Fındıkzadeli CEO borcunu ödeyemedi

Fındıkzadeli CEO borcunu ödeyemedi

Çalık’ın parasını batırıp havuzculardan 550 milyon $ toplayan Sabah, A.A’ya olan borcu bile yapılandırmış

Fındıkzadeli CEO borcunu ödeyemedi
16px
24px
27.07.2014 01:01
ABONE OLgoogle
Çalık Grubu’nun koyduğu 630 milyon lira sermayeyi 4 yılda tamamen batırıp, Havuzcu işadamlarından toplam 550 milyon dolar ek para toplayan Sabah-atv yönetiminin, A.A’ya olan birkaç yüz bin liralık borcunu bile zamanında ödemeyip yeniden yapılandırmaya soktuğu ortaya çıktı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, A.A’nın abonelik bedeli karşılığında 2013 itibariyle medya organlarından 1.3 milyon TL alacağı olduğunu açıklarken, A.A yönetiminden gelen açıklamalar, başta Sabah-atv olmak üzere havuz medyasının yeni bir skandalını gözler önüne serdi.

A.A’nın açıklaması, Başbakan Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak yönetimindeki Sabah grubunun A.A’ya olan borçlarını ödemekte güçlük çekmesi, “Sabah yine mi battı” sorusunu gündeme getirdi.

DAMADIN  ABİSİ OLUNCA

Kardeşi Berat Albayrak 2004 yılında Başbakan’ın kızı Esra Albayrak’la evlenmeden önce Vestel’de finans müdürü olarak çalışan ve Fındıkzade’de kirada oturan Serhat Albayrak’ın kaderi bu tarihten sonra değişmişti. Önce Yeni Şafak’la basın sektörüne giren Serhat Albayrak, 2006 yılında TMSF tarafından Erdoğan’a yakın patronlara satılan Star gazetesine CEO olarak atanmıştı.

Ancak bu dönem yeni patronu Ethem Sancak tarafından beğenilmeyen Albayrak, işten ayrılmak zorunda kalmış ve yerine Yeni Şafak Gazetesi’nden Mustafa Karaalioğlu atanmıştı. Daha sonra kardeşi Berat Albayrak’ın CEO olduğu Çalık Grubu’nun, Sabah-atv’yi satın almasıyla bu iki kurumun çatı şirketi olan Turkuvaz Yayın Holding’in icra kurulu başkanlığına atandı ve böylece medya yöneticiğiliğine geri döndü.

Ancak Sabah Sabah-atv’nin çatı şirketi olan Turkuvaz Yayıncılık 4 yıl içinde tüm sermayesini bitirip, kamu bankalarından alınan kredileri ödeyemez hale geldi. Şirketin piyasaya olan borçları uzun süre aksadı.

Grubun bu zorluğu 17 Aralık’ta gündeme gelen tapelere de yansıdı. Ortaya çıkan tapelerde Sabah-atv’nin zor durumda olduğu gerekçesiyle, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, Başbakan’ın isteğiyle devreye girip 7 işadamından 550 milyon dolar para toplayarak Sabah-atv’yi kurtarmak için yeni bir kaynak havuzu oluşturduğuna ilişkin iddialar gündeme geldi.

Bu olaydan aylar sonra, Sabah-atv’nin, devletten üçüncü havalimanı, Yüksek Hızlı Tren ve daha birçok dev ihaleyi alan işadamlarının havuz yoluyla kurduğu ileri sürülen Zirve Holding’e satışı gerçekleşti. Tapeler dışında, Serhat Albayrak’ın başında olduğu Turkuvaz Yayın Holding’in, zarar gerekçesiyle Maliye’ye hiç vergi ödemediğinin anlaşılması da, grubun batığının bir başka kanıtı olarak ortaya çıkmıştı.

YİNE Mİ BATIRDI 

Sabah’ın mali durumunun havuzcu patronların parasıyla kurulduğu belirtilen Zirve Holding’in sahipliğinde düşünülürken, geçen hafta yaşanan gelişmeler ise yeni şüphelerin doğmasına neden oldu. CHP’li milletvekilleri Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’a Taraf gazetesinin aboneliğinin neden kesildiğini, A.A’nın medyadan ne kadar alacağının olduğuna ilişkin soru önergesi verirken, Arınç’ın verdiği cevaplar yeni bir skandalın kapısını araladı. Arınç, A.A’nın medyadan 1.3 milyon TL tahsil edilmemiş alacağı olduğunu açıkladı.

Bunun üzerine alacağın büyük bölümünün Sabah-atv’ye ait olduğu iddiaları gündeme geldi. A.A ise bu iddialara karşı yayınladığı cevapta, borcun büyük bölümünün Sabah-atv’den kaynaklandığını inkar edemedi. Ancak alacakların tahsil edilmemiş olmadığını, yeniden yapılandırmaya sokulduğunu belirtti.

Bu açıklama, Sabah-atv’nin ya borçlarını ödemeyip avantajlı yeniden yapılandırma koşullarından yararlanarak kamuya zarar verdiği ya da A.A’ya olan borçlarını bile ödeyemez durumda olduğu sonucunu doğurdu. Sabah-atv yönetimi ise A.A’ya olan borçlarını neden zamanında ödenmediğine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. 
Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde