Gazetecinin tutuklanmasının ardından Almanya'dan kritik hamle: Türk büyükelçi çağrıldı

Gazetecinin tutuklanmasının ardından Almanya'dan kritik hamle: Türk büyükelçi çağrıldı

Almanya, Die Welt'in Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanmasını protesto etmek için Türk Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Gazetecinin tutuklanmasının ardından Almanya'dan kritik hamle: Türk büyükelçi çağrıldı
16px
24px
01.03.2017 04:16
ABONE OLgoogle

Almanya, Die Welt’in Türkiye Muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasını protesto etmek için Türk Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.  Alman hükümetinin Yücel’in mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılması için tüm imkanlarını seferber ettiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, bakanlık binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Almanya-Türkiye ilişkileri son dönemin en büyük sorunlarından biriyle karşı karşıya” dedi.

‘GAZETECİLER HER İKİ ÜLKEDE YASALARLA KORUNUYOR’

Gabriel, Yücel’in tutuklanmasıyla ilgili 24 saatten kısa sürede yaptığı ikinci açıklamada, gazetecilerin Almanya ve Türkiye anayasaları tarafından korunduğunu ve demokratik olduğunu, insan haklarına saygı duyduğunu söyleyen hiçbir ülkenin, gazetecilerin peşine düşmek için yargıyı kullanamayacağını belirtti.

‘GAZETECİLER SUSTURULUR, HAKİMLER HAPSE ATILIRSA SESSİZ KALMA DÖNEMİ BİTER'

Maas, “Ancak gazeteciler susturulur, hakimler görevden uzaklaştırılır ve hapse atılırsa, o zaman sessiz kalma dönemi biter. O zaman bizim de bunu açıkça eleştirmemiz gerekir. Aydınlatıcı ve eleştirel gazetecilik olmadan, demokrasi özgür değildir. Ve bağımsız yargıçlar olmadan hukuk devleti çalışamaz” ifadelerini kullandı.

Alman Adalet Bakanı Heiko Maas da Yücel’in tutuklanmasını eleştirerek, Almanya’yı ziyaret etmek isteyen siyasetçilerin basın özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Maas, Yücel’in tutuklanmasının ‘tamamen orantısız’ bir adım olduğunu, temel Avrupa değerlerine bağlı kalmadığı takdirde Ankara’nın AB’ye tam üye olma ihtimalinin imkansızlaşacağını belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde