Ethem Sancak'a SİT alanında santral kıyağı

Ethem Sancak'a SİT alanında santral kıyağı

BMC ve Akşam gazetesini tartışmalı ihaleyle alan Ethem Sancak ailesine ait rüzgâr santraline Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan imar onayı çıktı.

Ethem Sancak'a SİT alanında santral kıyağı
16px
24px
03.09.2014 08:46
ABONE OLgoogle
BMC ve Akşam gazetesini tartışmalı ihaleyle alan Ethem Sancak ailesine ait rüzgâr santraline Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan imar onayı çıktı. İzmir’in Urla ilçesi, Ovacık köyü ve Seferihisar ilçesi sınırlarını kapsayan bölge 1. derece doğal sit alanı içerisinde bulunuyor.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Sancak Grubu’nun İzmir’in Urla ve Seferihisar ilçelerinde kuracağı 15 megavat gücündeki rüzgâr enerji santraline, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan imar onayı çıktı.

Bakanlık, İzmir’in Urla ilçesi Kuşçular, Ovacık köyü ve Seferihisar ilçesi İhsaniye köyü sınırları içerisinde, 1. derece doğal sit alanında yer alan Urla Rüzgâr Enerji Santrali kurulmasına ilişkin imar planını onayladı. İmar planları, 28 Ağustos-29 Eylül 2014 tarihleri arasında Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü ilan panosunda ve internet sayfasında ilan edilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), iki hafta önce gerekli prosedürleri verilen takvim içinde tamamlamadığı gerekçesiyle 6’sı rüzgâr santrali olmak üzere 16 şirketin elektrik üretim projesini iptal etmişti. Kurum, İzmir’de yatırım süresi dolan aralarında Sancak Grubu’na ait Hassas Teknik Enerji Elektrik Üretim AŞ’nin de bulunduğu 25 proje hakkında işlem yapmamıştı.

YATIRIM SÜRESİ 3 YIL ÖNCE DOLDU

Sancak Enerji Hizmetleri AŞ ve Şınlak Holding AŞ’nin ortaklığındaki, Hassas Teknik Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ’ye 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 29 Mayıs 2008 tarihinden geçerli olmak üzere 49 yıllığına İzmir’in Urla ilçesi Ovacık mevkiinde lisans verildi.

Toplam 15 MW kurulu gücünde 12 üniteden oluşan rüzgâr santralinin tamamlanma süresi, 16 ayı inşaat dönemi için, 12 ayı da inşaat aşaması olmak üzere 28 aylık bir zaman dilimini içeriyordu. Ancak bu süre 29 Eylül 2010 tarihinde doldu.

Şirket, EPDK’dan bir yıl ek süre istedi. Başkanlık oluru ile santralin inşaat dönemi 24 ay, tamamlanma süresi de 40 ay olarak değiştirildi. Bu süre de 29 Eylül 2011 tarihinde doldu. Tamamlanma süresi yaklaşık 3 yıl önce dolmasına rağmen EPDK, lisansını iptal etmedi.

Havuz medyası olarak anılan Akşam ve Star gazetelerinin sahiplerinden işadamı Ethem Sancak’ın kardeşi olan Haydar Sancak’ın Yönetim Kurulu başkanı olduğu Sancak Group, birçok alanda faaliyet gösteriyor.

Grubun bünyesinde Medical Park Hastanesi, Denizli Acıpayam’daki Ata Sancak Çiğ Süt İşleme Tesisi, inşaat projeleri ve çok sayıda rüzgâr lisansı bulunuyor. Grup, Urla’nın yanı sıra İstanbul Çatalca, Kayseri Yahyalı, Afyon Sultandağı’nda toplam 133,5 megavat rüzgâr enerjisi lisansına sahip.
Şaban Gündüz/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde