Erdoğan'dan Cameron'a: 3 gün dayanamadın bak

Erdoğan'dan Cameron'a: 3 gün dayanamadın bak

Erdoğan, "Ne dedi? '3000 yılına kadar Türkiye giremez' dedi. Şimdi ne oldu? Hadi buyur bakalım, 3 gün bile dayanamadın bak.."

Erdoğan'dan Cameron'a: 3 gün dayanamadın bak
16px
24px
24.06.2016 21:59
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜMSİAD) Geleneksel İftar Programı'na katıldı. Cumhurbaşkanı burada yaptığı konuşmada Avrupa Birliği'ne sert sözlerle yüklendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İngiltere'deki referandumun sonuçlarını değerlendirerek, "Öncelikle demokrasiye, milli iradeye saygıyı esas alan bir siyasi anlayışın mensupları olarak referandum sonuçlarının İngiliz halkı için hayırlı olmasını diliyorum. Tüm dünya ile birlikte biz de referandum sonucunun evet olarak çıkmasını bekliyorduk. Ama sonuç bu şekilde tecelli etti. İngiliz halkının verdiği bu kararı İngiltere ve Avrupa Birliği için yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, AB'nin bir süredir kendi değerlerine aykırı pozisyona düştüğüne dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü; 

"AB uzun süredir Türkiye'nin üyeliği meselesi başta olmak üzere pek çok konuda kendi değerlerine aykırı düşen bir pozisyona sürüklenmişti. Kriterleri karşılama konusunda bizimle mukayese edilemeyecek pek çok ülkeyi hızla üyeliğe kabul eden AB'nin Türkiye ile ilgili çifte standartı artık gizlenemeyecek bir hale gelmiştir. Bize engel üstüne engel koydular. 53 yıldır bizi kapılarında beklettiler. Hala bekletiyorlar. Nedir? Gerekçeniz ne? 

Bir zaman bir Fransız Dışişleri Bakanı; Somali ile ilgili bir toplantıda; ara verince çıktık. Ahmet Bey o zaman Dışişleri Bakanı; Başbakanım. Ve o Dışişleri Bakanı ile üçlü görüşüyoruz. Dedi ki; 'Sizi AB'ye almazlar.' 'Niye?' dedim. 

Durdu durdu... 'Müslümansınız' dedi. 'Bunu biliyoruz da biz insanız' dedim. 

'Ordakiler nasıl insansa biz de insanız. Birbirimizden farkımız mı var? Bunca zaman geçti. Eee bize başında deseydiniz, siz Müslümansınız, boşuna uğraşmayın. Sizi almayacağız. Bizi niye böyle oyaladınız.' 

'Hayır diyemediler' dedi. Onun için bu süreç böyle geldi. 

'NATO'ya nasıl oldu da aldınız?' dedim. Ne dedi biliyor musunuz? Çok enteresan... 

'Orada bir yanlışlık oldu' dedi. 

Buna benzer çok hatıralarımız var. Bunlarla bütün müzakerelerde hep şunu söylemişimdir. Yahu alacaksanız buyrun deyin. Almayacaksanız bize deyin ki; boşuna uğraşmayın almayacağız sizi. Bizi de yormayın siz de yorulmayın. Ama hep aldattılar. Dürüst davranmadılar. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

" 'İkircikli davranmayın' dedik, bunlarla bütün müzakerelerde hep şunu söylemişimdir. Alacaksanız, 'buyurun' deyin, almayacaksanız  'boşuna uğraşmayın, almayacağız sizi, bizi de yormayın, siz de yorulmayın' deyin. Ama hep aldattılar, dürüst davranmadılar. İşte şimdi buyurun İngiltere... Ne dedi? '3000 yılına kadar Türkiye giremez' dedi. Şimdi ne oldu? Hadi buyur bakalım, 3 gün bile dayanamadın bak...

İşte Amerika. Aynı şey orada. Şu anda adaylardan bir tanesi Müslümanlara vuruyor, vuruşturuyor. Sayın Obama burada Müslümanlardan yana tavır koyuyor, 'Böyle bir ayırım yapamazsınız' diyor ama diğer aday, Müslümanların Amerika'da olmasına adamın tahammülü yok. Bir de gelmiş burada bir yerde bir marka koymuşlar onun adına. O markayı aslında binasına koyanlar onu süratle kaldırması lazım. Ben de bir yanlış yaptım oranın açılışını yaptım."

"İngiliz halkının kararı yeni bir dönemin başlangıcıdır"

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını da değerlendiren Erdoğan, "Demokrasiye, milli iradeye saygıyı esas alan bir siyasi anlayışın mensupları olarak referandum sonuçlarının İngiliz halkı için hayırlı olmasını diliyorum. Tüm dünyayla birlikte biz de referandum sonucunun 'evet' olarak çıkmasını bekliyorduk ama sonuç bu şekilde tecelli etti. İngiliz halkının verdiği bu kararı İngiltere ve Avrupa Birliği için yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Avrupa Birliği'ne yönelik, "Biz Avrupa Birliğini önemsedik ve bu yolda bir gayret ortaya koyduk ama hep bizi oyaladınız. Beraber müzakere masasına oturduğumuz kişilerle maalesef bizi ayırt ettiniz. İşte son olarak göçmenler konusunda takındığı insani ve ahlaki olmayan yaklaşım, Avrupa Birliğinin tutarlılığını ciddi şekilde tartışmaya açmıştır. Avrupa'da yükselen ırkçı ve İslamofobik akımlar ile -kimse demesin Avrupa İslamofobik değil. Hayır, işte ben söylüyorum- şu anda Türkiye'ye yapılan uygulama İslamofobiktir, onun için bizi almakta bunlar gecikiyorlar." eleştirisinde bulundu.

"Ayın 30'unda Osman Gazi Köprüsü'nün açılışını yapacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Haziran'da Osman Gazi Köprüsü'nün açılışının yapılacağını belirterek, "İstanbul'dan Osman Gazi Köprüsü'nü geçiyoruz ta Orhan Gazi'ye kadar 'non stop' gidiyoruz. Nereden nereye... Artık körfezi dolaşmak yok. Yemyeşil ormanların içinden gayet güzel bir seyir. Bitmedi, 26 Ağustos'ta inşallah bu defa Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açıyoruz. İnşallah bu yıl açılışlar yılı olacak. Temellerini attık, Rabbim şimdi de açılışlarını yapmayı nasip etti. Orada da inşallah yeni ihalelerle birlikte Kınalı'dan girilecek ta Akyazı'dan çıkılacak. Bu arada inşallah, yeni ihale de yapılıyor bu ihaleyle birlikte, 4 gidiş, 4 gelişin ortasından bir de hızlı trenin inşallah geçişini yapacağız. Bitmedi, 26 Aralık'ta da Boğazın altından Avrasya Tüneli'ni de çalıştırmaya başlayacağız." dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde