ADANA Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, dünya var oldukça tekstil ve hazır giyimin de var olacağını vurgulayarak, “Doğarken de ölürken de yine bir tekstil ürününe ihtiyacımız var. Türkiye’de tekstil ve hazır giyimin öldüğünü, öleceğini düşünenler yanılıyorlar. Bugün sektöre yatırımlar artarak devam ediyor. Özellikle 6. bölgeye yönelik yatırımlarda artış var. Bu bölgede istihdamın üstündeki yüklerin azaltılması yatırımı teşvik ediyor. İstihdama çok ciddi katkı sağlıyoruz. Sektör Türkiye’nin her yerinde büyümesini sürdürüyor. Katma değerli ürün üretiminde ciddi fark yaratıyor” diye konuştu. 

Katma değeri çok yüksek 

EGE Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk de, tekstil ve hazır giyimin Türkiye’nin geleneksel sektörlerinin başında geldiğini belirterek şöyle konuştu: “Tekstil ve hazır giyim sektörü, Türkiye’nin dünyayla ilk tanıştığı sektörler. Türkiye’den global bir marka çıkacaksa sektörümüz buna çok güçlü bir aday. Katma değer açısından da çok ciddi bir noktaya geldik. Türkiye’nin gerçekleştirdiği ihracatta bir kilogramın fiyatı ortalama 1.5 dolar civarında. Tekstilde ise bu rakam 10-15 dolar bandında. Hazır giyimde ise bir kilogram ürünün fiyatı 20-25 dolar bandında. Bu çok önemli bir rakam.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde