Ferit Şahenk: 57 trilyon dolar gerek

Ferit Şahenk: 57 trilyon dolar gerek

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ise dünyada 2030 yılına kadar gerekleştirilecek altyapı projeleri için 57 trilyon dolarlık bir finansman gerektiğini söyledi.

Ferit Şahenk: 57 trilyon dolar gerek
16px
24px
15.12.2014 13:46
ABONE OLgoogle
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'nin dönem başkanlığında teorik tartışmalar arasında kaybolunmaması gerektiğine işaret ederek, icraate dönük adımlar atılmasının öneminin altını çizdi.

G20'nin iş dünyası ayağı olan B20'nin (The Business 20) Türkiye'deki ilk toplantısı kapsamında "İş Dünyasının B20'den Beklentileri" konulu bir panel düzenlendi.

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında B20 Ticaret Grubu Başkanlığını yürütecek Güler Sabancı, Türkiye'nin uygulamaya dönük adımlar atması gerektiğini belirterek, "G20 ve B20 raporlarını okudukça şunu fark ediyorum. Belki gündeme birkaç yeni şeyler daha ekleyebiliriz. E-ticaret gibi veya dijitalleşmenin önemi gibi şeyleri ekleyebiliriz ama zaten bunların çoğu bugüne kadar tartışıldı. Bali anlaşması gibi ticaretin kolaylaştırılması gibi ilkesel olarak kabul edilmiş şeyler. Bu yüzden de 2015'in uygulama yılı olmasını hedefliyoruz. Uygulama, uygulama, uygulama?" değerlendirmesini yaptı.

Sabancı, iş dünyasının B20'den beklentileri konulu panelde büyüme rakamlarının yukarı doğru çekilebilmesi için G20 başkanlığında Türkiye'nin gayret göstermesi gerektiğini belirtti.

TÜSİAD tarafından yapılan bir iş dünyası araştırmasının sonuçlarını paylaşan Sabancı, şunları kaydetti:

"Türk iş dünyasının beklentileri, dünya iş dünyası beklentilerinden hiç farklı değil. Yani tamamen  aynı doğrultuda. İş dünyasının en büyük önceliği sürdürülebilir ve yeşil bir büyüme? Güçlü bir büyüme açısından dünya şu anda küçük büyüme rakamlarının başarıldığı dönemde. O yüzden de G20 ve B20'nin omuzlarına ilave bir sorumluluk ekleniyor. Beklentilerde, insan kaynakları, istihdam, yolsuzlukla mücadele konuları G20 ve B20 gündemlerinde olması gerekliydi ve gündemde de zaten. Bir de dünya refahı var ortada? Zenginle yoksul arasındaki uçurum, devlet kontrolü ve girişimcilik araştırmanın sonuçlarında öne çıkan cevaplar?"

Sabancı, 2015 yılında Türkiye'nin dünyadaki iş çevrelerinin tamamı gibi büyüme ve serbest dolaşımı öncelediğine dikkati çekerek, "Bence Başbakan Yardımcısı Sayın Babacan'ın söyledikleri çok önemli. Özel sektörün ön ayak olduğu büyüme, minimum düzenleme ve malların, hizmetin, ticaretin, insanların maksimum dolaşımı çok önemli. Bence büyüme için bunlar olmazsa olmaz. Serbestleştirme ve serbest ticaretin büyüme potansiyelini artırdığını biliyoruz. Bu yüzden de biz buna odaklanmalıyız" ifadelerini kullandı.   

Sabancı, şirketlerin faaliyetlerini önemli derecede etkileyen bilişim teknolojilerinin G20'nin bütün görev güçlerinde düşünülmesi gerektiğini de söyledi.

 "Bizi bekleyen çok fazla yatırım aracı var"

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında B20 Altyapı ve Yatırımlar Grubu'nun başkanlığını yürütecek olan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ise dünyada 2030 yılına kadar gerekleştirilecek altyapı projeleri için 57 trilyon dolarlık bir finansman gerektiğini ifade etti.

Tüm dünyada yetersiz altyapıdan dolayı yılda 3 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüme kaybı yaşandığına işaret eden Şahenk, yatırım ihtiyaçları ile mevcut kamu fonları arasında 500 milyar dolar yıllık açık bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2001 yılından bu yana gerçekleştirdiği yapısal reformlarla sağlanan güvenilirliğe değinen Şahenk, sağlam, güçlü, iyi sermayelendirilmiş ve iyi disipline edilmiş bir bankacılık sektörünün de buna katkıda bulunduğunu dile getirdi. 

Şahenk, bazı ülkelerde çözümün bankacılık sorunlarının üstesinden gelinmesinde yattığını vurgulayarak, "Bu sorunlar çözülmeli ki sistemdeki para yatırımlara aktarılsın. Bu anlamda küresel bir sorunla karşı karşıyayız. Bu, tüm dünyada cesur ve sağlam bir iş birliğiyle aşılabilir. Uluslararası finans ve bankacılık konusunda yapılması gerekenler var. Sermaye piyasalarını güçlendirmemiz lazım. Kullanabileceğimiz, bizi bekleyen çok fazla yatırım aracı var" diye konuştu.  

Türkiye'deki yerel bankaların oluşturduğu güvenle ülkeye daha fazla uluslararası bankanın geldiğini anlatan Şahenk, "Dünya genelinde güvenilebilir ve finanse edilebilir projelerin mutlaka yaratılması gerekiyor. Para var ama açıklık olmalı. İnsanların yatırım yapabileceğini anlaması lazım" dedi. 

Ferit  Şahenk, B20 Altyapı ve Yatırımlar Grubu olarak bu alanlara ilişkin doğru teşhisler koymaya çalışacaklarını, başarı hikayelerine bakacaklarını, ülke ülke eksik olanları inceleyeceklerini ve uzun dönemli finansmanı altyapı yatırımlarıyla eşleştireceklerini sözlerine ekledi.

Moderatörlüğünü B20 Türkiye Kıdemli Danışmanı Janamitra Devan'ın yaptığı panelde, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Yönetim Kurulu Başkanı Terry McGraw, Uluslararası İşverenler Örgütü (IOE) Başkanı Daniel Funes de Rioja, Rus Sanayicileri ve Girişimcileri Birliği (RSPP) Başkanı ve B20 Rusya Başkanı Alexander Shokhin, Novozymes Yönetim Kurulu Başkanı Peder Holk Nielsen birer konuşma yaptı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde