Erdoğan'dan Putin'e sert yanıt: Bunu nasıl söylersin

Erdoğan'dan Putin'e sert yanıt: Bunu nasıl söylersin

Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'IŞİD petrolü' demecine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "DAEŞ’ten Türkiye petrol alıyormuş. Yazıklar olsun. İspat edemeyen müfteridir. Kimse bu ülkeye iftira atamaz" diye konuştu.

Erdoğan'dan Putin'e sert yanıt: Bunu nasıl söylersin
16px
24px
26.11.2015 14:48
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen 15. Muhtarlar Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD'den petrol alındığı iddiasına sert cevap vererek, "IŞİD'den petrol aldığımızı iddia edenler ispatla mükelleftir, ispat edemeyenler müfteridir. Kimse bu ülkeye iftira atamaz" dedi. 

Erdoğan, "Diyorlar ki DAEŞ’ten Türkiye petrol alıyormuş. Yetkili makamdakiler bunu söylüyor. Çok ayıp yazıklar olsun. Biz en büyük ithalatı Rusya’dan yapıyoruz. İran’dan yapıyoruz. Azerbaycan’dan doğalgaz yapıyoruz. Kuzey Irak’tan aynı şekilde alıyoruz. 

Erdoğan yaptığı konuşmada, "DAİŞ çıkardığı petrolü Esed'e satıyor, Esed'e. Destek verdiğiniz Esed'le bunları konuşun. Oraya satıyor. Parayı oradan alıyor, para kaynağı da belli zaten. Biz bu noktaya gelmek istemezdik. DAİŞ'in hem silah, hem finans gücünün arkasında illa bir yer aranacaksa ilk bakılacak yer Esed rejimi olmalıdır, onunla birlikte hareket eden ülkeler olmalıdır. 120 ülke tarafından Suriye halkının gerçek temsilcisi olarak kabul edilen muhalif grupları hedef alanlar, doğrudan DAİŞ'e destek vermektedirler" ifadelerini kullandı.

"Bunu nasıl söylersin"

Putin'in "Bu ülkede idarecilerin Türkiye’yi İslamlaştırma gayreti var” açıklamasına da tepki gösteren Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu ülkede idarecilerin Türkiye’yi İslamlaştırma gayreti var” diye bir açıklama yapılabilir mi? Demek ki ben hükümet bizler Türkiye’yi İslamlaştırma gayreti içindeyiz. Ya Türkiye’nin yüzde 99’u Müslüman ya. Bunu nasıl söylersin. Böyle bir ifade nasıl kullanılır? Ben kalkıp da Rusya için Rusya’yı yönetim Hristiyanlaştırma gayreti içindedir diyebilir miyim? Orada da 30 milyon Hristiyan var. Tayyip Erdoğan Müslümandır, yüzde 99’u bu ülkenin Müslüman. Ben neyin gayreti içinde olacağız ki? Ama tespite bakın, şu yanlışa bakın."

"Aynı ihlal bugün yapılsa yine karşılık veririz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne Rusya'ya ne de başka herhangi bir ülkeye karşı doğrudan askeri müdahalemiz söz konusu değildir. Herkesten egemenlik haklarımızı bir defa gözetmesi ve bu haklarımıza hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Tüm dünyanın bizim haklı olduğumuzu kabul ettiği bir hadisenin, siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi kapsayacak şekilde genişletilmesini de doğru bulmuyoruz. Aynı ihlal bugün yapılsa Türkiye yine aynı karşılığı vermek durumundadır. Bu konuda ihlale maruz kalan değil ihlali yapan ülkenin kendisini sorgulaması, hadisenin tekerrürünü önlemek için tedbirlerini alması lazımdır" dedi.

Erdoğan, "Buradan bir kez daha ifade ediyorum; biz Bayırbucak Türkmenleriyle Esed rejimine karşı mücadele eden ılımlı muhalifleri, ılımlı muhalif grupları destekliyoruz, destekleyeceğiz. Çünkü bunlar mazlumdur, mağdurdur. Oradaki toprakların bunlar sahipleridir. Akrabayız ve onlar bizim soydaşlarımızdır" açıklamasında bulundu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde