Erdoğan istedi, Merkel ‘nein’ hayır dedi

Erdoğan istedi, Merkel ‘nein’ hayır dedi

Merkel’in Türkiye ziyareti ve Erdoğan’la görüşmesinin ayrıntıları çıkıyor. İşte ziyaretin basına yansımayan en önemli yönü...

Erdoğan istedi, Merkel ‘nein’ hayır dedi
16px
24px
21.10.2015 04:33
ABONE OLgoogle
Alman basını, ‘Bu kadar para Erdoğan’a loto çıkmış gibi oldu. Azını göçmenlere harcar, gerisi kendine“ yorumlarını yapıyor. Sızan bilgilere göre; Merkel’in Türkiye ziyaretinin basına yansımayan en önemli yönü ise, kendisinden Savcı Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın iadesinin istenmesi oldu. Merkel buna ‘Hayır“ dedi.

Almanya Başbakanı Merkel’in, göçmen krizini aşmak için Türkiye’den yardım istemeye gitmesiyle ilgili eleştiriler sürüyor. Alman basını, “Ağlamaya gitti ve Erdoğan’ın seçim kampanyasına destek oldu“ yorumlarını yaparken, perde arkasındaki asıl pazarlıkların ise PKK ve Almanya’ya sığınan iki savcı ile Fetullah Gülen Cemaati’nin diğer adamları üzerinde yapıldığı öğrenildi.

DIE WELT: PARAYI KENDİNE HARCAR

Ünlü Die Welt gazetesi, “Merkel’in Erdoğan’la yaptığı anlaşma çok açık. Erdoğan, Merkel’den aldığı paranın bir kısmını göçmenlere ve onların dönüşlerine harcayacak. Ama büyük çoğunluğunu da kendi amacına ulaşmak için kullanacak. Zayıflamakta olan Türkiye’ye bu tam bir piyango oldu. Çok büyük bir loto kazandılar“ yorumunu yaptı.
Ziyaretin ardından ikinci günde analizler, Merkel’in yanlış zamanda gittiği ve zorda kalan AKP’ye nefes aldırdığı şeklinde olurken, görüşmelerin perde arkası da sızmaya başladı.

GÜVENLİ ÜLKE’NİN ANLAMI

Basını kapalı gerçekleşen bölümde, özellikle Türkiye’nin ilticacılar için güvenli ülke ilan edilmesinin anlamı ve içeriği tartışıldı. Güvenli ülke demek, buradan başka ülkeye iltica edenlerin geri gönderilmesi anlamına geldiğinden, Türkiye daha önce istediği bazı PKK’lıları bu kez alabilecekti. İşte Alman tarafı Merkel’in ziyareti öncesi Kürtler’den gelen baskılarla hazırlık yaptığı için bunun önünü kesmek için istisna talep etti.

‘O SAVCILARI VERİN’ TALEBİ

Bu istisnanın da, para yardımının artması karşılığı verildiği yorumları yapılıyor. İkinci talep ise, “paralel yapı“ adı verilen Fetullah Gülen cemaatinin Almanya’ya veya çeşitli Avrupa ülkelireni kaçan, sığınma talep eden üyeleri için geldi. Özellikle de, Almanya’ya kaçtığı bilinen Savcı Zekeriya Öz ile Savcı Celal Kara’nın Türkiye’ye iadesi istendi.

Alman tarafındın, iltica yasalarının buna izin vermediğini, ayrıca incelemelerin henüz sürdüğünü, bu konuyla ilgili bilgi verilemeyeceğini ve araştırmaları gerektiğini aktardıkları belirtiliyor.

GÖRÜŞMENİN KAZANANI MERKEL

Merkel ile Erdoğan- Davutoğlu görüşmesinin asıl kazananı şu anda Merkel olmuşa benziyor. Çünkü, Türk vatandaşları için vizesiz seyahat zaten 2017’de olacaktı. Bu en fazla 6 ay öne çekiliyor. AB için 17. Fasılın açılması zaten bekleniyordu. Burada bir yenilik olmadı. Türkiye, Merkel’i “imtiyazlı ortaklık“tan da geri adım attıramadı. Sadece mülteciler için daha fazla paraya ikna oldu.
Ali Gülen/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde