Erdoğan’dan AB’ye vize muafiyeti resti

Erdoğan’dan AB’ye vize muafiyeti resti

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevi bırakacağını açıklamasının ardından, mimarı olduğu AB ile vize muafiyeti de "başka bahara" kaldı.

Erdoğan’dan AB’ye vize muafiyeti resti
16px
24px
06.05.2016 14:38
ABONE OLgoogle
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevi bırakacağını açıklamasının ardından, mimarı olduğu AB ile vize muafiyeti de "başka bahara" kaldı. AB ile vize muafiyetinin olmayacağının işaretini Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB’nin muafiyet için en önemli şartı olan Terörle Mücadele Yasası’ndaki terör tanımının değişmesi şartına kırmızı ışık yaktı. Erdoğan, AB’nin şart koştuğu Türk yasalarındaki terör tanımının değişmesi konusunda AB’ye “biz yolumuza, sen yoluna” restini çekti. Erdoğan, AB ile vize muafiyeti anlaşmasının “mimarı” olan, AB ile bu konuda üç ayrı liderler zirvesine katılan Davutoğlu’nu da, isim vermeden eleştirdi. Davutoğlu sonrasında Başbakanlığa gelecek ismin, vize muafiyeti konusunda Davutoğlu kadar ılımlı olmayacağının işaretini de veren Erdoğan, AB’ye, “gidip kiminle anlaşabiliyorsan anlaş” resti çekti.

AB’NİN 5 ŞARTINDAN EN ÖNEMLİSİYDİ

Türkiye ile AB arasında varılan vize muafiyetine ilişkin mutabakatın en önemli maddelerinden birini, Türkiye’de kanunlardaki “terör” tanımının değişmesi oluşturuluyordu. Türkiye, vize muafiyeti için AB’nin koyduğu 72 şarttan 67’sini yerine getirmiş, AB Komisyonu da bunu bu hafta yayınladığı raporla kayıtlara geçirmişti.

Ancak AB Komisyonu’nun raporunda, Türkiye’nin vize muafiyeti için “hızlıca yerine getirmesi gerektiğini” vurguladı son 5 şarttan biri, terör tanımının değişmesiydi. AB, kişilerin bildiri ya da basın yoluyla görüşlerini paylaşmasının “ifade özgürlüğüne” girdiğini savunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise terörle mücadele yasasındaki terör tanımının, teröre destek veren bildiri ya da açıklamaları bile kapsayacak şekilde genişletilmesini istiyor. Yine terör kapsamında AB’nin ortaya koyduğu bir diğer şart ise, terörle mücadelenin “ölçülü” yapılması. Avrupa ülkelerinden, son dönemde TSK’nın güneydoğuda yürüttüğü operasyonun “ölçülü olmadığına” ilişkin çok sayıda açıklama yapıldı, Türkiye eleştirildi. Türkiye’nin, vizesiz Avrupa için TSK’nın terörle mücadele operasyonlarını da “gözden geçirmesi” gerekecekti.

ERDOĞAN SERT ÇIKTI; “SİZ ÖNCE ZİHNİYETİNİ DEĞİŞTİRİN”

Davutoğlu sonrası dönemde, AB’nin ortaya koyduğu terör tanımının değiştirilmesine ilişkin şartın yerine getirilmeyeceğinin işaretini bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı konuşmada verdi. Erdoğan aynen şöyle dedi;

“Türkiye dört bir yanından terör örgütlerinin ve onlara destekçilerinin saldırısı altındayken, şu anda AB vize için ‘terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz’ diyor. Siz önce AB Parlamentosu önünde çadır kuranlara karşı zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz? Onlara çadır kurduracaksınız, demokrasi için olduğunu söyleyeceksin; bize de vizeyi kaldıracağım şartı şu. Biz yolumuza gidiyoruz, siz de yolunuza gidin. Kiminle anlaşabiliyorsan onla anlaş.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde