Erdoğan'a kötü haber: 5G için en erken tarih 2020

Erdoğan'a kötü haber: 5G için en erken tarih 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan,“4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. İki yıl sonra 5G'ye geçelim" dedi. Kamuoyu şaşkın... Peki gerçekten de durum öyle mi?

Erdoğan'a kötü haber: 5G için en erken tarih 2020
16px
24px
22.04.2015 13:06
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gece katıldığı Türk Telekom’un 175. yıl dönümü etkinliğinde yine gündemi değiştirecek açıklamalar yaptı. Telefon şirketleri yapılacak 4G ihalesine hazırlanıyor ve kullanıcılar 4G’nin nimetlerinden ne zaman faydalanırım diye düşünüyorken, Erdoğan’dan 4G’ye veto çıktı.

“2 YILDA 5G’YE GEÇELİM”

Erdoğan, “4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. İki yıl içerisinde Türkiye de 5G’ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G’li bir çöplük haline döner” dedi. Peki Erdoğan haklı mı? Dünya 5G’ye mi geçiyor? 4G gerçekten zaman kaybı mı olacak? İşte bu soruların yanıtları Avrupa Komisyonu’nun Mart ayında yayınladığı 5G’ye geçiş raporunda yer alıyor. Ancak bu rapor, Erdoğan’ın sözlerini doğrulamıyor.

AVRUPA EN ERKEN 2020 DİYOR

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Teknoloji Endüstrisi’nin ortak hazırladığı plana göre, 5G teknolojisinin Avrupalı operatörlerce edinilmesi ve geniş halk kitleleri tarafından kullanılması 2020-2025 yılları arasında mümkün olacak. Yani 5G teknolojisi için, 5 ila 10 yıl beklemek gerekiyor. Tüketicinin tam olarak 5G’den faydalanması için, 2030 yılı dahi telafuz ediliyor.

TELEFON ŞİRKETLERİYLE GÖRÜŞÜLDÜ

Mart ayında İspanya’nın Barcelona kentinde gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi’nin ana gündem maddelerinden biri 5G teknolojisiydi. 5G için oluşturulacak küresel vizyon ve standartlar, uluslararası partnerlerle de birlikte 2015-16 yılları arasında görüşülecek. Avrupa Komisyonu’nun 5G Kamu-Özel Ortaklığı çerçevesinde, Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia, Orange ve Thales Alenia Space gibi internet dünyası ve mobil dünyanın önde gelen şirketleriyle görüştüğü teknolojinin altyapısı, en erken 2020 itibariyle kullanıcılarla buluşmaya başlayacak. Bu da 5G teknolojisi için en az 5 yıl daha beklenmesi gerektiğini kanıtlıyor. Bu kullanım da sınırlı olacak.

İNTERNET HIZINI 30 KAT ARTIRIYOR

Şimdiki veri trafiğini ve internet hızını tam 30 kat arttırması beklenen 5G teknolojisiyle ilgili standartlar, 2015 yılı sonunda açıklanması beklenen Avrupa Birliği (AB) vizyonuyla da  netlik kazanacak.AB’nin 5G vizyonunda, en az 5 yıllık süreyi öngören, detaylı planları bulunuyor. 5G teknolojisi, sadece mobil servis ağlarıyla ilgili bir gelişme olmadığı gibi, bu teknolojiyle uyumlu cihazları ve internet ağlarını da gerektiriyor. Yeni teknolojiyle birlikte, insan yoğunluğun çok olduğu ya da az az olduğu bölgeler ve tren yolculukları gibi durumlarda kesintisiz olarak internet bağlantısı kurulabilecek.

TEKNOLOJİK ALTYAPI ÖNEMLİ

5G için, daha sürdürülebilir ve ölçülebilir teknolojik bir altyapı gerekiyor. Yeni teknoloji, optik, hücresel ve uydu çözümleri de gerektiriyor. Yüksek kapasiteli sistemler gerektiren 5G teknolojisi, aynı zamanda uzun vadeli yatırımlar için sürdürülebilir ve düzenlenebilir işletmelere de ihtiyaç duyuyor. Avrupa Birliği en az 5 yıl vadeli 5G teknolojisinin altyapı planları için, 700 milyon Euroluk bir bütçe ayırdı.

5G teknolojisiyle ilgili olarak öngörülen küresel takvim 2020 yılına denk gelirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türk Telekom’un 175. yıl dönümü etkinliğinde dile getirdiği, “4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. İki yıl içerisinde Türkiye de 5G’ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G’li bir çöplük haline döner” sözleri hayalden öteye geçemiyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde