Erdoğan'ın milyar dolar hayalleri suya düştü

Erdoğan'ın milyar dolar hayalleri suya düştü

Hükümetin yılda 100 milyar dolar getirecek petrol hayaline bir gecede çifte darbe geldi

Erdoğan'ın milyar dolar hayalleri suya düştü
16px
24px
30.07.2014 09:30
ABONE OLgoogle
Kürt petrolüne el kondu30 Temmuz 2014 Çarşamba 00:00 | Hükümetin yılda 100 milyar dolar getirecek petrol hayaline bir gecede çifte darbe geldi. ABD, Kürt petrolünü yasakladı. BM ise 'IŞİD petrolüne dokunanı terörist sayacağız' dedi
 
Mesud Barzani’nin bağımsızlık için en önemli adımlardan biri, Recep Tayyip Erdoğan’ın ise gelecek milyarlarca dolarla ekonomiyi düze çıkarmanın yolu olarak gördüğü Kürt petrolünün uluslararası piyasalara satışı hayaline ABD balyozu indi. Ceyhan’dan gönderilen Kürt petrolüne Texas Mahkemesi’nce kaçakçılık gerekçesiyle el kondu.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından Türkiye’ye sevk edilen, Ceyhan’da depolandıktan sonra uluslararası piyasada satılan petrole ABD el koydu. Irak Petrol Bakanlığı’nın şikayeti üzerine Texas Eyalet Mahkemesi, Kuzey Irak’tan yaklaşık bir milyon varil petrol taşıyan geminin alıkonulmasına karar verdi.

Eyalet mahkemesine başvuran Irak Petrol Bakanlığı, Kürt Yönetimi’nin sözkonusu petrolü yasa dışı yollarla çıkardığını belirterek el koyma kararı istedi. Başvuru üzerine Texas mahkemesi, Bağdat ve Erbil arasındaki petrol konusundaki anlaşmazlık çözülene kadar Ceyhan limanından yola çıkarak ABD’ye giden gemideki ham petrolün alıkonmasına karar verdi.

Ceyhan Limanı’ndan çıkarak Texas’taki Galveston Limanı açıklarına cumartesi günü demirleyen Marshall Adaları bandıralı tankerdeki petrolün, liman yetkilileri tarafından yapılan kontrolden sonra alıcıya teslim edilmesi bekleniyordu. Tankerin limana giremeyecek kadar büyük olduğu gerekçesiyle ham petrolün düşük tonajlı gemilerle petrol şirketlerine dağıtılması planlanıyordu. Ancak Irak’ın bütünlüğünü ulusal politika olarak kabul eden ABD’nin yasalarına göre Merkezi Bağdat Hükümet’inin izni olmadan petrol satışını kaçakçılık olarak değerlendiren mahkeme, petrole el konmasına karar verdi. Kararda, The United Kalavrvta adlı tankerin ise yükünü boşalttıktan sonra gidebileceği belirtildi.

PARALAR HALKBANK'TA

ABD’nin Bağdat Yönetimi’nden taraf olarak, Irak petrollerinin bağımsız biçimde satılamayacağını belirtmesine karşın AKP Hükümeti, Kürt yönetimiyle pazarlık yaparak petrolün sevkıyatına aracılık ediyor ve petrolü Ceyhan’da depoluyordu. Yine ABD’nin kaçakçılığa aracılık eden şirketlerin yaptırımla karşılaşacağı açıklamalarına rağmen petrol satışından elde edilen gelirin Halkbank’a aktarılması kararlaştırıldı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız da 1 milyon varillik partiler hâlinde satılan Kürt petrolünin parasının Halkbank’a yatırıldığını açıklamıştı. Kargolar gittikçe bedellerinin Halkbank’a yatmaya devam edeceğini belirten Yıldız, Kuzey Irak petrollerinin sevkıyatından Türkiye’nin varil başına 1 dolar geliri olduğunu da söylemişti.

“BAĞIMSIZLIK ADIMI”

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ise, petrol satışına ilişkin yaptığı açıklamalarda konunun ekonomik boyutunun ötesinde bağımsızlık açısından taşıdığı öneme dikkat çekiyordu. Barzani, Bağdat Yönetimi karşı çıksa dahi petrolün satışını kendi başlarına yapacaklarını dile getirmişti.

ERDOĞAN'IN MİLYAR DOLAR HAYALLERİ SUYA DÜŞTÜ

Ceyhan’a Irak’tan aktarılan ham petrol miktarı için 2015 hedefi günde 1 milyon varil olarak hesaplanıyordu. Miktarın daha sonra 3 milyon varile çıkması planlanıyordu. Erbil ile Ankara arasındaki 50 yıllık anlaşmayla yıllık 100 milyar dolar gelir hedefleniyordu. Halkbank’ın da paranın aktarılmasından alacağı komisyonlarla büyük gelir elde etmesi bekleniyordu.
Gökhan Erkuş/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde