Erdoğan’ın TÜSİAD’daki eleştirilerine manidar cevap

Erdoğan’ın TÜSİAD’daki eleştirilerine manidar cevap

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iş dünyasının duayenlerine yönelik sert eleştirileri sorulması üzerine Mustafa Koç, ne cevap verdi..

Erdoğan’ın TÜSİAD’daki eleştirilerine manidar cevap
16px
24px
26.11.2014 08:23
ABONE OLgoogle
Sanayi devi Koç Holding, küresel marka olma yolunda paradigma (model) değişikliğine gidiyor. 3 sene evvel Güney Afrika’da beyaz eşya markası Defy’i satın alan Koç, Afrika’da elde ettiği başarıyı farklı bölgelere taşımak istiyor. Bu çerçevede klasik pazar olarak görülen Batı Avrupa harici pazarlara daha hızlı girmek ve buralarda tutunabilmek için yeni yatırımlar yapılacak. Gelecek vaat eden markaların satın alınmasına hız verilecek.

Grubun sıfırdan yatırım veya marka satın alırken iki hassasiyeti olacak. Finans (Yapı Kredi), otomotiv (Ford Otosan, TOFAŞ) ve yapı market (Koçtaş) gibi yabancı ortaklıkların olduğu sektörlerde alım yapılmayacak. Beyaz eşya ve enerji sektörlerinin yanı sıra Koç’un iştigal etmediği alanlarda da yatırım fırsatları kollanacak. Coğrafî olarak Uzakdoğu ile yükselen Güneydoğu Asya’ya odaklanılacak. Paradigma değişikliğini “Yeni fikirlere, yeni markalara açık olmak.” diye özetleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, küresel marka olma yolunda Murat Ülker’in İngiliz bisküvi markası United Biscuits’i 3,5 milyar dolara satın almasını örnek verdi. “United Biscuits’i bize teklif etseler ‘ne işimiz olur’ derdik.

Paradigmaları değiştirmek açısından bizim de bu tip girişimlere açık olmamız lazım. Küresel satın almalarda istediğimiz yerde miyiz? Hayır.” diyen Koç’un büyüme stratejisinde dünyada daha üst sıralara çıkmak için yatırımlarda ağırlığı yurtdışına vermek ve yerelde güçlü markaları satın almak gibi önemli değişiklikler olacak. Topluluk, bu çerçevede Güneydoğu Asya’da 2015’te büyük sürprizlere hazırlanıyor. Mustafa Koç, “Vakti gelince paylaşırız sürprizi. Onun müjdesini daha sonra vereceğiz. Çıtayı çok yükseğe koyduk.” dedi. Mustafa Koç, Arçelik’in 2011’de satın aldığı Güney Afrikalı Defy’nin tesislerini gazetelerin ekonomi editörleri ile ziyaret ettikten sonra gündeme dair soruları cevaplandırdı.

Ülker’in satın almasından sonra United Biscuits’in ne kadar yaygın ve bilinen bir marka olduğunu fark ettiğini ifade eden Koç, “Açıkçası dışarısı ile bu kadar irtibatlıyız. Her şeyi takip ediyoruz. Ben sonradan girip baktım. Bu bisküvi firmasının bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum. İngiliz olmasından dolayı bütün o eski sömürge ülkeleri ve Afrika’da yaygın. Çok üzerinde çalışılmış. Ülker, muazzam bir iş yaptı. Fonla ortak alıp sonra bunu fondan devralmak... Nokta atışı yapılmış. Murat Bey’e (Ülker) mektup yazdım. Tebrik ettim kendisini.” ifadelerini kullandı. Garanti Bankası’nın İspanyol BBVA’ya satışının da tam zamanında olduğunu söyleyen Koç, “Kendilerini candan kutluyorum. Hem İspanyollar hem dostlarımız süreci çok iyi finanse ettiler.” diye konuştu. Koç, küresel marka olma yolunda Afrika’yı müteakip Güneydoğu Asya ve Uzakdoğu’da yatırım çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Erdoğan’ın TÜSİAD’daki eleştirilerine manidar cevap

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 18 Eylül’deki YİK toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iş dünyasının duayenlerine yönelik sert eleştirileri sorulması üzerine Mustafa Koç, “Misafir olarak katıldığı bir yerdi, ev sahibi olarak tepki vermek hoş olmazdı. Kendisi artık beyaz bir sayfa açmamız gerektiğini söyledi. Bu kutuplaşma kimseye bir şey getirmiyor.” değerlendirmesini yaptı.

“Kutuplaşmayı çok mahzurlu buluyorum.” diyen Mustafa Koç, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer’in kutuplaşmanın artık kalkınmanın önüne geçtiği ifadelerine katıldığını söyledi. Koç, “Memleket iyi kötü gidiyor. Baktığınız zaman bu sene yine yüzde 3,5, yüzde 4 bir büyüme öngörülüyor. Dünyaya baktığınız zaman gıpta edilecek bir rakam. Bence artık önümüze bakıp işlerimize odaklanmalı.” ifadelerini kullandı.

Servet vergisi olmaz, verecek bir gömleğimiz kaldı

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, ‘Servet vergisi’ sorusu üzerine, “Daha ne verelim, bir gömleğimiz kaldı. Kayıtsız ekonomiyi kayıt altına aldıktan sonra bunu konuşmak lazım.” cevabını verdi.

“Genç işsizliğin yüzde 20 olması sosyal barış için de bir tehdit.” diyen Koç, çözümün sanayi dönüşümünde saklı olduğunu vurguladı. Buna göre sanayinin yeniden şekillendirilmesi lazım. Meslekî eğitime ağırlık verilmeli, aksaklıklar giderilmeli. Cari açık ile başa çıkabilecek daha fazla katma değerli ürünler çıkarılmalı. “Bugün düğmeye bassak 15-20 senede netice alabiliriz. Bununla ilgili gerekli girişimler yapılıyor. Ama bunun genel bir seferberlik içinde ele alınması lazım.” diyen Koç, böyle giderse cari açık sarmalından Türkiye’nin çıkamayacağı uyarısında bulundu. Mustafa Koç, işsizliğin yüzde 10’a yükselmesine ve genç işsizliğin yüzde 20 olmasına rağmen fabrikaya istedikleri zaman formen alamadıklarını, bunun çok enteresan bir çelişki olduğunu söyledi.

Turhan Bozkurt/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde