Flaş gelişme: HSBC’yi kim alıyor?

Flaş gelişme: HSBC’yi kim alıyor?

Türkiye bankacılık pazarında umduğunu bulamayan HSBC’nin Türkiye’den çıkış operasyonu büyük ölçüde netleşti

Flaş gelişme: HSBC’yi kim alıyor?
16px
24px
28.05.2015 04:44
ABONE OLgoogle
Tekstilbank’ı satın alarak Türkiye’ye giren Çinli ICBC, HSBC ile görüşmelere başladı. Çinli banka HSBC’nin 277 şubesini devralmayı planlıyor. Operasyondan sonra HSBC, Türkiye’de 10 şube ile devam edecek

Tekstilbank’ı alarak Türkiye’ye yeni giren Çinli Industrial and Commercial Bank of China’nın (ICBC) İngiliz HSBC’yi almak için görüşmelere başladığı, pazarlıkta son noktaya yaklaşıldığı öğrenildi. SÖZCÜ’ye ulaşan bilgilere göre, iki dev arasındaki satış operasyonu şubeler üzerinden yapılacak, lisans devri olmayacak. HSBC elinde kalacak 10 şubeyle Türkiye’de küçülme yoluna gidecek.

İLK OPERASYON TEKSTİLBANK

Türkiye bankacılık pazarında umduğunu bulamayan HSBC’nin Türkiye’den çıkış operasyonu büyük ölçüde netleşti. Küçük boyuttaki birkaç pazarlık konusu dışında ICBC ile HSBC’nin arasında anlaşmazlık noktası kalmadığı ifade ediliyor. ICBC, geçtiğimiz günlerde, sektörde küçükler arasında yer alan 44 şubeli Tekstilbank’ı satın alarak Türkiye’de bankacılık yapma yetkisine kavuşmuştu. Dünya devi ICBC’nin bu operasyonu “ilk adım” olarak belirlediği, sonraki adımlarda operasyonu büyüterek Türkiye pazarında en büyükler arasına girmeyi hedeflediği belirtiliyor.

277 ŞUBE İÇİN PAZARLIK

Çinli ICBC’nin büyüme hedefleri doğrultusunda Tekstilbank’la birlikte HSBC operasyonunu da yürüttüğü öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, HSBC lisans satışına yanaşmıyor, sadece şubelerini satıp Türkiye’deki varlığını sürdürmek istiyor. Bu durum, lisansa ihtiyacı kalmayan ancak hızla şubelerini artırma politikası izleyen ICBC ile HSBC’nin yollarını kesiştirdi.

Görüşmelerden dışarıya sızan bilgilere göre, HSBC ülke genelindeki 287 şubesinin içinde 10 tanesini seçip, geri kalan 277 şubeyi ICBC’ye satacak. HSBC elindeki 10 şubeyle, bireyseli bırakıp Türkiye’deki ilk bin firmayla kurumsal bankacılık alanında çalışacak. Böylece HSBC, tıpkı şubelerini Denizbank’a satıp 8 şubeyle faaliyetini sürdüren Citibank gibi Türkiye pazarında küçülerek de olsa kalmayı sürdürecek.

5 YILDA BİN ŞUBEYE

ICBC’nin HSBC ile anlaşmaya varması halinde 44 şubeli banka konumundan bir anda 321 şubeli orta büyüklüğe yakın bir banka haline gelecek. Ancak ICBC’nin önümüzdeki 5 yıl içerisinde şube sayısını bin civarına çıkararak sektörde ilk 5 arasına girmeyi hedeflediği belirtiliyor.

Bilgi veren kaynaklar, HSCB’nin Demirbank’ı satın aldıktan sonra şube ağını yaygınlaştırmadığı için bireysel bankacılıkta istediği noktaya gelemediğini, ICBC’nin aynı hataya düşmemek için büyüme yoluna gideceğini söylediler. Kaynaklar, satış operasyonunun bizzat Londra’da bulunan HSBC CEO’su Stuart Gulliver tarafından, genel seçimlerden hemen sonra 9 Haziran gibi açıklanacağını bildirdiler.

3 talip sırada bekliyor

HSBC ile pazarlık masasında olan 3 talip daha var. ICBC’ye satışın yüzde 90 oranında bittiğini belirten kaynaklar Fibabank, Bank Of Tokyo Mutsubishi ve ismi açıklanmayan Katarlı bir bankacılık grubunun HSBC ile ilgilendiğini bildirdiler. Fibabank’ın HSBC’de kalacak 10 şubeyi kendisinin belirlemek istediği bu nedenle de “şube seçme” konusunda anlaşmazlık yaşandığı, Katarlı grubun ise lisansı da talep ettiği belirtildi. Tek şubeli Bank Of Tokyo’nun ise ICBC pazarlığından çıkacak sonucu beklediği öğrenildi.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde