Fuat Avni'nin dediği çıktı: Çatı kuruluyor

Fuat Avni'nin dediği çıktı: Çatı kuruluyor

Twitter fenomeni Fuat Avni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiyle ilgili sır gibi sakladığı projesi gerçek oluyor.

Fuat Avni'nin dediği çıktı: Çatı kuruluyor
16px
24px
18.09.2014 05:03
ABONE OLgoogle
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) gibi kurullar yeniden tartışılıyor.Mevcut kurulların kaldırılması mümkün görünmezken bir çatı kurul oluşturulabileceği belirtiliyor.

SON günlerde üst kurullarla ilgili tartışmaların artmasıyla, “Kurullara ne olacak?” sorusu gündeme geldi. Kulislerde üst kurulların kaldırılmasından çok bir çatı kurul oluşturulabileceği ifade ediliyor.

Diğer taraftan Başbakanlık’ta 2011 yılında ABD’deki Beyaz Saray modeline benzer bir “Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi” oluşturulmuştu. Bu birime son torba yasada 380 yeni raportör kadrosu verildi. Yasaya da ‘düzenleyici ve denetleyici kurumların uzmanları ve murakıpları’ Sektörel ve İzleme Değerlendirme Raportörü kadrolarına Başbakanlıkça atanabilecekleri hükmü yer aldı. Bu durumda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) ya da Sermaya Piyasası Kurulu’ndan (SPK) Sektörel ve İzleme Değerlendirme Birimine atama yapılmasının yolu açıldı.

TOPLAM KADRO 402

11 Eylül günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren af düzenlemelerinin yer aldığı torba tasarının 102. maddesinde Sektörel İzleme ve Değerlendirme raportörlerine ilişkin düzenleme yer aldı. Başbakanlığa yasayla toplam 402 kadro verildi. Bunlardan 2’si genel müdür yardımcısı, 20’si de daire başkanlığı kadrosundan oluştu. Geriye kalan 380 kadro ise raportör olarak belirlendi.  

Başbakanlığa bağlı olan Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi 2 Kasım 2011 tarihinde Avrupa Birliği Bakanlığı’nın teşkilatını düzenleyen kararname ile oluşturulmuştu. Ancak 2011 yılındaki düzenlemede yeni kadro verilmemişti. Torba yasa TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken Ak Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz’ün verdiği bir önergeyle yeni kadrolar getirilmişti.

Önergenin gerekçesinde, Başbakanlık bünyesinde ekonomi, tarım, enerji, sosyal politika, adalet, eğitim, kültür, bilim, teknoloji, iletişim, ulaştırma, çevre, şehircilik ve uluslararası ilişkiler alanlarında Başbakanlığa danışmanlık yapmak üzere oluşturulan Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi ile Başbakanlığın diğer bazı birimlerinin kadro ihtiyacının karşılanmasının amaçlandığı belirtilmişti. Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Başbakanlığın teşkilat birimine eklenmişti. Neşe Karanfil/Hürriyet

FUAT AVNİ 2 GÜN ÖNCE AÇIKLAMIŞTI

Fuat Avni, Twitter’daki @fuatavni hesabından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın ekonomiyle ilgili sır gibi sakladığını iddia ettiği projesini açıklamıştı.

@fuatavni Twitter’dan yazdığı açıklamalarda, Köşk’e çıktıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk onayladığı kanun olan “Torba” kanunda herkesin gözünden kaçan bir düzenleme olduğunu iddia ederek bunun “Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi” adında bir birimin kurulması olduğunu ifade etmişti.

AMAÇ: BDDK VE SPK’YI FESHETMEK!

421 bin takipçisiyle Twitter fenomeni haline gelen ve bütün ülkenin söylediklerini merak ettiği @fuatavni, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi” adını taşıyacak olan birimin Başbakanlık Teşkilatı’nda yer aldığını ve ekonominin tek üst kurulu olacağını iddia etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğrudan direktifiyle çalışacağını iddia ettiği birimin amacının ise BDDK ve SPK’yı feshetmek olduğunu açıklayan @fuatavni, şimdiye kadar beklenmesinin tek nedenini ise “BDDK ve SPK’nın biriken kirli işleri temizlemesi” şeklinde açıklayarak, “ardından üye ve yöneticilerin kapının önüne konulacağını” iddia etti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde