Evdeki boş odadan 30 milyar dolar çıktı

Evdeki boş odadan 30 milyar dolar çıktı

Oda paylaşım sitesi Airbnb’nin değeri fonlardan alacağı yeni yatırımla 30 milyar dolara çıkacak. Uber ve Xiaomi’den sonra en büyük üçüncü start-up olacak.

Evdeki boş odadan 30 milyar dolar çıktı
16px
24px
30.06.2016 08:03
ABONE OLgoogle
İnsanların seyahatlerinde konaklayacak yer bulmasını ve mekan sahiplerinin kiralamasını sağlayan web uygulaması Airbnb, yeni bir yatırım için görüşmelerini sürdürüyor. Yatırım gerçekleşirse değeri 30 milyar dolara ulaşacak şirket, araç paylaşım şirketi Uber ve Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi’den sonra dünyanın en değerli üçüncü start-up’ı olacak.
 
Yatırım için kullanacak
 
New York Times’ta yer alan habere göre, şirket yeni fonlardan yatırım almayı başarırsa değerini son iki yılda üç katına çıkarmış olacak. Şirket Haziran ayında aralarında General Atlantic, Hillhouse Capital ve Tiger Global gibi şirketlerin de olduğu bir grup yatırımcıdan 1.5 milyar dolarlık sermaye almıştı.

Bu sermaye girişinden sonra şirketin değeri 24 milyar dolara yükselmişti. Airbnb, bu finansmanı yeni yatırımlar ve uluslararası alanda büyümeyi desteklemek için kullanmayı planlıyor. Şirket, bu ay içinde genişleme planlarını finanse etmek için bazı büyük Amerikan bankalarından 1 milyar dolarlık kredi de temin etmişti.
 
60 milyon misafir
 
Ağustos 2008’de kurulan Kaliforniya merkezli Airbnb, insanların konaklama yerlerini kaydetmesi ve rezerve etmesine yönelik hizmet sunuyor. 191 ülkede, 34 bin şehirde yer alan sistemde kayıtlı daire, ev, şato, villa gibi mülklerin kısa süreli kiralanması imkanı sunuluyor. Başka bir deyişle sistem, evindeki boş odayı veya yatağı tatilcilere kısa süreli kiraya vermek isteyenlerin ve buna karşılık ucuza bir konaklama imkanı arayanların buluşma noktası oluyor. 
 
2 milyondan fazla yerin kayıtlı olduğu Airbnb üzerinden bugüne kadar 6 milyon konaklama bağlantısı yapıldı. 
 
Brexit’in ardından yatırım sınavı
 
AIRBNB’NİN söz konusu yatırımı çekmesi, İngiltere’nin Brexit kararının ardından bir sınav olarak değerlendiriliyor. “Airbnb’nin yatırım çekmesi, finansal piyasalarda Brexit sonrası büyük teknoloji şirketleri için yatırımcı iştahının ilk büyük sınavı olacak” deniliyor.
 
Airbnb’nin kurucuları (soldan sağa) Joe Gebbia, Nathan Blecharczyk ve Brian Chesky milyarlık şirketi birlikte yönetiyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde