Erdoğan kızmıştı ama: Özel güvenlikte patlama var

Erdoğan kızmıştı ama: Özel güvenlikte patlama var

Kamusal alanlarda güvenlik zafiyetlerinin konuşulduğu şu günlerde özel güvenlik sektöründe istihdam artışı yaşanıyor. Özel güvenlikçi olarak iş arayanların ve istihdam etmek isteyen şirketlerin sayısında artış yaşanıyor…

Erdoğan kızmıştı ama: Özel güvenlikte patlama var
16px
24px
29.05.2015 11:16
ABONE OLgoogle
SAVCI Mehmet Selim Kiraz’ın İstanbul Adalet Sarayı’nda öldürülmesinin ardından, sayıları her geçen gün artan özel güvenlik firmaları ve özel güvenlik görevlileri tartışma konusu oldu. Kamuda özel güvenlikçilerin istihdamının sona ermesi gerektiği konuşulmaya başlandı.

Kamuda özel güvenlik görevlilerinin istihdamı tartışılırken özel sektörde bu alanda bir istihdam patlamasının yaşandığına dikkat çekmekte fayda var. 

Eleman.net’in özel güvenlik hizmetlerine ilişkin yaptığı son araştırma da bu duruma işaret ediyor. Araştırma, yayınlanan iş ilanları ve başvurularda geçtiğimiz yıla nazaran ciddi patlama yaşandığını gösteriyor. Yılın ilk üç aylık verilerine göre, yayınlanan ilan sayılarındaki artış bir önceki yıla oranla yüzde 33’e ulaşırken, başvurulardaki artış yüzde 60’ı aştı. Sektörün yarattığı istihdamdaki artış ise, yılın ilk üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 153’ü buldu.

“KISA SÜRELİ, GEÇİCİ İŞ”

6.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olan özel güvenlik sektöründe sirkülasyon oranı çok yüksek. Geçici bir iş olarak bakılan özel güvenlik, çalışanlarına sunduğu düşük ücret ve olumsuz çalışma koşullarıyla dikkat çekiyor. Uzmanlardan aldığımız yorumlara göre, standartların çok da tatmin edici düzeyde olmadığı sektörde, gençler özel güvenliği askere gitmeden önce asgari ücretle çalışabilecekleri geçici bir iş olarak görüyor. Ya da emekli olduktan sonra ek bir iş olarak düşünülüyor. Ancak şu da bir gerçek ki, özel güvenlik görevlilerine pek çok sektörde her zaman ihtiyaç duyuluyor ve bu alan gençler için kısa süreliğine de olsa can simidi oluyor. 

15 BİN EK İSTİHDAM

GÜSOD Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği Başkanı Murat Kösereisoğlu’ndan aldığımız bilgilere göre, yaklaşık bin 300 özel güvenlik hizmetleri firmasının yer aldığı sektör 6.5 milyar TL’lik iş hacmine sahip. Şu anda 275 bin kişinin istihdam edildiği sektörün 2015 sonu itibariyle 15 bin ek istihdamla aktif çalışan sayısının 290 bini bulması öngörülmekte.

“Özel güvenlik ülkemizde büyüyen ve gelişen bir sektör. Bu büyüme hızıyla çok yakın bir gelecekte güvenlik görevlisi istihdamı açısından Avrupa lideri olacağımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Bizim önümüzde sadece İngiltere var” diyen Kösereisoğlu, mesleğin geçici bir iş olarak görünmesinden de rahatsız. Mesleğin özellikle lise mezunu gençler tarafından tercih edildiğini ancak halen hala arzu edilen meslek algısının oluşmadığını söyleyen Kösereisoğlu şöyle devam ediyorr: “Bazı çalışanlar tarafından geçici meslek olarak görülüyor. Halbuki yükselmeye ve gelişmeye çok açık bir alan, çünkü sektörün mutfaktan gelen yöneticilere ihtiyacı var. Kendini geliştiren, bu işi meslek olarak seçenlerin başarılı bir kariyer çizgisi olacağına inanıyorum. Bunun örneklerini veren şirketler var.”

Şunu da belirtelim, sektörde tecrübe ön olana çıkıyor. “Eleman.net olarak sunduğumuz tablo, veritabanımıza kayıtlı 47 bin 22 güvelik görevlisi adayın sektör tecrübesi bulunduğunu gösteriyor” diyen Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, “Bu tablo karşısında sektörün çalışanlarının ortaya koydukları nitelikli iş gücüyle Türkiye’nin çok önemli bir değeri olduğunu düşünüyoruz. Sektörün bu nitelikleriyle diğer sektörlere örnek olarak gösterilmesi gerekiyor” diyor.

SİRKÜLASYON YÜKSEK

Daha önce de bahsettiğimiz gibi sektörde sirkülasyon oranının yüksek olması bu artışın önemli sebeplerinden. Alo Güvenlik Yöneticisi Halil İbrahim Çetinöz sirkülasyonun sebeplerine şöyle dikkat çekiyor: “Özel güvenlik görevlileri genelde maaşlarını az bulmalarından sıklıkla iş değiştiriyor ya da proje seçimleri nedeniyle yeni fırsatlara karşı daha seçici davranıyorlar.”

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz ise, özellikle yaygınlaşan AVM’lerin buna etki ettiğini söylüyor ve Kariyer.net’in alt markası Tumislerburada.com verilerine dayanarak şu yorumu yapıyor: “Son bir yılda yayınlanan ilanları incelediğimizde güvenlik görevlisi arayışında yüzde 130’luk bir artış karşımıza çıkıyor. Özellikle alışveriş merkezleri ve büyük iş merkezlerinin yaygınlaşmasıyla bu pozisyonlara ihtiyacın arttığından bahsedebiliriz.”

EN ÇOK TURİZMDE ARANIYOR

Yayınlanan ilanlarda olduğu gibi başvurularda da artış söz konusu. Yılın ilk üç ayında Eleman.net’te güvenlik sektörüne yönelik yayınlanan iş ilanlarına 151 bin 8 başvuru yapıldı. Bu rakam tüm iş başvuruları içerisinde yüzde 5’lik paya sahip. Geçtiğimiz yılın ilk üç ayında ise güvenlik sektöründeki iş ilanlarına 93 bin 879 başvuru yapılmıştı. Bu rakama bakarak sektörde geçtiğimiz yıla göre, yüzde 60.8 oranında başvuru artışı yaşandığını söylemek mümkün. Peki daha çok hangi sektörler güvenlik elemanı arıyor? Tumislerburada.com verilerine göre, güvenlik görevlisi ilanı yayınlanan sektörler içinde en çok ilan sırasıyla yüzde 12 ile turizm, yüzde 9 ile hizmet, yüzde 9 ile yapı ve yüzde 6 ile sağlık sektörlerinden geliyor.

LİSE MEZUNLARI AĞIRLIKTA

Sektörde iş arayan ya da tecrübesi bulunan adayların eğitim seviyesine de dikkat çekmekte fayda var. Araştırma verilerine göre, güvenlik sektöründe iş tecrübesi bulunan adayların içinde lise mezunu olanların oranı yüzde 60 iken bu oran lisans seviyesinde yüzde 15’e çıkıyor.

Güvenlik sektörünün yarattığı iş gücü ile istihdamdan ciddi bir pay aldığını belirten Savaş Ünsal, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor: “Çalışanların yaş durumuna baktığımızda yüzde 33.89’unun 26 ile 33, yüzde 24.68’inin ise 31 ile 35 yaş arası kesimden oluştuğunu görüyoruz. Yaklaşık yüzde 90’ı ise lise ve üstü eğitim almış kesimi oluşturuyor. Bu sonuç, bu sektördeki istihdamın Türkiye için artı değer yaratan potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.” Hemen belirtelim, iş arayanların neredeyse yüzde 80’i erkek. 

MAAŞ 1.300-1.600 TL ARASI

Özel güvenlik sertifikası alanların sayısının 1 milyonu aştığı, bunların 280 bininin aktif olarak çalıştığı ifade ediliyor. Uzmanlardan aldığımız bilgilere göre, özel güvenlikçi yetiştiren kurslara ilgi yoğun. Halil İbrahim Çetinöz’e göre, 18 yaşını doldurmuş en az ilköğretim (ortaokul) mezunu olan herkes güvenlik eğitimi alabilir. Eğitimler yaklaşık 120 saat yani 17 gün sürüyor. Eğitimler, kişi koruma, güvenlik tedbirleri, genel kolluk, uyuşturucu arama, kalabalık yönetimi, etkili iletişim, ilkyardım, hukuk, güvenlik sistemleri ve cihazları gibi dersleri içeriyor. Dersleri başarıyla tamamlayanlar elbette hemen sektöre giremiyor. Adayların ilgili eğitimin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açtığı sınavlara girmesi gerekiyor ve sınavdan başarılı olanlar özel güvenlikçi sertifikası alıyor.

Sonrasında ise özel güvenlik şube müdürlüğüne başvuru yaparak güvenlik kimlik kartı çıkartmaları gerekiyor. Kartlarını alan işe başlayabiliyor. Kanunların öngördüğü eğitimleri alan adaylar; alışveriş merkezleri, eğlence ve büyük iş merkezlerinde; özel kurum ve kuruluşlarda silahlı ve silahsız güvenlik görevlisi olarak çalışmak imkanı bulabiliyor.
“Özel güvenlik kimlik kartını alan kursiyerlerimize işe yerleştirme konusunda yardımcı oluyoruz” diyen Çetinöz, güvenlik şirketlerinin kendilerini arayıp personel talep ettiğini ve adayların bu şekilde bilgilendirildiğini söylüyor. 14 binden fazla kursiyeri mezun ettiklerini sözlerine ekleyen Çetinöz, bu alanda ortalama maaşların 1.300-1.600 TL arası değiştiğini belirtiyor. 

ŞİRKET SAYISI ARTIYOR

Eleman.net verilerine göre, güvenlik sektörünü temsil eden güvenlik firmaları yüzde 45’lik bir oranla en çok İstanbul’da yer alıyor. Ardından, yüzde 15.20 ile Ankara, yüzde 7.89 ile İzmir, yüzde 4.29 ile Antalya geliyor. Yine verilere göre, bir önceki yıla göre güvenlik sektöründe faaliyet gösteren firma sayısında yüzde 13’e varan bir artış söz konusu.
Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek Yenibireleman.com verilerine dayanarak, güvenlik görevlisinin en çok aranan elemanlar listesinde ilk 10 sırada yer aldığını ve özellikle hizmet sektörünün işe alım açısından çok hareketli olduğunu söylüyor. Yenibireleman.com’da son üç ayda bu pozisyonda verilen ilanlar yaklaşık yüzde 20 oranında artarken, ilan veren güvenlik şirketlerinin oranının da aynı şekilde arttığı gözleniyor. “Sektördeki hareketlilik ve artan ihtiyaç nedeniyle güvenlik şirketlerinin sayısının artması, bu pozisyondaki ilanların artmasını sağlıyor” diyen Özörnek, hastanelerden bankalara, otellerden özel eğitim kurumlarına kadar birçok alanda bu kişilere ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

“AVM’lerde ihtiyaç hep var”
Aytaç ÖZÇİÇEK/ AVM Partners AVM Yönetim Direktörü


Türkiye’de yaklaşık 350 alışveriş merkezi bulunuyor. Bunların her birinde ölçeğe göre değişmekle beraber 10 ile 150 arası güvenlik elemanı istihdam ediliyor. Öte yandan bu alanda sirkülasyon fazla olduğundan AVM’lerde sık sık bu pozisyonlar için arayış oluyor. AVM’lerin en önemli çalışanları arasında güvenlikçiler var diyebiliriz. Ziyaretçiler buralarda kendilerini güvenli hissetmek istiyorlar. Bu nedenle bu çalışanların görünür olmaları önem taşıyor. Firma olarak 17 AVM’nin yönetimini gerçekleştiriyoruz. Güvenlik ve temizlik gibi hizmetleri outsource ediyoruz. Pek çok AVM de benzer şekilde profesyonel güvenlik şirketleriyle çalışmayı tercih ediyor.

“Güvenlik kavramına verilen önem arttı”
Murat KÖSEREİSOĞLU / Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği Başkanı 

Ülkemizde özel güvenlik sektörünün büyümesinde kurumsallaşmanın etkisi büyük. Şirketler, daha önce kendi içlerinde istihdam ettikleri güvenlik görevlilerini artık kurumsal güvenlik firmalarına devretmeye başladılar. İhtiyacın artmasından ziyade güvenlik kavramına verilen önem artmaya başladı. Güvende olmak hırsızlık, sabotaj gibi olayların yaşanmasının önüne geçmekle sınırlı değil. Güvende olmak aslında sizi, sizin dışınızda düşünen, üretimin, faaliyetin sürekliliğine destek olan, işyerinizin, çalışanlarınızın, sizin başınıza bir şey gelmemesi için uğraşan, gerekli önemleri alan, risk analizleriyle olası aksilikleri tespit etmek ve bu riskleri minimuma indirmek için gerekli bir dizi önlemi alan sistem diye düşünüyorum. 

Ezgi Güler/Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde