Eski bakanları böyle aklayacaklar

Eski bakanları böyle aklayacaklar

Gelecek hafta açılması beklenen Meclis’in öncelikli gündemlerinden biri dört eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu olacak.

Eski bakanları böyle aklayacaklar
16px
24px
03.04.2014 07:44
ABONE OLgoogle
Gelecek hafta açılması beklenen Meclis’in öncelikli gündemlerinden biri dört eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu olacak. CHP’nin verdiği soruşturma önergesinin reddedilmesi bekleniyor

Yerel seçimlerin ardından önümüzdeki hafta çalışmalarına başlayacak olan Meclis’in öncelikli gündemlerinden biri 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu olacak. CHP’nin yolsuzluk ve rüşvet suçlamaları üzerine verdiği soruşturma önergesinin reddedilmesi bekleniyor.

Buna karşın eski bakanlarla ilgili 11 klasörlük suçlamalardan bahsedilmeyen AKP’nin verdiği soruşturma önergesi üzerinden bir Meclis Soruşturma Komisyonu kurulacak. Nisan sonuna kadar kurulacak soruşturma komisyonunun çalışmaları sonucunda suçlanan eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’a iktidar partisi milletvekillerinin oylarıyla Yüce Divan yolu kapanacak.
 
SUÇLAMALARDAN ESER YOK

TBMM’de soruşturma istemleri en geç 1 ay içerisinde görüşülerek gizli oyla karara bağlanmak zorunda. Meclis’te kurulacak bir soruşturma komisyonu için CHP’nin önerisini reddecek olan AKP, kendi önergesi doğrultusunda bir soruşturma komisyonu kurulmasının önünü açacak. CHP daha önce Meclis Başkanlığı’na Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkında ayrı ayrı soruşturma önergesi vermiş ve tüm suçlamaları ayrıntılı olarak bu önerge metninde dile getirmişti.

AKP ise CHP’nin ardından verdiği tek soruşturma önergesini Meclis Başkanlığı’na sunmuştu. Ancak soruşturma açılması istenen başvuruda yolsuzluk ve rüşvet suçlamaları yer almamış aksine önergede özel hayatın gizliliği ve masumiyet karinesinden bahsedilmişti.

Muhalefetin tepkisine çeken ve tartışma yaratan AKP’li vekillerin imzasıyla verilen soruşturma önergesinde sadece şu ifadeler yer almıştı: 

“Eski Bakanlara atfedilen ve Türk Ceza Kanunu’nda yaptırıma bağlanan ithamların soruşturulması; adı geçen kişilerin Anayasa ve AİHS ile güvence altına alınan “özel hayatın gizliliği ve korunması”, “haberleşme özgürlüğü ve gizliliği” ve “masumiyet karinesi (lekelenmeme hakkı)” ilkeleri açısından önem arz ettiği gibi, aziz milletimize, yüce Genel Kurula ve yargıya olan hesap verme sorumluluğunun da bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerle hakkında cezai sorumluluğu gerektirdiği iddia edilen fiillerin soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Anayasanın 100 ve TBMM İç Tüzüğünün 107’nci maddesi uyarınca Meclis Soruşturması açılmasını arz ve teklif ederiz.” 
 
EGEMEN BAĞIŞ RAHATSIZLIĞI

Seçim gecesi AKP Genel Merkezi’ne giderek Başbakan Erdoğan’ın balkon konuşmasında yer alan eski AB Bakanı Egemen Bağış partide rahatsızlık yarattı. Yolsuzluk suçlamasından çok Kuran’la ilgili ifadeleri nedeniyle Bağış’a tepki gösteren parti yöneticilerinin “Balkona neden çıkarıldı” diyerek rahatsızlıklarını dile getirdikleri öğrenildi.
 
Dilek Gedik/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde