Futbol yayınına ‘4K’ vuruşu

Futbol yayınına ‘4K’ vuruşu

Türk futbol ligleri, 2016’dan itibaren 4K yayınına geçiyor. Digiturk, gelecek yıl her hafta bir maçı 4K formatında canlı yayınlayacak. İlk hedefte büyük derbileri yayınlamak var

Futbol yayınına ‘4K’ vuruşu
16px
24px
06.10.2015 08:51
ABONE OLgoogle
Türkiye’de futbol maçlarının canlı olarak 4K (yüksek çözünürlükte) yayını, 2016 yılında başlıyor. Digiturk, gelecek yıldan itibaren her hafta bir maçı 4K kalitesiyle yayınlamaya başlayacağını duyurdu.

Digiturk IT Genel Müdür Yardımcısı Hatice Memigüven, ilk olarak 2013 yılında 4K teknolojisi ile test yayınını gerçekleştirdiklerini anımsatarak, 2014 yılında ise Türkiye’de ilk, dünyada ikinci canlı 4K maç yayınını Şubat 2014’de Galatasaray-Beşiktaş maçıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Memigüven, “Aradan geçen bir yıllık sürede yeni teknoloji yatırımlarımız ve Ar-Ge çalışmalarımızla 4K yayın onusunda çok ciddi aşamalar kat ettik. Bir müjdeyi de paylaşmak isterim. 2016 yılının başında Lig Tv’de haftada 1 maçı 4K kalitesiyle yayınlamaya başlıyoruz. Ama bu tarihe kadar yine 2-3 maçı bu formatta yayınlıyor olacağız” dedi.

Derbiler öncelikli

Memigüven, 4K yayınlarında önceliğin derbiler olacağını da vurgulayarak, “İlk aşamada 4K uyumlu kutularımızı ticari müşterilerimize sunacağız. 2016’nın ikinci yarısından itibaren de 4K yayını bireysel kullanıcılarımızla buluşturmayı hedefliyoruz.

Digiturk’ün 4K yayıncılığını 30 kişilik ekibimizin yoğun gayretleri ile yüzde yüz yerli mühendislik ve teknoloji ile geliştiriyoruz. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağı” diye konuştu.

Diğer yandan Digiturk, Samsung Türkiye ile 4K içerik konusunda işbirliğine gitti. İşbirliği çerçevesinde Digiturk’ün içerik ve yayıncılık kalitesiyle Türkiye’de online ultra HD (UHD) içerik sağlanacak. Samsung UHD Gate by Digiturk Play uygulamasıyla özel yayınlar izleyicilerin evlerine taşınacak. İZ TV tarafından hazırlanan 15 bölümlük UHD görüntü kalitesinde kaydedilen yerli belgeselin yanı sıra global stüdyolara ait UHD içerikler, Samsung UHD TV sahiplerinin TV’lerindeki akıllı arayüzde yer alıyor ve gerçek 4K içeriği her an izleyebilecek şekilde kullanıcılarla buluşuyor.
 
4K televizyon talebinde artış

Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Direktörü Hüseyin Erel ise, hızla yaygınlaşan UHD içeriğin kısa süre içerisinde bir dünya standardı olmasının beklendiğini dile getirdi. Erel, “Türkiye’de hızla artan UHD (4K) talebine, yenilikçi, yüksek kaliteli televizyonlarımızla birlikte iş ortaklarımızla geliştirdiğimiz özel içeriklerle yanıt veriyoruz. Gerçek 4K deneyimini tüm kullanıcılara en üst seviyede yaşatmak için Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
 
4K nedir?

4K ve diğer adıyla UHD yayın diğer yayınlara göre sekiz kat daha iyi görüntü kalitesi sunuyor. Üreticilere göre 4K, Ultra HD ve UHD gibi isimler verilen yeni ultra HD yayıncılık, televizyon setlerinde de yeni bir dönem başlatıyor. Digiturk’un 4K yayınını izlemek için 4K uyumlu bir televizyon ve onun yanında 4K uyumlu kutu gerekiyor.
Hanife Baş/Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde