Erdoğan, Putin’den özür diledi mi? Mektupta neler yazıyor?

Erdoğan, Putin’den özür diledi mi? Mektupta neler yazıyor?

Reuters haber ajansı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Rusya lideri Vladimir Putin'e yazdığı mektupta pişmanlık ve taziyelerini ifade ettiğini duyurdu.

Erdoğan, Putin’den özür diledi mi? Mektupta neler yazıyor?
16px
24px
27.06.2016 13:26
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanlığı kaynakları da Erdoğan’ın Putin’e mektup yazdığını teyit etti, ancak mektubun içeriğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Türkiye, 24 Kasım 2015’te sınır ihlâli gerekçesiyle Suriye içerisinde Rus uçağını düşürmüştü.

Uçağın düşürülmesinin ardından açıklama yapan Putin, “Sırtımızdan vurulduk” ifadesini kullanmıştı.

Bunun üzerine, iki ülke arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmişti.

MEKTUP DOĞRULANDI

 Erdoğan'ın mektubu Cumhurbaşkanı kaynakları tarafından da doğrulandı. Rus haber ajansı Sputnik ise, Erdoğan'ın Putin'den özür dilediğini iddia etti. BBC Türkçe ise haberinde, Erdoğan'ın yazdığı mektuptan detaylar vererek, "Kremlin'in eline geçen Rusça mektupta 'Af dilerim' anlamına gelen 'İzvinitye' ifadesinin yer aldığı bildiriliyor." diye yazdı.

Sputnik'in haberinde yer alan ifadeler şöyle:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk F16'larının düşürdüğü Rus Su-24 uçağının pilotunun ölümü için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den özür dilediği belirtildi. Açıklama Kremlin'den geldi.

Kremlin'in açıklamasında, 'Devlet Başkanı Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle yaşanan durumu düzeltmek istediğini söylediği mesajı aldı' denildi.

ERDOĞAN 'ÖZÜR DİLERİM' İFADESİNİ KULLANDI

Açıklamaya göre, mesajında Rus pilotun ölümü nedeniyle taziye dileklerini ileten Erdoğan, 'Özür dilerim' cümlesini kullandı. 

Erdoğan'ın mesajında 'İzvinite' (Извините) kelimesini kullandığını belirtildi. Bu kelime Rusça’dan Türkçeye 'Özür dilerim' ya da 'Beni affedin' şeklinde çevriliyor.

ERDOĞAN: RUSYA'YA AİT BİR UÇAĞI VURMAK GİBİ BİR NİYETİMİZ HİÇ OLMADI

"Mesajda Rusya'nın Türkiye'nin dostu ve stratejik partneri olduğunu ve Ankara'nın Moskova'yla ilişkilerinin bozulmasını istemediği belirtiliyor" diye devam eden açıklamaya göre Erdoğan, 'Türkiye'nin Rusya'ya ait bir uçağı vurmak gibi bir niyetinin hiçbir zaman olmadığını da' söyledi.

ERDOĞAN: RUS PİLOTUN AİLESİNİ TÜRK AİLESİ GİBİ GÖRÜYORUZ

Kremlin'e göre Erdoğan'ın mesajında şu ifadeler de yer alıyor: "Rus pilotun ailesini Türk ailesi gibi görüyoruz. Acılarını ve zararlarını hafifletmek için her girişimde bulunmaya hazırız. (…) Adı Rus pilotun ölümüyle ilişkilendirilen Türk vatandaşı hakkında da soruşturma yürütülüyor."

"BBC Türkçe'nin haberine göre ise, Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yazdığı mektupta, "düşürülen Rus uçağı nedeniyle özür dilediğini ve Rusya-Türkiye ilişkilerinin düzelmesi için elinden geleni yapacağını söylediğini" açıkladı.

Erdoğan mektupta "Rus jetini kasten düşürmeyi asla arzulamadık. Hayatını kaybeden pilotun ailesinin acısını kalpten paylaşıyoruz. Rus pilotu öldürmekle suçlanan kişi hakkında soruşturma yürütülüyor" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada olayda ölen pilotun ailesine başsağlığı mesajı verdiğini ve "af dilediğini" kaydetti.

Kremlin'in eline geçen Rusça mektupta 'Af dilerim' anlamına gelen 'İzvinitye' ifadesinin yer aldığı bildiriliyor.

Haberin gelmesinin ardından Türk Lirası ABD Doları karşısında değer kazanmaya başlamış durumda.

RUS PİLOTU ÖLDÜRDÜĞÜNÜ SÖYLEYEN ALPARSLAN ÇELİK DAVASINDA NELER YAŞANDI

Suriye'de düşürülen Rus uçağının pilotunun öldürülmesi olayından dolayı hakkında verilen takipsizlik kararı kaldırılıp yeniden soruşturma başlatılan Alparslan Çelik'in de aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 17 sanıklı davaya başlandı. İlk duruşmada sanıkların yurt dışı çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verildi. Alparslan Çelik, düşürülen Rus uçağının Rus pilotunu arkadaşlarıyla birlikte öldürdüklerini söylemişti. Rusya’nın, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için bulunduğu üç talepten biri de Rus pilotu öldürenlere gerekli cezanın verilmesiydi.

Ayrıca sanıkların, '6136 Sayılı Kanuna muhalefet' ve 'harp silahı bulundurma' suçundan yargılandığı davada, avukatların milli güvenlik gerekçesiyle duruşmada verilen ifadelerin basında yayınlanmaması talebi kabul edildi.

İzmir'in Karabağlar İlçesinde geçen 31 Mart'ta, polise yapılan ihbarda, bir lokantada silahlı kişiler olduğu belirtildi. İhbar üzerlerine belirtilen yere giden ekipler, Rus uçağının pilotunu arkadaşlarıyla birlikte öldürdüğünü söyleyen Alparslan Çelik ile yanında bulunan 16 kişiyi gözaltına aldı. Toplam 17 şüphelinin üzerlerinde, otomobillerde ve evlerinde yapılan aramada 5 makineli tüfek, 4 tabanca ve 2 telsiz ele geçirildi. '6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanununa Muhalefet' ve 'Harp silahı bulundurmak' suçlamasıyla tutuklanmaları talebiyle İzmir 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen zanlılardan Alparslan Çelik, İsmail Demir, Mustafa Develi, Asil Tırnova, Fatih Arnas, Bayram Karaarslan ve Murat Gezer tutuklanırken, 2 kişi denetimli serbestlik yasasından yararlandırılıp salıverildi, 8 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

HAKİM KABUL ETTİ

Alpaslan Çelik'in de aralarında yer aldığı 7'si tutuklu 17 kişi hakkında, hazırlanan iddianamade sanıklar hakkında 3 aydan 9 yıla kadar hapis cezası istendi. İzmir 27'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davaya bugün başlandı. Duruşma için sıkı güvenlik önlemleri alandı. Çelik ve diğer sanıklar duruşma salonuna çelik yelek ile getirildi. İfadelere geçilmeden önce sanıkların avukatı Taşkın Kangal, milli güvenlik açısından, duruşmada verilecek ifadelerin basında yer almamasını talep etti. Hakim de talebi yerinde gördü. Bu durumda hakim kararıyla, duruşmada verilen ifadeler basında yer alamayacak. Duruşma açık yapıldı.

HEPSİ TAHLİYE EDİLDİ

Alparslan Çelik'in de aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 17 sanıklı davada ara karar verildi. Hakim, Alpaslan Çelik'in de aralarında bulunduğu 7 tutuklu sanığı yurtdışı çıkış yasağı koyup tahliye etti.

TAKİPSİZLİK KALDIRILMIŞTI

Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus savaş uçağının pilotunu, paraşütle atladıktan sonra Suriye topraklarında öldürdüğü iddia edilen Alpaslan Çelik hakkında bu suçtan verilen takipsizlik kararı da bir süre önce kaldırıldı. Olayı soruşturan Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya, yeni iddia ve delillerin oluştuğunu belirtip, daha önce verdiği takipsizlik kararını kaldırdı ve yeniden soruşturma başlattı. Yeni deliller arasında, Alparslan Çelik'in ateş etme görüntülerinin yer aldığı iddia edildi.

NE OLMUŞTU

24 Kasım 2015 tarihinde Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde, Türkiye sınırı yakınında Rus savaş uçağı, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle angajman kuralları çerçevesinde vurularak düşürülmüştü. Olaya ilişkin ilk açıklama Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından geldi ve "basındaki haberlerden hareketle" düşürülen uçağın SU-24 tipi Rus savaş uçağı olduğu açıklandı.

Genelkurmay, milliyeti bilinmeyen uçağın 5 dakikada 10 kez uyarıldığını, iki F-16 ile "müdahale edildiğini" duyurdu. Rusya tarafından gelen ilk açıklama ise Savunma Bakanlığı tarafından yapıldı:  'Uçağımız Türk hava sahasını ihlal etmedi, kanıtlayabiliriz'...

Bu açıklama ile birlikte düşürülen uçağın Rusya'ya ait olduğu resmi olarak kesinleşti. Açıklamada ayrıca uçağın 'yerden ateş' sonucu düştüğü vurgulandı. Rusya'nın yalanlamasına Genelkurmay vurulan uçağın iz analizini yayınlayarak cevap verdi.

Saat 09:24'te vurularak düşen uçakta bulunan pilotların paraşütle atladığı belirtilmişti. Rusya Genelkurmay Başkanlığı bir pilot ile kurtarma görevindeki bir askerin muhaliflerce öldürüldüğünü açıklayarak araştırmaların devam ettiğini bildirdi.

Olaya ilişkin Putin'den çok sert bir açıklama geldi. 'Sırtımızdan bıçaklandık, sonuçları çok ciddi olacak' diyen Putin ayrıca uçağın Türkiye sınırının 4 km uzağında düşürüldüğünü söyledi. Yaşanan gelişmelerden sonra gözler Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye'ye yapacağı ziyaretteydi. Lavrov ziyaretini iptal etmekle kalmadı, vatandaşlarına da 'Türkiye'ye gitmeyin' çağrısında bulundu. Bu gelişmenin ardından Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye ile bütün askeri ilişkilerini askıya aldıklarını duyurdu..
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde