Fiat 115 yıl sonra İtalya'yı terketti

Fiat 115 yıl sonra İtalya'yı terketti

İtalyan otomobil devi Fiat Amerikan Chrysler ile birleşerek 115 yıl sonra merkezini İtalya dışına taşımıştı

Fiat 115 yıl sonra İtalya'yı terketti
16px
24px
14.10.2014 12:50
ABONE OLgoogle
İtalyan otomobil devi Fiat Amerikan Chrysler ile birleşerek 115 yıl sonra merkezini İtalya dışına taşımıştı. İki şirketin oluşturduğu FCA şirketi dün ilk kez New York Borsası'nda halka açıldı. Hisseler ilk gününde bir ara 9.60 dolara çıkarken günü 8.99 dolardan kapadı.

Dünya otomotiv sanayisinin önemli firmalarından FİAT kuruluşundan 115 yıl sonra İtalya’yı terk ederek Ağustos ayında birleşmesini tamamladığı Amerikan Chrysler ile birlikte FCA şirketini oluşturmuştu. FCA dün ilk kez New York Borsası'nda işlem görerek birleşmeyi taçlandırdı.

“FİAT – Chrysler Automobiles” adı altında yasal merkezi Torino’dan Amsterdam’a geçen yeni otomobil markasının hukuk merkezi ise Londra olacak.  FCA’nın CEO’su Sergio Marchionne dün Wall Street’te kapanışta kampana çalarak resmen New York Borsasına girdiklerini anons ederken hisseler Milano Borsası'nda da işlem görebilecek.

Bu arada halka açık FİAT’ın hisseleri ile ilgili Kasım ayının ilk haftasında Torino’da yapılacak hissedarlar olağanüstü toplantısında Marchionne FİAT Anonim Şirketi ve FİAT Yatırım ile ilgili bilgilendirmede bulunacak.

Marchionne yeni adı ile FCA’nın 2018’e kadar dünyada 7 Milyon araç üreteceklerini duyurarak sektörde lider olmamaları için hiçbir nedenin bulunmadığını söyledi.

FİAT’ın İtalya’yı terk etmesi üzerine sendikalar çalışanların haklarını korumak için patron Agnelli ailesiyle masaya oturmak için girişimde bulundu. 

DÜNYANIN 7. BÜYÜK OTOMOBİL ÜRETİCİSİ

Fiat ve Chrysler'ın birleşmesi, Fiat hissedarlarının ağustos ayı başında düzenlenen genel kuruldaki onayının ardından gerçekleşmişti. Yeni şirket, satışları 2018'e kadar yüzde 60 oranında artırarak, 7 milyon araca ulaştırmak gibi iddialı hedefleri olduğunu açıklamıştı.
Öte yandan, Fiat ve Chrysler'ın, 2013 yılında sattığı toplam araç sayısının 4,4 milyon olduğu belirtildi. Bu rakam, birleşmenin ardından Fiat Chrsyler'ı dünyanın en büyük 7. otomobil üreticisi durumuna getirdi. Sektörün liderliği ise dünya genelinde yaklaşık 10 milyon adetlik araç satışına sahip olan Toyota'ya ait.

Halka arz projesinin Fiat Chrysler'ın geleceği için olumlu bir gelişme olduğunu düşünen pazar analistleri, buradan sağlanacak finansmanın şirketin sektördeki payını artıracağını öngörüyor. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde