Galatasaray şampiyon gibi: 2-0

Galatasaray şampiyon gibi: 2-0

Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasındaki derbide Beşiktaş'ı 2-0 yenerek, 2014-2015 sezonunun bitimine 1 hafta kala şampiyonluk yolunda çok önemli avantaj yakaladı.

Galatasaray şampiyon gibi: 2-0
16px
24px
24.05.2015 17:22
ABONE OLgoogle
Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasındaki  derbi maçta Galatasaray,Beşiktaş karşısında ilk yarıyı 1-0 önde bitirdi.

Süper Lig'de son iki haftaya en yakın takipçisi Fenerbahçe'nin 3 puan önünde lider giren Galatasaray, Türk Telekom Arena'yı dolduran taraftarı önündeki Beşiktaş derbisine istekli başladı. Özellikle kanatlardan geliştirdiği ataklarla rakip kaleyi yoklayan sarı-kırmızılı takım, 11. dakikada öne geçti. Yasin Öztekin'in golüyle skoru 1-0 yapan Galatasaray, 20. dakikada kalesinde önemli bir tehlike atlattı. Attığı golden sonra savunma güvenliğini ön planda tutarak geriye çekilen sarı-kırmızılı ekip, rakibine gol fırsatı vermedi ve ilk yarıyı 1-0 önde tamamladı.

Ligde geçen hafta Torku Konyaspor'a yenilerek şampiyonluk yarışında havlu atan Beşiktaş, derbiye baskılı başlayan rakibi karşısında ilk dakikalarda savunmaya çekildi. Galatasaray'ın 11. dakikada bulduğu golle 1-0 geriye düşen siyah-beyazlı takım, golün şokunu çabuk üzerinden atarak orta alanda topu hakim oldu ve üst üste ataklarla rakip kaleye gitti. 20. dakikada Demba Ba ile girdiği pozisyonda direğe takılan Beşiktaş, daha sonra geliştirdiği ataklardan sonuç çıkaramadı ve soyunma odasına 1-0 geride gitti.

3. dakikada sağdan Selçuk İnan'ın kullandığı köşe atışında, ön direkte Semih Kaya'nın yaptığı vuruşta savunmada Atınç Nukan'a çarpan top kornere gitti.

7. dakikada Selçuk İnan'ın pasıyla soldan çizgiye kadar inen Telles'in içeri çıkardığı topu Yasin Öztekin ceza sahasının sol çaprazında kontrol etti. Bu futbolcunun uygun durumda şutunda, meşin yuvarlak savunmada araya giren Sivok'tan döndü.

11. dakikada Galatasaray öne geçti. Orta alandan aldığı topla çalımlarla ilerleyerek ceza sahası önüne kadar gelen Yasin Öztekin'in karşı karşıya pozisyonda yaptığı vuruşta, kaleci Günay Güvenç topu çeldi. Yasin Öztekin, ceza sahası içinde yaptığı ikinci vuruşta ise bu kez meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu: 1-0

20. dakikada Beşiktaş gole çok yaklaştı. Sağdan serbest vuruş kullanan Sosa'nın ortasında, Demba Ba'nın kale sahası önünde yaptığı kafa vuruşunda meşin yuvarlak yan direkten oyun alanına döndü.  

32. dakikada Telles'in soldan ortasında, arka direkte boş pozisyonda topla buluşan Yasin Öztekin'in kötü vuruşunda meşin yuvarlak üstten auta gitti.

39. dakikada ceza sahası dışından serbest vuruş kullanan Selçuk İnan'ın şutunda top yandan auta çıktı.

42. dakikada Sosa'nın ceza alanı dışında, uzak mesafeden attığı şutta meşin yuvarlak yandan autla sonuçlandı.

Galatasaray, karşılaşmanın ilk yarısını 1-0 önde tamamladı.

İkinci yarı

Karşılaşmanın ikinci yarısına düşük tempoda başlayan Galatasaray, rakibinin art arda geliştirdiği ataklarda kontrolü elinde tutmakta zorlandı. Kalesinde üst üste gördüğü tehlikeli pozisyonları, Muslera'nın başarılı performansıyla savuşturan sarı-kırmızılı takım ilerleyen bölümde tekrar topa sahip olarak rakibinin baskısını kırmaya çalıştı. Sneijder'in 80. dakikada ceza sahası dışından attığı golle rahatlayan Galatasaray, kalan sürede de kontrollü oynayarak müsabakayı 2-0 kazandı.

Maçın ikinci yarısına Serdar Kurtuluş'un yerine Oğuzhan Özyakup'u alarak başlayan Beşiktaş, oyunu rakip alana yıkarak gol arayışına girdi. Özellikle sağ kanadı iyi kullanan siyah-beyazlı takım, Demba Ba ve Tolgay ile girdiği önemli pozisyonlarda Muslera'yı geçmeyi başaramadı. Hücumda tekrar etkili olmaya başlayan Galatasaray'ın 80. dakikada Sneijder ile bulduğu gole engel olamayan Beşiktaş, sahadan 2-0 mağlup ayrıldı.

49. dakikada Oğuzhan Özyakup'un sağdan yaptığı ortada ceza sahasında topu indiren Demba Da'nın dengesini kaybederken yaptığı vuruşta, top dışarı gitti.

58. dakikada Demba Ba'nın sağdan geliştirdiği atakta araya giren Melo, topun auta gitmesini bekledi. Ancak Demba Ba araya ayağını koyarak topu kale sahasının önüne çıkardı. Burada topla buluşan Tolgay Arslan'ın, Semih Kaya'dan sıyrıldıktan sonra dar açıdan yaptığı vuruşta top kaleci Muslera'da kaldı.

58. dakikada ceza sahası önünde topla buluşan Demba Ba'nın önünü açtıktan sonra yaptığı vuruşta top kaleci Muslera'dan döndü. Pozisyonu devamında ceza sahasına giren Kerim Frei'den önce davranan Muslera meşin yuvarlağa sahip oldu.

Aynı dakikada Sosa'nın sağdan ortasında, ceza sahası dışında Demba Ba'nın çektiği şutta, kaleci Muslera topu oyun alanına çeldi.

60. dakikada  Sosa'nın sağ taraftan kullandığı serbest atışta, arka direkte Sivok'un içeriye çevirdiği topa Atınç Nukan vuramadı, ardından Necip Uysal'ın yaptığı vuruşta araya giren savunma gole izin vermedi.

80. dakikada Galatasaray skoru 2-0 yaptı. Hamit Altıntop'un sağ çaprazdan yaptığı vuruşta ceza sahasında savunmadan seken top ceza yayı içinde bulunan Selçuk İnan'a geldi. Selçuk İnan topu Sneijder'e bırakırken, Hollandalı futbolcu, düzgün bir vuruşla meşin yuvarlağı ağlara yolladı: 2-0

Kalan sürede önemli pozisyon olmadı ve lider Galatasaray derbiden 2-0 galip ayrıldı. 

Stat:  Arena

Hakemler: Hüseyin Göçek, Mustafa Emre Eyisoy, Kemal Yılmaz

Galatasaray: Muslera, Sabri Sarıoğlu, Semih Kaya, Hakan Kadir Balta, Telles, Melo, Hamit Altıntop (Dk. 90+2 Olcan Adın), Yasin Öztekin, Selçuk İnan, Sneijder (Dk. 90+3 Emre Çolak), Burak Yılmaz (Dk. 65 Umut Bulut)

Beşiktaş: Günay Güvenç, Serdar Kurtuluş (Dk. 46 Oğuzhan Özyakup), Sivok, Atınç Nukan, Opare, Necip Uysal, Kerim Frei Koyunlu, Hutchinson, Tolgay Arslan (Dk. 77 Mustafa Pektemek), Sosa, Demba Ba (Dk. 83 Cenk Tosun)

Goller: Dk. 11 Yasin Öztekin, Dk. 80 Sneijder (Galatasaray)

Sarı kartlar: Dk. 33 Demba Ba, Dk. 78 Sosa (Beşiktaş), Dk. 50 Olcan Adın (Yedek kulübesinde), Dk. 59 Melo, Dk. 78 Yasin Öztekin (Galatasaray)

Beşiktaş tarihinde ilk

Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasında Galatasaray'a 2-0 yenilen Beşiktaş, tarihinde ilk bir sezonu derbilerden puan alamayarak kapattı.

Teknik direktör Slaven Bilic yönetiminde bu sezon derbilerde büyük hüsran yaşayan siyah-beyazlı takım, son olarak Galatasaray'a mağlup oldu. Beşiktaş, böylece teknik direktör Slaven Bilic yönetiminde tarihinde bir ilki yaşadı. 1959'dan bu yana oynanan ligde geride kalan sezonlarda derbilerden puan almayı başaran siyah-beyazlı takım, bu sezon Fenerbahçe ve Galatasaray ile oynadığı 4 maçtan da mağlup ayrıldı.

MAÇ ÖNCESİ

HAMZAOĞLU’DAN ‘STRES VE RİSKTEN UZAK DUR’ TALİMATI


Türk futbolunun kalbi bu gece TT Arena’da atacak. Fenerbahçe ile nefes nefese şampiyonluk mücadelesi veren Galatasaray, yarışa erken havlu atan Beşiktaş’ı konuk edecek. Ligin bitimine iki hafta kala 1 galibiyet 1 beraberlikle mutlu sona ulaşması mümkün olan Sarı-Kırmızılılar, sahadan mutlaka 3 puanla ayrılmayı hedefliyor.

Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu, şu anda kaos ortamında bulunan rakiplerinin durumuyla ilgilenmediklerini, kendi oyun sistemleriyle sahada olacaklarını söyledi. Özellikle Selçuk İnan olmak üzere sakatların düzelmesi genç hocanın yüzünü güldüren önemli etken. Sneijder ve Emre gibi orta sahada zengin oyuncu yapısına sahip Cim Bom’da Hamzaoğlu’nu düşündüren tek bölge, savunma. Chedjou’nun sakatlığının sürmesi sebebiyle bu blokta Sabri-Semih-Hakan Balta tercihini kullanmayı amaçlayan genç çalıştırıcının, rakip ataklar karşısında yavaş kalan Telles’e ciddi uyarılar yaptığı öğrenildi.

Mutlaka gol gerektiği için de Burak ile Umut’un görev yapacağı forvet hattı Sneijder-Yasin ikilisi ile sürekli beslenecek. Melo da zaman zaman inisiyatif alarak bindirmeler yapacak. Bu üçlüye ilerleyen dakikalarda Emre Çolak da destek verecek. Hamza Hamzaoğlu’nun genç oyuncuyu, ilk devre Beşiktaş savunmasını yorduktan sonra oyuna alması bekleniyor. Cim Bom’un hocasının, talebeleriyle hafta boyunca yaptığı toplantılarda, kesinlikle strese girmemelerini, riskli hareketlerden kaçınmalarını, gol atamasalar bile maçı berabere bitirerek şampiyonluk yarışını önümüzdeki haftaya taşıma şansları olduğunu hatırlattığı kaydedildi. Takımda Burak, Umut, Semih ve Olcan sarı kart cezası sınırında bulunuyor.

Yöneticiler, dün gece Florya’da yattı

Galatasaray,Beşiktaş ile Arena’da oynayacağı derbinin hazırlıklarını dün akşam yaptığı idmanla tamamladı. Şampiyonluk yarışı açısından önemli bir viraj olarak görülen karşılaşma öncesi bütün yöneticiler Florya Metin Oktay Tesisleri’ne akın etti ve futbolculara gerekli morali verdi. Başkan Yardımcısı Abdurrahim Albayrak, takımla birlikte camiada herkesi hırs bastığını belirterek, “Florya’da yattığım geceler beni uyku tutmuyor.” dedi. Albayrak, sezonu şampiyon olarak bitireceklerini, kupayı da alacaklarını söyledi.

Cim Bom, derbiye şovla başlayacak

Galatasaray, bugün tarihinin en önemli mücadelelerinden birine çıkacak. Sarı-Kırmızılılar, armasındaki yıldızı dörtlemek için kalan iki müsabakadan 4 puan çıkarmak zorunda. Aslan, Beşiktaş’ı da bu hedefle Arena’da konuk edecek. Stat gelin gibi süslendi. Taraftarlar, şampiyonluğa koşan futbolculara koreografi ve karton şovlarla destek verecek.

Sarı-Kırmızılıların bir beraberlik opsiyonu var

Galatasaray, rakipleri Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın puan kaybetmesiyle 30. haftada ele geçirdiği liderlik koltuğunun avantajını iyi kullanıyor. En yakın rakibi Kanarya’nın 3 puan önünde bulunan Aslan’a şampiyonluk için kalan iki maçtan alacağı 4 puan yetiyor. Bu da bir galibiyet, 1 beraberlik ediyor. Sarı-Lacivertliler ise tüm maçlarını kazandıktan sonra Galatasaray’ın bir defa yenilmesi ya da iki kez berabere kalması durumunda ipi göğüslüyor. Beşiktaş ise daha önce yarışa havlu atmıştı.

DEVLER LİGİ’Nİ KOVALAYAN KARTAL ZAFER PEŞİNDE

Şampiyonluğu matematiksel açıdan yitiren Beşiktaş, az olan Devler Ligi şansını sürdürmek istiyor. Galatasaray’ın konuğu olacak Siyah-Beyazlılar, kötü gidişata ‘dur’ demeyi planlıyor. Zorlu mücadele, sezon sonunda ayrılmaya hazırlanan Hırvat teknik adam Slaven Bilic için ayrı önem taşıyor. Türkiye kariyerinde bugüne dek çıktığı 7 derbide de galibiyet yüzü göremeyen deneyimli antrenör, bir ilki gerçekleştirme gayesinde. Bu gerçeğin bilincindeki futbolcular da hocalarına 3 puan hediye etme amacında. Yıldızlar, aynı zamanda taraftardan özür dilemenin ve bir derbi zaferi ile ligi bitirme peşinde.

Kartal’da kritik karşılaşma öncesinde sıkıntı hâkim. 5 isim ceza sınırında. Brezilyalı sol bek Ramon Motta, Ersan Adem Gülüm, Senegalli forvet Demba Ba, İsmail Köybaşı ve Kerim Frei Koyunlu, sarı kart görürlerse 34. haftadaki Gençlerbirliği randevusunda yok. Asıl problem sakatlıklar. Sağ omzundaki ağrılardan ötürü uzun süredir arkadaşlarına uzak kalan Veli Kavlak ile bireysel çalışan kaleci Tolga Zengin ile İsmail Köybaşı, forma giyemeyecek. Gökhan Töre’den ise müjdeli haber var. Soğuk algınlığı gerekçesiyle 1-0’lık Torku Konyaspor sınavında ter dökmeyen, ardından idmanda sağ dizi şiştiği açıklanan Gökhan Töre’nin yanı sıra Motta dünkü antrenmana katılmadı. İkilinin yeşil zemine adım atması hayli güç.

TT Arena’daki G.Saray müsabakası Demba Ba için de diğerlerinden farklı. Süper Lig’de 18 golü bulunan ve efsanelerden Fransız Pascal Nouma’yı yakalayan yetenekli hücumcu, bugün ağları sarsarsa ‘Beşiktaş’ın en golcü yabancısı’ unvanını ele geçirecek. Ba, bu sezon toplamda rakip fileleri 27 kez dalgalandırdı.

Beşiktaş’ta kongre günü

Beşiktaş Kulübü’nde, 2014 yılı olağan idarî ve malî genel kurulu bugün yapılacak. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki toplantı saat 10.00’da başlayacak. Öncelikle yönetimin faaliyet raporu okunacak. Denetim Kurulu da bilgilendirmede bulunacak. Üyelerin fikirlerinin ardından yönetim kurulu, idarî ve malî açıdan ayrı ayrı ibraya sunulacak. 2015 bütçesi de oylanacak. Kongrenin Galatasaray derbisinin oynanacağı güne denk getirilmesi eleştiri konusu olmuştu.

Aslan, evinde kral gibi

Galatasaray ile Beşiktaş arasında oynanan derbilerde Sarı-Kırmızılıların bariz üstünlüğü söz konusu. Cim Bom, Beşiktaş’a karşı ligde oynadığı son 9 maçtan 6’sını kazandı, 3’ünde berabere kaldı. Aslan, Arena’da Fenerbahçe ve Beşiktaş’la oynadığı 5 müsabakadan da galibiyetle ayrıldı. Konuk ekibin hocası Slaven Bilic’in, Galatasaray ve Fenerbahçe’ye karşı henüz galibiyeti yok. Siyah-Beyazlılar, bugün de puan alamazsa derbilerde sıfır çekmiş olacak. Ev sahibinin kalecisi Muslera ise kariyeri boyunca Beşiktaş’a karşı mağlubiyet yüzü görmedi. Galatasaray, 2001-02 sezonunda formasına üçüncü yıldızı takan ilk takım olmuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde