Esnaf Ahilik Sandığı 6 ay ertelendi

Esnaf Ahilik Sandığı 6 ay ertelendi

İflas eden esnafa işsizlik sigortası olarak işlev görecek Esnaf Ahilik Sandığı’nın kurulmasına ilişkin düzenleme önceki akşam Meclis’ten geçti.

Esnaf Ahilik Sandığı 6 ay ertelendi
16px
24px
24.02.2017 05:37
ABONE OLgoogle

Ancak, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun talebi üzerine yürürlüğe girmesi 6 ay ertelenerek 1 Ocak 2018’e çekilen sandığın priminin yüzde 2’sini esnaf, yüzde 1’ini devlet ödeyecek. Ancak alınacak günlük prim tutarı, prime esas günlük kazanç alt sınırının iki katı üzerinden hesaplanacak tutardan fazla olamayacak. Bu düzenlemeyi de içeren torba tasarının tümünün kabul edilip, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Esnafa 'Ahilik Sigortası' zorunlu olacak

Meclis’te kabul edilen düzenlemeye göre, jokeyler, antrenörler, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyette bulunanlar dışında sandık sigortalılığı zorunlu olacak. Sayıştay tarafından denetlenecek sandığın gelirleri sandığın primlerinden, bu primlerin değerlendirilmesinden elde edilen kazanç ve iratlardan, sandığın açık vermesi durumunda devletçe sağlanacak katkılardan, sigortalılardan alınacak ceza, gecikme zammı ve faizlerden, diğer gelir ve kazançlar ile bağışlardan oluşacak. Sandık bütçe kapsamı dışında olacak. Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak.

İADE EDİLMEYECEK

Herhangi bir nedenle sigortalılık durumunun sona ermesi halinde, o ana kadar sigortalıdan kesilen primler ile devlet payı iade edilmeyecek. Esnaf Ahilik Sandığına sigortalılarca ödenen primler, kazancın tespitinde gider olarak kabul edilecek.

2 milyon esnaf zorunlu sandığa giriyor: Her ay ne kadar prim ödeyecek?

Sandık sigortalıları için sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan son 3 yıl içinde 600 gün faaliyetini sürdüren ve sandık primi ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 240 gün, bin 80 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 300 gün süreyle Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği verilecek.

ŞİMŞEK’TEN BAKLAVA JESTİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, torba tasarının komisyon ve genel kurul süreçlerinde hükümetin tutumunu eleştiren CHP’lilerin gönlünü almak için bir tepsi baklava gönderdi. CHP’liler, tasarının görüşmeleri sırasında muhalefet kulisinde Şimşek’in gönderdiği baklavayı çay eşliğinde yediler.   

Turan Yılmaz/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde