Flaş…Uçak kazasında korkunç iddia !Pilot intihar etti

Flaş…Uçak kazasında korkunç iddia !Pilot intihar etti

Fransız uzmanlar, 150 kişiye mezar olan Germanwings hava yolu şirketine ait Airbus A-320’nin enkazında inceleme yapıyor. Bu arada New York Times pilotlardan birinin kaza sırasında kokpitte olmadığını iddia etti.

Flaş…Uçak kazasında korkunç iddia !Pilot intihar etti
16px
24px
26.03.2015 06:58
ABONE OLgoogle
Fransız uzmanlar, 150 kişiye mezar olan Germanwings hava yolu şirketine ait Airbus A-320’nin enkazında inceleme yapıyor. Bu arada New York Times pilotlardan birinin kaza sırasında kokpitte olmadığını iddia etti. Gazeteye konuşan bir soruşturma müfettişi “Dışarı çıkan ve kokpite dönmek isteyen pilot kapıya vurdu cevap alamadı. Daha sert vurdu yine cevap alamadı. Kapıyı kırmaya çalıştı” dedi. Söz konusu iddia, pilotun intihar etmiş olabileceği ihtimalini doğurdu.

Alman havayolu devi Lufthansa’ya bağlı Germanwings şirketinin 24 yaşındaki Airbus A320 tipi yolcu uçağının önceki gün neden düştüğüne dair sır perdesi henüz kalkmadı. Almanya’nın Düsseldorf kentine gitmek üzere İspanya’nın Barcelona kentinden önceki gün 10.01’de havalanan 144 yolcu, 6 mürettebat taşıyan uçak önceki gün Fransız Alpleri’ne çakılmıştı. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, önceki gün bulunan karakutulardan birinin kokpit ses kayıt cihazı olduğunu, zarar görmekle birlikte verilerin elde edilebileceğini belirtti. Bulunan karakutu analiz için Paris’e gönderildi. Uçuş verilerinin kayıtlı olduğu diğer karakutu da dün bulundu. Ancak bunun ciddi zarar gördüğü, hafıza çipinin yerinden çıktığı ve kayıp olduğu belirtildi.

DÖRT SENARYO

Alman N24 televizyon kanalının bilim uzmanı Mick Locher de, kaza öncesinde pilotların uçağı kontrol altına almayı denemiş olabileceğini söyledi. Buna göre uçağın çarpışma hızının saatte 740 km olabileceği belirtildi. Fransız Le Point dergisine göre uçağın enkazı iki km2’lik alana yayıldı. Şimdiye kadar tespit edilen en büyük insan bedeni parçası, bir evrak çantası büyüklüğünde. Havacılık uzmanları düşüşle ilgili dört senaryo üzerinde duruyor.

– Kabin basıncı düştü: Pilotlar, yangın veya kabin basıncının ani düşüşü nedeniyle görev yapamaz hale gelmiş olabilir. Bu durumda pilotlar ya da otomatik pilot kabin basıncını ayarlamak için alçalmayı seçmiş olabilir. Finlandiyalı Havacılık Ajansı Genel Müdür Henttu Trafi, havacılık çevrelerinden aldığı bilgiye göre kokpit seslerini kaydeden karakutudaki ilk bilgilere göre kokpit sessizdi, bu da pilotların baygın olabileceğine işaret ediyor olabilir. Fransa Sivil Havacılık Güvenliği İçin Tahkik ve Analiz Bürosu (BAE) Direktörü Remi Jouty, uçağın parçalarının çok küçük olması nedeniyle yapılan ‘havada infilak’ yorumların mesafeli. Jouty’e göre yüksek hızda sert bir zemine çarpan uçakların parçaları bu kadar küçük olabiliyor. Jouty’e göre ‘iki motorun birden durup durmadığını’ söylemek için de henüz erken. BAE’ye göre uçak son ana kadar uçtu. Uçuşun herhangi bir aşamasında hava durumunun olumsuz olduğuna yönelik bir veri yok.

– Bilgisayar sistemi çöktü: Kokpit bilgisayar sisteminin çökmüş olabilir. Bunun pilotların uçağın kontrolünü yitirmesine yol açmış olabileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz 5 Kasım’da İspanya’nın Bilbao kentinden Almanya’nın Münih kentine giden Lufthansa uçağı bilgisayar tarafından bin metre alçalmaya zorlanmış, ancak bu durumu pilotlar engellemişti

– Zehirli gaz ihtimali: Focusonline sitesinde yer alan senaryoya göre kokpite zehirli gaz sızması sonucunda pilotlar bilincini kaybetmiş olabilir.

– Sabotaj iddiası: Uçak bir terörist saldırı sonucu düşürülmüş olabilir. Ancak hem ABD hem de Fransa uçağın düşmesine terörist saldırının yol açtığı seçeneği ihtimalinin düşük olduğunu bildirmişti.

PİLOT KOKPİTE GİRMEYE ÇALIŞTI

Kazanın nedenine ışık tutabilecek son iddia ise ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times’dan geldi. A320 kazasının soruşturmasına katılan askeri bir yetkili, gazeteye yaptığı açıklamada, pilotlardan birinin uçak düşerken kokpitin dışında olduğunu iddia etti. Gazeteye konuşan yetkili “Adam kapıya hafifçe vurdu ve cevap alamadı. Sonra daha sert vurdu ve yine cevap alamadı. Hiç cevap olmadı” dedi. Müfettiş “kapıyı kırmaya çalıştığını duyabilirsiniz” diye konuştu. Adı gizli tutulan yetkili, pilotun neden dışarıda olduğunu bilmediklerini söyledi.

Pilotun dışarı niye çıktığının anlaşılamadığını anlatan yetkili, “Kesin olan şu ki, çarpma sırasında kokpitteki pilot yalnız ve kapıyı açmıyor” ifadesini kullandı.

Haberde, uçağın 38 bin feet’ten alçalmaya başlamasından itibaren kokpitle kontrol kulesi arasında hiçbir diyaloğun geçmediği ve uçaktan acil durum ya da yardım çağrısı yapılmadığı da belirtildi.

İNTİHAR ŞÜPHESİ

Avustralya basınına konuşan, Qantas havayolu şirketinin eski güvenlik şefi ve havacılık uzmanı Ron Bartsch, şu an için kesin bir yargıya varılamayacağını ancak pilotun intihar etmiş olma ihtimalinin, “eldeki verilerle ters düşmediğini” söyledi.

Uçağın izlediği rota ve kuleden gelen çağrılara yanıt verilmemesinin bu ihtimali güçlendirdiğini belirten havacılık uzmanı Bartsch, “Pilot intihara meyilli ise ve bunu yapmışsa, muhtemelen bu konudaki sorulara cevap vermeyeceklerdir” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde