GSM şirketlerine 2,2 milyar TL'lik yeniden yapılandırma geliyor

GSM şirketlerine 2,2 milyar TL'lik yeniden yapılandırma geliyor

GSM şirketlerine yönelik yeniden yapılandırma komisyondan geçti

GSM şirketlerine 2,2 milyar TL'lik yeniden yapılandırma geliyor
16px
24px
11.10.2017 16:14
ABONE OLgoogle

GSM şirketlerininin Hazine payı ödemelerinden kaynaklı ihtilaflı borçlarına, yeniden yapılandırmayla büyük oranda af getiren düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Hazine Müsteşarlığı KİT Genel Müdür Vekili Mehmet Kaya, bugüne kadarki rapora bağlanmış ihtilaflı tutarın, faiz ve cezai şartlarla birlikte 2,2 milyar TL’ye ulaştığını söyledi.

Torba tasarının ilk maddesiyle telefon operatörlerinden alınan Hazine payının takip ve tahsil yetkisi, Hazine Müsteşarlığı’ndan alınarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na veriliyor. Eksik ödenen Hazine payı tutarı üzerinden hesaplanan 3 kat ceza 1 kata indiriliyor. Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan hazine payı denetimlerinin Maliye Bakanlığı tarafından yapılması sağlanıyor.

Vatandaşa ilave vergi GSM şirketlerine 5 Milyarlık af

Eksik ödendiği için ilave olarak talep edilen hazine paylarına ilişkin devam eden davaların sonlandırılması için mevcut davalardan feragat edilmesi koşuluyla alacak aslının tamamı ile gecikme faizi yerine yurt içi fiyat endeksi ödenmesi, 3 kat ceza ve buna bağlı faizlerin silinmesi yönünde Kanun düzenlemesi yapılıyor. 

Muhalefetin soruları üzerine açıklamalarda bulunan Hazine bürokratı Mehmet Kaya, GSM şirketlerinden alacakların yargı süreçleri nedeniyle tahsilinin imkansız bir hale geldiğini söyledi.

Kaya, rapora bağlanmış ihtilaf konusu olan mahkemelerde bekleyen toplam rakamın 345 milyon TL, bunların faizinin 322 milyon TL olduğunu söyledi. Mevzuata göre uygulanan 3 kat cezai şartın 1,1 milyar TL, bu rakamın faizinin de 378 milyon TL olduğunu söyleyen Kaya, toplam rakamın 2,2 milyar TL olduğunu ifade etti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Tasarıda ihtilaf da olsa alacağın aslından vazgeçmeyiz dedik. Takdir komisyona ait. Geçmişten yürüyen önümüzdeki yıllarda da kolay kolay bitmeyecek davaları çözerek hazinenin amme alacağını tahsil etmeye çalışıyoruz" dedi.

Türk Telekom Hukuk Direktörü Senem Özyavuz, düzenlemeyi sektörün kamuyla barışması için atılan önemli bir adım olarak gördüklerini söyledi. Özyolcu, muhalefetin Türk Telekom ile ilgili eleştirilerine de de "Türk Telekom sermaye piyasasına tabi şirkettir, borç batağında değildir, kardadır" diye yanıt verdi.

130 maddelik torba tasarı, komisyon görüşmelerinin tamamlanmasının ardından TBMM Genel Kurulu’na gelecek. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde