‘Evlatlar’ öldü, ‘Torunlar’ büyüdü: Şirketin bir yıllık daire satışı geliri 695 milyon lira

‘Evlatlar’ öldü, ‘Torunlar’ büyüdü: Şirketin bir yıllık daire satışı geliri 695 milyon lira

Mecidiyeköy’de 10 işçinin hayatını kaybettiği Torun Center faciasının üzerinden bir yıl geçti. İşçisine ‘şirketi maddi zarara uğratmak’ suçlamasıyla dava açan Torunlar GYO, daire satışından 700 milyon liraya yakın gelir elde etmiş.

‘Evlatlar’ öldü, ‘Torunlar’ büyüdü: Şirketin bir yıllık daire satışı geliri 695 milyon lira
16px
24px
07.09.2015 12:28
ABONE OLgoogle
Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, bugünkü köşesinde arkadaşlarının cesetlerinin nasıl taşındığını anlattığı için ‘şirketi maddi zarara uğratmak’ gerekçesiyle işçisine dava açan Torunlar GYO’nun aslında daire satışında bir eksilme olmadığını, üstelik şirket kârından hem temettü dağıtacak, hem de çalışanlarına bağış yapabilecek durumda olduğunu yazdı.

Faciaya ilişkin tutuklu tek bir sanığın kalmadığı dava devam ederken, Torunlar GYO da arkadaşlarının parçalanmış cesetlerinin küreklerle çuvala doldurulduğuna tanık olan işçi Ercan Kılaguz’a şirket itibarını zedelemekten 18 bin TL tazminat talebinde bulunmuştu.

Şirkete göre, Kılaguz yaptığı açıklamalarla daire satışlarında azalmaya neden oldu.

Daire satışından 695 milyon TL gelir

Torunlar GYO’nun 26 Mayıs 2015 tarihli genel kurul kararını masaya yatıran Toker, şirketin gerçekten de zarar edip etmediğini irdeledi.

Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun’un, Torun Center projesinde bugüne kadar 427 milyon TL ön satış yapıldığını açıkladığını aktaran Toker, şöyle devam etti:

“Yanı sıra, şu ifade de Torun’un: “Merakla beklenen 5. Levent projesinin satışları kuvvetli seyretmektedir. Projenin birinci etabında bulunan 2 bin 111 adet dairenin satışa sunulan bin 142 adedinin haziran sonuna kadar 667 adedi için ön satış sözleşmesi imzalanmış ve463.4 milyon TL ön satış geliri elde edilmiştir. Bunun 156.4 milyon TL’si senetli olarak satılmıştır. 14 Ağustos itibarıyla sözleşme imzalanan ve sözleşme için bekleyenlerle birlikte satılan toplam konut sayısı 868 ve elde edilen taahhütlü ön satış geliri 695 milyon TL’dir.”

Taşıdıkları sorumluluktan ‘huzur hakkı’ parası

Başka bir deyişle kazadan sonra şirketin 695 milyon TL’lik ön satış gelirine ulaştığını aktaran Toker, şirketin aynı zamanda bu yıl 2.5 milyon TL olan bağış yapma yetkisini 5 milyon TL’ye çıkardığını kaydetti. Aynı şirketin faciada hayatını kaybeden işçilerin ailelerine ‘veresiye defteri’ hesabıyla eşi ölen anneye 100 bin, çocuğa 15 bin, aileye 15 bin TL kan parası önerdiği ortaya çıkmıştı.


Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun

Bağış yapmanın yanı sıra üst düzey yöneticilerine ‘taşıdıkları sorumluluk’tan ötürü ‘huzur hakkı’ da dağıtan Torunlar, şirket yönetim kurulu üyeleri Aziz Torun, Mehmet Torun, Mahmut Karabıyık, Haluk Sur, Prof. Dursun Ali Alp, Aziz Yeniay Doç. Dr. Saim Kılıç’a her ay net 3.850 TL tutarında huzur hakkı ödenmesine de karar verdi.

Toker, Torunlar yazısını, “Bir işçi, arkadaşlarının cesetlerinin nasıl toplandığını anlattı diye “daire satışlarının azalıp maddi zarara uğradığını” düşünen şirketten resmi veriler böyle” diye noktaladı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde