Erdoğan - Putin zirvesinde konuşulacak 7 konu

Erdoğan - Putin zirvesinde konuşulacak 7 konu

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yarınki zirvesinde konuşulacaklara ilişkin bilgi verdi

Erdoğan - Putin zirvesinde konuşulacak 7 konu
16px
24px
09.03.2017 15:02
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yarın Moskova'da düzenlenecek olan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısında bir araya gelecek.

Görüşmede ana gündemin ekonomi olacağı belirtiliyor.

Diğer taraftan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, "Toplantıda sadece ekonomik değil, teknik ve kültürel alanlarda da birçok anlaşma imzalanacak." diyor.

Toplantı kapsamında ele alınacak 7 konu öne çıkıyor:

1) Rusya ve Türkiye arasında düşen ticaret hacminin toparlanması

Hem Türkiye hem de Rusya, ticaret hacmini yeniden artırmakta kararlı gözüküyor. 

Novak, "ÜDİK’in eş başkanı, değerli meslektaşım Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile tüm alanlarda iş birliğinin artırılması için çok iyi düzeyde iletişimimiz var. Geçtiğimiz yıl iki ülke ticaretinde yaşanan düşüşü tüm tarafların fayda sağlayacağı bir şekilde tekrar toparlamamız gerekiyor." dedi.

2) Orta vadeli iş birliği programı

Toplantıda iki ülke arasında 2017-2020 yıllarını kapsayacak orta vadeli ticari, ekonomik, bilimsel ve kültürel iş birliği programının imzalanması bekleniyor.

3) Türk-Rus ortak yatırım fonu kuruluşu

Novak'ın verdiği bilgilere göre toplantıda imzalanacak bir diğer kritik anlaşma ise Rusya Yatırım Fonu ile Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu arasında ortak yatırım fonu kurulmasına ilişkin protokol olacak.

3) 2019 kültür ve turizm yılı ilan edilecek

Novak, ayrıca toplantıda Türk ve Rus Kültür ve Turizm Bakanlıkları arasında imzalanacak anlaşmayla, 2019 yılının iki ülke arasında karşılıklı kültür ve turizm yılı ilan edileceğini belirtiyor.

4) Türk Akımı'nda ikinci hattın inşası 

Türk Akımı'nda da ikinci hattın inşası kararı da gündeme gelecek. Türk Akımı projesinin doğalgaz boru hattı projesinde belirlenen takvime göre ilerlendiğini ifade eden Novak, "Bu konuda Türk ortaklarımıza teşekkür ediyoruz. İlk hattın inşası için gerekli hukuki temel tamamıyla oluşturulmuş durumda. İkinci hattın da inşası için anlaştığımız AllSeas şirketi, boru hattının döşenmesinde dünyanın en modern ekipmanlarını kullanacak." dedi.

İlk hattın 2019 sonunda devreye alınacağını bildiren Novak, şunları kaydetti:

"Şu anda Rusya ve Türkiye arasında, Türkiye-Yunanistan sınırına ulaşacak ikinci hatla ilgili takvim, rota gibi konular görüşülüyor. Yunan DEPA ve İtalyan Edison şirketleriyle, Poseidon boru hattının kullanılarak İtalya'ya doğalgaz ulaştırılması konusunu inceliyoruz. Güneydoğu Avrupa'da Macaristan ve Sırbistan gibi ülkelerin bu projeye ilgi duyduklarını biliyoruz. Eğer doğalgazın alımına, hacmine ve takvimine yönelik garantiler olursa Türkiye ve Rusya arasında yapılan anlaşma kapsamında ikinci hattın inşası kararı ivedilikle alınacaktır."

5) Rusya Akkuyu'yu 2023'e yetiştirmek istiyor

Akkuyu Nükler Güç Santrali'nin, Türkiye ve Rusya ilişkileri açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Novak, gereken izinlerin Türkiye tarafından verilmesi halinde projenin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümüne yetiştirilebileceğini söyledi.

Novak, projede Rusya ile yürüttüğü olumlu iletişim için Türkiye'ye teşekkür ettiğini belirterek, "Yatırımcılara daha da cazip hale gelmesi için projeye stratejik yatırım statüsünün verilmesi beklentisi içerisindeyiz. Projeye, hükümetlerarası anlaşmaya uygun bir şekilde, Türk yatırımcıları da dahil etmek istiyoruz." dedi.

6) Enerji keşfi ve üretimde iş birliği

Bunların yanı sıra Rusya'nın Türkiye ile enerji kaynaklarının keşfi ve üretiminde iş birliğine sıcak baktığını kaydeden Novak, "Türkiye ile üretim ve keşif)alanında elverişli projeler ortaya çıkarsa, Rus şirketleri bunu dikkatle değerlendirecektir." dedi.

7) Suriye'de askeri koordinasyon

Ayrıca Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da görüşmede ele alınacak konulardan birinin, Suriye'deki operasyonları kapsamında yapılacak askeri koordinasyon olacağını söylemişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde