Erdoğan'a gölge kabine: İşte Gölge Başbakan

Erdoğan'a gölge kabine: İşte Gölge Başbakan

Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından geçmiş teamülleri yok sayan Tayyip Erdoğan, şimdi de yeni bir hamle ile hükümeti tamamen kendisine bağlıyor

Erdoğan'a gölge kabine: İşte Gölge Başbakan
16px
24px
28.10.2014 08:48
ABONE OLgoogle
Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Anayasa'yı zorlayan eylemler yapmaya başlamış; seçim sonuçları açıklanmasını engellemiş, AKP Kongresi'ni yönetmişti.

Karadeniz'e gezi düzenleyen Erdoğan, burada yaptığı açıklamada 'Yatırım Birimi' kuracaklarını ve bu birimle ülke genelinde yürütülen projeleri denetleyeceklerini açıklamıştı. 

Cumhurbaşkanı'nın kuracağı bu birimin başına Davutoğlu'nun yerine başbakan olmayı bekleyen Binali Yıldırım getirilecek. Bu ekip fiilen hükümet işlevi üstlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği 3 günlük Karadeniz gezisinde, illerdeki projeleri takibe yönelik Cumhurbaşkanlığı’nda yatırım birimi kurduklarını açıkladı, şöyle dedi: “Cumhurbaşkanlığı’nda yatırımlar birimi kurduk. Oradan bunların takipçisi olacağız. Bu projeler bittiğinde de inşallah açılışlarını beraber yapacağız.”

“Yatırım Birimi” adı altında kurulan yapılanma aslında söylenmiyor ama kelimenin tam anlamı ile “gölge kabine” gibi çalışacak. Her bakanlık için danışmanlar, eski milletvekili ve eski bakanlar görev alacak.

“Birimin” ya da muhalefetin deyişiyle “gölge kabinenin” başına getirilen isim de son derece 
ilginç. O siyasetçi Binali Yıldırım. Adı AKP Kongresi'nde genel başkanlık ve başbakanlık için geçmişti.

Erdoğan, Davutoğlu’nda karar kılınca Yıldırım acilen düzenlediği basın toplantısında “Hızlı trenler yapmamışsanız, havayolunu halkın yolu haline getirmemişseniz, bakan olmuşsunuz neye yarar, başbakan olmuşsunuz neye yarar” demişti.

O sözlerin adresi çok açıktı... Ve şimdi eleştirdiği adresin adeta gölgesi yapılıyordu.
Yıldırım halen milletvekili olduğu için Anayasa’nın 82. maddesi gereği devlette herhangi bir görev alamıyor. Buna karşın “fiilen” yürütecek. Üç dönem kuralı nedeniyle –eğer son anda değişmezse- milletvekili seçilemeyecek olan Yıldırım, genel seçimin ardından resmen “gölge başbakan” olarak görevini sürdürecek. Geçilebilirse “başkanlık 
sistemine” kadar da bu böyle gidecek.

Erdoğan, bizzat kendisinin belirlediği Davutoğlu kabinesini yukarıdan “izleme ve denetleme” gereği duyuyor. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğine dair söylentiler de var. Kaynağım “Buna niyetlenmiş olabilir ama seçimleri dikkate alarak sonrasına bırakacağını düşünüyorum” diyor.

Çankaya Köşkü’nde şekillenen, yarınki resepsiyonun ardından Ak Saray’da resmen faaliyete başlayacak o “özel birim” Anayasal yetkiler açısından hayli tartışmalı görünüyor.
Adına ister “gölge kabine” deyin ister Erdoğan’ın tanımlaması ile “yatırımlar birimi” Anayasa buna ne kadar izin veriyor? Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu’na göre hiçbir biçimde vermiyor. Telefon sohbetimizde Kaboğlu, Erdoğan’ı “Başkan” gibi davranmakla eleştiriyor ve Anayasa’da böyle bir yetkisi olmadığını söylüyor.

Kaboğlu, “Anayasa'ya göre, bu birim Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetki alanı dışında kalan bir konu olup, ilgili bakanlıklar ve Hükümet'in görev artı yetki artı sorumluluk alanına girmektedir” diyor.

Göksel Bozkurt/Yurt Gazetesi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde