Fed Başkanı Yellen: Faiz artışı kademeli devam edecek

Fed Başkanı Yellen: Faiz artışı kademeli devam edecek

Fed Başkanı Janet Yellen Fed'in 25 baz puanlık faiz artırım kararına ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Fed Başkanı Yellen: Faiz artışı kademeli devam edecek
16px
24px
14.12.2016 22:56
ABONE OLgoogle

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen faiz kararı sonrası toplantı düzenliyor.

Yellen'in konuşmasından satır başları şöyle:

Kademeli faiz artışı devam edecek. Gelecek yıla yönelik faiz beklentisinin artırılmasında işsizlik oranı ve enflasyon beklentilerinin değişmesi etkili oldu. Faiz artış kararı ekonomideki ilerlemeye yönelik güvenimizi yansıtıyor.

Enflasyonun gelecek sene yüzde 2’nin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Doğal nominal Fed faiz oranı oldukça düşük. Ekonomik görünüm oldukça belirsiz. Politika önceden istikameti belli olan bir olgu değildir.

Oldukça ılımlı bir düzenleme yapıldı fonlama oranında. Sadece sizin bildiğiniz gibi katılımcıların görüşlerini de yansıtıyor. Bu yüzden de faiz oranlarının istikameti belirlenirken bazı hususlar göz önünde bulunduruluyor.

FED merakla beklenen faiz kararını açıkladı

ENFLASYON ÇOK AZ

Çok az bir enflasyon söz konusu. Bazı katılımcılar. Bilhassa bazı mali politikadaki değişikleri de tahminlerine yansıttılar. Bu da tabiki bu yıla önümüzdeki yıla ait revizyonları belirlerken etkili oldu.

Üretkenlik kapasitesinin artırılması beklentisi üretkenlikteki düşüşü yansıtıyor. Üretkenliği artıran politikalar politika değişikliğini kapsar. Eğitimi geliştirme gibi faaliyetleri kapsar. Özel veya kamu yatırımlarının sağlanması aynı şekilde. ABD’de işçilerin inovasyona teşvik edilmesi yeni firmaların teşvik edilmesi gibi politikalar etkili olabilir. Bunların etkinliği özel bazı hususlara etkili olacaktır.

FED şahin çıktı, doları zıplattı

SPEKÜLASYON YAPAMAM

Tam olarak Fed’in herhangi bir politika değişikliğine nasıl tepki vereceği üzerine bir şey söyleyemem bu spekülasyon olur. Ayrıntıları görmemiz gerekiyor.

Vergi politikalarının uygulanması üretkenlik hızını da değiştirebilir ekonominin nötr oranını etkileyen bir faktör bu. Aynı şekilde nötr fonlama oranının değerinin düşük olduğunun farkına vardık. Üretkenliğin artışındaki yavaşlama etken burada.

Bizim faiz oranlarını artırma kararımızın kesinlikle ekonomideki ilerlemeye yönelik güveni yansıttığı şeklinde yorumlanmasını istiyoruz. Ekonomideki iyileşmenin dirençli olduğunu belirtiyoruz. Piyasalarda bu faiz artırımı fiyatlanmıştı. Yinede piyasaların üzerinde küçük bir etkisi olacaktır. Kısa vadede bir miktar teşvik sağlayabilir faiz oranları borç alma maliyetleri noktasında. Hanehalkları ve şirketler ılımlı değişiklikler görecekler. Çok az yansıması olacak ortalama ABD vatandaşları üzerinde.

Şu anda nötr fonlama oranının çok düşük olduğunu kabul edebiliriz. Çünkü enflasyon hala yüzde 2’lik hedefin altında. Projeksiyona baktığımız zaman uzun vadeli işsizlik oranının altında olduğunu görüyoruz. Yüzde 4.5 şu anda. Uzun vadeli normal işsizlik projeksiyonunun altında. Biz aslında bunun uygun olduğunu düşünüyoruz.
Nötr işsizlik oranın altında seyrediyor olsa da iş gücü piyasasına baktığımız zaman baskılar da görüyoruz. Bu da aşırı derecede enflasyonun hedefine dönmesine katkıda bulunabilir.

Görünüm belirsizliğini koruyor.

Benden önceki başkanlar ve ben de tabii ki işsizlik oranının yüzde 6 olduğu ve aynı şekilde somut istihdam artışı konusunda hemfikir olurduk. Öncelikle bu gevşek seviyenin toparlandığını kabul etmeliyiz. Mali politikanın teşvik sağlaması gerekiyor. Yine de dikkatli olmalıyız şu konuda. Tasviye vermiyorum burada kongreye para politikamızı belirlerken çeşitli faktörleri dikkate alıyoruz. Bu yüzden de ben üretkenlikteki artışa dikkat çekmeye devam etmek istiyorum.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde