Erdoğan, Obama’ya kızıp parmak sallamış

Erdoğan, Obama’ya kızıp parmak sallamış

Başbakan Tayyip Erdoğan’la ABD Başkanı Barack Obama’nın 16 Mayıs 2013′te yaptığı görüşmeye dair ‘ilginç’ notlar...

Erdoğan, Obama’ya kızıp parmak sallamış
16px
24px
07.04.2014 04:33
ABONE OLgoogle
Pulitzer Ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh’ün Türkiye’nin Suriye’deki rolüne ilişkin vahim iddialar ortaya attığı haberinde, Başbakan Tayyip Erdoğan’la ABD Başkanı Barack Obama’nın 16 Mayıs 2013′te yaptığı görüşmeye dair ‘ilginç’ notlar var.

Hersh, akşam düzenlenen çalışma yemeğinde, Erdoğan’ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı Suriye konusunda en az iki kez sohbete dahil etmek istediğini ancak Obama’nın iki seferinde de Fidan’ın konuşmasına müsaade etmediğini yazdı.

Beyaz Saray’daki toplantıda, Obama’ya Dışişleri Bakanı John Kerry ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon; Erdoğan’a da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Fidan eşlik etmişti. Hatta Fidan’ın toplantıdaki varlığı uzun süre tartışılmıştı. 

Hersh’ün Donilon’dan yemeğe dair bilgi alan bir dış politika uzmanına dayandırdığı nota göre, Erdoğan ısrarla Türkiye sınırında o dönem Suriye rejimi tarafından düzenlendiği ileri sürülen kimyasal saldırıları hatırlatıp, Obama’ya Suriye’de kırmızı çizgilerin geçildiğini anlatıyordu. Başbakan bir ara Hakan Fidan’ı da sohbete dahil etmek istedi; fakat Fidan konuşmaya başlayınca Obama, “Biliyoruz” diyerek sözünü kesti.

Ardından Erdoğan benzer şeylerden söz edip Fidan’ı ikinci kez ‘konuşturmaya’ çalıştı; fakat Obama MİT Müsteşarı’nın sözünü ikinci defa ‘Biliyoruz‘ diye kesti.

Erdoğan kızıp Obama’ya parmak sallıyor

Bu notun,  yemekte konuşulanları bir Türk diplomattan dinleyen eski bir ABD savunma bakanlığı yetkilisince de kendisine aktarıldığını yazan Hersh ‘ün haber-analizindeki o satırlar aynen şöyle: “Erdoğan işte o noktada artık dayanamadı ve, “Ama sizin kırmızı çizginiz geçildi!’ dedi. Konuştuğum uzmana göre, Donilon Erdoğan’ın Beyaz Saray’ın içinde başkana parmak sallama edepsizliğinde* bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine Obama Fidan’a işaret edip, ‘Biz de sizin Suriye’deki radikallerle neler yaptığınızı biliyoruz’ dedi”.

Hersh de makalesinde, Fidan’ı ‘Erdoğan’a aşırı sadık‘ ve ‘Suriyeli radikal muhalefetin sürekli destekçisi‘ olarak tanımladı.

Bu yemekten önce Erdoğan’la Beyaz Saray’daki Gül Bahçesi’nde basın toplantısı düzenleyen Obama, ‘Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gitmesi gerektiğinde hemfikir olduklarını‘ söylemişti. Ancak ABD Başkanı, kimyasal silahla çizdiği ‘kırmızı çizgi’nin aşılıp aşılmadığı sorusuna ‘bu tarz bir silah kullanıldığına dair kanıtlarının bulunduğu ancak daha spesifik bilgilere ihtiyaç duydukları‘ yanıtını vermişti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde