Formula 1 İstanbul'a geri dönüyor

Formula 1 İstanbul'a geri dönüyor

“Formula 1”, Türkiye’ye geri dönüyor. İstanbul Park’ın işletmecisi Vural Ak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde yarışların Türkiye’ye getirileceğini belirtirken, turizmci cephesi umutlu

Formula 1 İstanbul'a geri dönüyor
16px
24px
13.04.2017 04:27
ABONE OLgoogle

En son 2011’deki yarışla birlikte, Türkiye’deki macerası sessizliğe bürünen Formula 1, 2018’de yeniden İstanbul’a geliyor.

Formula 1’i ABD’li Liberty Media’nın almasının ardından, Bernie Ecclestone’un yerini alan yeni CEO Chase Carey, önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüşürken, yarışların yeniden Türkiye’de yapılması konusunda mutabakat sağlandı. Önümüzdeki birkaç ay içinde fizibilite çalışmalarının yapılarak, anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Artık getirebilirsiniz...’

İstanbul Park’ı da işleten Intercity’nin Başkanı Vural Ak, Chase Carey ile yaptıkları toplantının gayet olumlu geçtiğini, böylece Cumhurbaşkanlığı himayesinde yarışların tekrar Türkiye’ye getirilmesi yönünde önemli bir adım attıklarını belirtti. Ak, “Çok önemli mesafe aldık. Formula 1’i Türkiye’de yeniden misafir edeceğiz. Buna yürekten inanıyorum. Bu kez 150 bin izleyiciyle bu önemli organizasyonu düzenleyeceğimize inanıyorum”dedi.

Formula 1 şirketinin el değiştirmesi sonrasında bir yandan yeni yönetimle tanışmak için çalışma yaptıklarını, diğer yandan da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile temas halinde olduklarını anlatan Vural Ak, görüşmenin perde arkasını şöyle aktardı:

“Sayın Cumhurbaşkanı, Formula 1’in yeniden getirilmesi konusuna sıcak baktı. Hatta, yarışın Türkiye ayağını kendi himayesine aldı. ‘Artık getirebilirsiniz’ dedi. Önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye tarafındaki her türlü detay konusunda Cumhurbaşkanlığı’nın desteği söz konusu olacak. Chase Carey ile önce şubatta Londra’da bir araya geldik. Planlarımızı anlattım. Önceki gün de, Ankara’da Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşmeler yaptı. Gayet olumlu görüşmeler oldu.”

Bu trafiğin henüz iki aydır sürdüğünü hatırlatan Vural Ak, “Elbette katetmemiz gereken mesafe var. Carey bizden, kendi ekibini kurmak için birkaç süre istedi. Sonra detayları tartışacağız. Anlaşacağımızı ve anlaşmaya imza atacağımızı düşünüyorum. 2018’de takvime girebiliriz.  1 yıldan fazla bir süremiz var” dedi.

Tanıtıma dev katkı

Formula 1’in, özellikle Türkiye’nin tanıtımı ve turizmi açısından büyük getirileri olacağının altını çizen Ak, “Sonuçta bu, olimpiyatlar ve Dünya Futbol Şampiyonası’nın ardından en çok seyredilen spor. Dünyada 1 milyardan fazla kişi izliyor. Türkiye için getirisi parayla ölçülebilecek gibi değil” diye konuştu. Yarıştan önce ve sonra birer hafta olmak üzere en az iki hafta Türkiye’nin konuşulup tanıtılacağının altını çizen Ak, “Bununla birlikte 30-35 bin kişi yarış için İstanbul’a gelecek. Bunlar arasında işadamları da olacak, belki burada iş bağlantıları yapacaklar. Gerçekten önemli Türkiye için” dedi.

Formula 1’e daha çok Türk seyircisi gelebilmesi konusunda planları olup olmadığını sorduğumuzda da, Ak, şu yanıtı verdi: “Elbette çeşitli planlarımız var. Ayrıca bu konuda, fikri olan herkesi dinleyeceğiz. Çalışma grubumuz olacak. 150 bin kişiyi ağırlamayı istiyoruz. Sorun olacağını düşünmüyorum. Türkiye’de, yarışın yapıldığı ilk yıl olan 2005’ten bu yana çok şey değişti. Ekonomi büyüdü. İnsanların beğenileri değişti. Dolayısıyla ben, daha fazla katılım olacağına inanıyorum.”

‘Yeni yönetim istiyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabulünde bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “F1’in yeni CEO’su ile görüştük. Daha önce F1’i Bernie Ecclestone yönetmişti. Onun döneminde F1’de bir yorulma yaşanıyordu. Genel anlamda yönetimi iyi değildi. Bazı sıkıntılar yaşanmıştı. 2 ay oldu, yönetim uluslararası bir grubun yönetimine geçti. Onların Türkiye’de de yeniden F1’in olması konusunda isteği var. Hem Türkiye’nin şartlarına uygun bir şekilde düzenlenmesi noktasında hem de F1’in en iyi şekilde yapılması noktasında ümit ediyorum ki F1 yeniden Türkiye’ye gelecek. İstanbul Park’taki o heyecanı daha üst seviyede yaşayabileceğimiz bir organizasyonu gerçekleştireceğiz” dedi.

‘Çok ciddi katkı sağlayacak’

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, F1’in yeniden Türkiye’ye gelmesinin turizm sektörü başta olmak üzere Türkiye’nin tanıtımında önemli rol oynayacağına vurgu yaparak, bu kazanımın ciddi katkıları olacağını söyledi. yeri konusunda İstanbul’un yanı sıra ‘Antalya’ önerisinde bulunan Ayık, lokasyon, ulaşım ve yabancı turist erişimi noktasında Antalya’nın da önemli bir seçenek olduğunu ifade etti. “Antalya bunun için ideal bir nokta” diyen Ayık, “Türkiye çok güçlü bir ülke. Kısa sürede çok büyük işler yapabiliyoruz. Antalya’da yapmak istenirse çok kısa zamanda dünyanın en iyisi yapılabilir” diye konuştu.

TURİZMCİLER SEVİNDİ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Formula 1’in tüm dünyadaki önemine dikkat çekerek, yeniden Türkiye’ye dönmesinin ciddi bir tanıtım atağı olacağını dile getirdi.

‘Parayla yapamayacağımız reklamı yaparız’ ifadelerini kullanan Ulusoy, “Sadece Formula 1’i takip eden meraklıları değil, dünya çapında çok büyük bir kitlesi var. Tur operatörleri, oteller başta olmak üzere büyük katkısını zaten görürüz ama başlı başına Türkiye tanıtımında çok büyük bir adım atılmış olur. Kısacası tüm etkinlik boyunca Türkiye konuşulur. Sayın Cumhurbaşkanımız çok büyük bir adım attı.

Milliyet.com.tr

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde