F-16'yı o mu düşürdü!

F-16'yı o mu düşürdü!

Diyarbakır’da F-16 savaşan şahin, inişte piste çakıldı...

F-16'yı o mu düşürdü!
16px
24px
03.09.2014 08:00
ABONE OLgoogle
Diyarbakır'daki 8’inci Ana Jet Üssü’nde eğitim uçuşu yapan bir F-16 savaş uçağı inişe geçtiği sırada elektrik direğine çarpıp düştü. Pilot Yüzbaşı Şefika Burcu Arpacı, fırlatma koltuğunu kullanarak paraşütle atlayıp sağ kurtuldu.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Uçağın düşüş neden henüz belirlenemedi. Paraşütle atlayan pilotun sağlık durumu iyi” denildi.  Uçağın düşmeden önce direğe temas ettiği belirtildi.
   
Kaza, dün Saat 17.10 sıralarında meydana geldi. 8’inci Ana Jet Üssü Komutanlığı’na eğitim uçuşu için havalanan F-16 tipi savaş uçağı, inişe geçtiği sırada önce elektrik direğine çarptı, sonra motoru alev aldı. Uçağın pilotu fırlatma koltuğunu kullanarak kurtuldu, uçak ise piste çakıldı. Diyarbakır Asker Hastanesi’nde tedavi altına alınan Pilot Yüzbaşı Şefika Burcu Arpacı’nın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.  
 
‘Düşüş nedeni araştırılıyor’
 
Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır’da bir F-16 uçağının, askeri havaalanına iniş için son yaklaşma sırasında, henüz belirlenemeyen bir nedenle piste düştüğünü ve paraşütle atlayan pilotun durumunun iyi olduğunu bildirdi. G.Kurmay’ın internet sitesindeki açıklamada, Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığında, 182. Filoya ait bir F-16 uçağının, dün saat 17.17’de eğitim uçuşunu tamamlamayı müteakip Diyarbakır Askeri Havaalanı’na iniş için son yaklaşma esnasında, henüz belirlenemeyen bir nedenle pist üzerine düştüğü kaydedildi. Pilotun paraşütle atladığı belirtilen açıklamada, “Pilotun sağlık durumu iyidir. Gerekli idari işlem başlatılmıştır” ifadesi kullanıldı.
 
DİREĞE TEMAS ETTİĞİ İÇİN Mİ DÜŞTÜ?
 
Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığındaki askeri havaalanına inişi  sırasında düşen F-16'nın ilk incelemede, uçağın hava alanına yaklaştığı sırada Yeniköy  mezarlığının yanındaki elektrik direğine temas ettiği belirlendi. Düşüş nedenin  teknik ekibin çalışmasının ardından kesinleşeceği kaydedildi. 
 
‘Son çare uçaktan atlamak’
 
Mapple Flag Tatbikatı için rota üzerindeki bütün adaları ezberlemiştik. Motor dursaydı önce tekrar çalıştırmak için uğraşacaktım. Olmazsa yakın bir alan varsa inecektim. F-16 uçağının suya inişi yok. Uçak motoru durunca kendisi otomatik olarak süzülüyor. 2 bin feet’e (yaklaşık 666 metre) kadar düzeldi düzeldi, düzelmediyse atlamak gerekiyor. Kurtarılmayı beklemekten başka pek yapacak bir şey yok. Güzergah üzerinde her bölgede yakınlığına göre farklı bir ülke arama kurtarmayla görevli. Benim hazırlık yaptığım senaryo şöyleydi: 
 
Yeleğimde bulunan meyvesti (can simidi) çektim, şişti su üzerinde duruyorum. Atladığımızda bize 2-3 metrelik iple bağlı olan bir de “dingi” var. Dingi, bir çeşit minik bot. Kendiliğinden şişiyor. Bir şekilde onun üzerine çıkıp yardım bekliyoruz. Köpek balığı kovucu toz var, etrafımıza döküyoruz. Kokusu köpekbalıklarını uzak tutuyor. Personel konumlama cihazı da (PLS) otomatik olarak aktif hale geçiyor ve yaydığı sinyallerle yerimi haber veriyor.

Okyanus aşan ilk Türk kadın savaş pilotu...
 
Diyarbakır’da F-16’sı inişte düşen Pilot Yüzbaşı Burcu Arpacı, 2010’da Atlas Okyanusu’nu aşarak tarihe geçmişti. Yüzbaşı Arpacı ‘F-16’yı yerde görünce bile heyecanlanıyorum’ demişti   
 
Türk Hava Kuvvetleri’nde 4 kadın F-16 pilotundan biri olan Şefika Burcu Arpacı, 182’nci Atmaca Filo’da görev yapıyor. Pilot Yüzbaşı Arpacı, 2010 yılında Kanada’da yapılan Mapple Flag Tatbikatı’na  katılarak Atlantik Okyanusu’nu F- 16 uçağı ile geçen ilk kadın pilot olmuştu. Arpacı o uçuşu şöyle anlatmıştı:

“Sekiz F-16, üç tanker uçak konvoy halinde Türkiye’den havalandık. Manzara müthişti. Asya’dan kalkmıştım, sağımda Avrupa, solumda Afrika hayal meyal görünüyor ve Amerika’ya gidiyorum. Aynı macerada dört kıta... İspanya’da bizi karşılayan olmadığı için uçaktan atlayarak indim. Ertesi gün okyanus üzerinden Kanada’ya gidecektik. Ama İzlanda’daki yanardağ patlayınca okyanusun üzerine kül bulutu oturdu ve uçuşu bir gün erteledik.”  
 
Pilot Yüzbaşı Şefika Burcu Arpacı’nın eşi de pilot ve 2.5 yaşında bir kızları var. Savaş pilotu olma hayali orta okuldayken bir gazetede gördüğü F-4 fotoğrafıyla başlayan Arpacı, liseden sonra Hava Harp Okulu’nu kazandı. “Hava Kuvvetleri’nde pilot olmak zor bir hayaldi” diyen Arpacı, şunları söyledi:

“Her aşama bir öncekinden daha zor. Testler, sınavlar, sağlık kontrolleri... Çiğli’deki temel uçuş eğitimi. SF-260 uçağındaki ilk yalnız uçuş korkulu rüyamdı. Yapılacak şeyleri binlerce kez kafamda yaşadım. Bütün kontroller, uçak başı, pist başı ve kalktım. Bundan sonrasını çok düşünmemiştim ama nasıl ineceğim ben diye düşündüm...” Arpacı daha önce TK1, SF260, T37, T38, F5 kullandı.
 
F16’yı yerde görünce bile heyecanlandığını belirten Burcu Arpacı şöyle devam etti: 


 
F-16 için üç ay yer dersi aldı
 
“Üç ay yer dersinin ardından F-16’yla uçma zamanı geldi. Yıllardır hayalini kurduğum,  F-16’nın kokpitine oturacaktım artık. O gece uyuyabileceğimi zannetmiyordum. Ama öyle bir eğitim aldık ki, uykusuz o koltuğa oturulmaz. Uyudum. Sabah oldu, uçağa yaklaştım. O bir F-16... Kalbim hızlı çarpmaya başladı. Kokpite oturdum. Kontrolleri yaptım. Her şey yolunda. Taksi yola çıktık. Pist başı... Ve yerden kesildik. F-16’dayım ve havadayım. İnanılmaz bir duyguydu.” 
 
ÜSTÜN ÖZELLİKLİ F16 ORADA
 
182. filo 1952 yılında Diyarbakır’da kuruldu. Kurulumunda, 1996 yılında filo F-16 uçaklarıyla donatıldı. Atmaca Filo, iç güvenlik harekatı ve sınır ötesi harekatlarda Kosova ve Bosna Hersek harekatlarında görev aldı. Barış döneminde 2. Hava Kuvveti Komutanlığının sorumluluk sahasındaki meydanlarda 24 saat Türk hava sahasını korumak üzere hava savunma nöbeti tutuyor.  Filo, son teknolojiyi bünyesinde barındıran donanımın yanı sıra hassas güdümlü bombalar ve uzun menzilli hava füzeleriyle özelliklerine ek güçler kazandırılmış uçaklar olan F-16’ya sahip.
 
Diyarbakır’dan 6 uçak seferi iptal
 
DÜŞEN F-16 uçağı nedeniyle Diyarbakır’dan, Ankara, İstanbul ve İzmir’e yapılması gereken 6 uçak seferi iptal edildi. Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığında, 182. Filoya ait F-16 uçağının düşmesi nedeniyle uçuşlar durduruldu. Akşam Diyarbakır’dan Ankara, İstanbul ve İzmir’e karşılıklı yapılması gereken altı uçak seferi iptal edildi. Kaza kırım ekibinin yapacağı inceleme ve pistin temizlenmesinin ardından uçuşlara yeniden başlanacağı belirtildi. 
Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde