Erdoğan: OHAL 3 ay daha uzatılabilir

Erdoğan: OHAL 3 ay daha uzatılabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman medyasına demeç verdi. Konuşmasında OHAL'in 3 ay daha uzatılabileceğini söyledi.

Erdoğan: OHAL 3 ay daha uzatılabilir
16px
24px
26.07.2016 04:24
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu kararıyla ilan edilen 3 aylık olağanüstü halin, 3 ay daha uzatılabileceğini söyledi. Erdoğan, "Gelişen şartları göz önünde bulundurmamız gerekiyor, eğer bir normalleşme olursa OHAL için ikinci bir süreye ihtiyacımız kalmaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alman ARD televizyonuna açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Yapılanların hepsi hukuk devleti çerçevesinde yapılan adımlar. Hiçbir şey bunun dışında algılanmamalı. Askeriye içerisine sızmışlar, belli noktalar var. Çok ciddiye alınacak bir örgüt yapıları var. Bunların kimlikleri şu an belli ve belli olduğu için çok hızlı tepki gösterilebildi.

20 bin 30 bin öğretmen, biz çok hızlı bir şekilde M.E.B. üzerinden ve şu anda belli bir takım işe alma sınavları yapılıyor. Çok hızlı bir şekilde telafi etmiş olacağız. 

Bu bir terör örgütü ve bu terör örgütüne karşı devlet bir refleks gösterdi. Bu refleksle birlikte bu girişim önlenmiş oldu. Ama daha takip etmemiz gerekiyor ve rehavete kapılmamamız gerekiyor.

Bunları biz çok iyi biliyoruz, bizim istihbari bilgilerimiz var bu konuyla ilgili, itiraflar var elimizde. Askeriyenin içerisinde, bu örgütün ne şekilde yönetildiğini görebiliyoruz. 

Gelişen şartları göz önünde bulundurmamız gerekiyor, eğer bir normalleşme olursa OHAL için ikinci bir süreye ihtiyacımız kalmaz. Fransa'da herhangi bir darbe bile olmadı. Türkiye'de olanlarla kıyaslayamazsınız. Burada devlete karşı yapılan girişimle kıyaslayamazsınız. Biz şu anda 3 aylık bir süre verdik, ve 3 ay içinde normalleşme görürsek o zaman bu süreyi uzatmaya ihtiyaç duymayız. 

Bazı gerçekleri görmek gerekiyor, dünya gerçeklerinden uzaklaşamayız. Dünyanın ne kadar ülkesinde ölüm cezası var, bunu görmemiz gerekiyor. Sadece AB üyesi ülkelerde ölüm cezası yok, yoksa dünyanın birçok ülkesinde var. Bu bir gerçek. Biz 53 senedir AB kapısındayız, ölüm cezasını kaldırdık, ne değişti? Demokratik hukuk devletinde söz halka ait, halk idam cezası istiyor. 

Parlamentoda bu talep yapılır, Meclis kararı kendi verir. Bu adım atılmazsa yapılacak bir şey yok. Bu darbe girişimi başarılı olsaydı, ölenlerin sayısı binlerce olurdu. Çok şükür ki başarılı olmadı. Bu olup bitenleri görmezden gelemeyiz. Halk diyor ki "ölüm cezası istiyoruz", siyasetçi olarak "kabul etmiyoruz" diyemezsiniz. 

Ben kral değilim, ben sadece Cumhurbaşkanıyım. Milletin seçtiği bir cumhurbaşkanıyım. Türkiye'de krallık yok, demokratik hukuk devleti içinde halkın taleplerini görmezden gelemezsiniz.

Güçlü olmak yasalara aykırı davranma hakkını doğurmaz ama halkı da dinlemeniz, onları hissetmeniz gerekiyor. Eğer halkı dinlemeseydim beni yüzde 52 ile cumhurbaşkanı seçmezdi. 

Siyasetçi sürekli halkla birlikte hareket etmeli, bu da parlamenter meclisin bir özelliği.

Avrupa'daki hükümetler bize samimi davranmıyor. Avrupa Birliği mülteci bağlamında sözünü tutmadı. Bugüne kadar yaptığımız harcamalar 12 milyar dolar. STK'ları da hesaplarsak, bir o kadar daha tutar. Bu paralar devletin bütçesine girmeyecek, Suriyeli mülteciler için kullanılacak. Komşu ülke vatandaşlarına kullanılacak. Tabii ki Suriyeli kardeşlerimiz bizim komşularımız, Batılı ülkeler neden sorumluluk almıyor, neden sorumluluğu bizle paylaşmıyor? Batı bize dürüst davranmadı. 

Şunu görmek lazım, bu röportaj umarım kesilmez, şunu açık açık söylemek istiyorum: Biz mülteciler konusunda verdiğimiz sözlerin arkasında dururuz. Avrupalılara sorum şu; az önce bahsettiğim rakamlar ortada, Avrupalı siyasetçilerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyordu. Biz bu insanları serbest bıraksaydı Avrupa ne yapardı? Şu an kim borçlu? AB üyesi ülkeler de para toplayıp Türkiye'ye aktarmak istiyordu, örneğin Yunanistan mali bir kriz yaşıyor, onlara 4 milyar euro üzerinde bir ödeme yapıldı. Biz bu parayı kendimize istemiyoruz, mülteciler için istiyoruz. Para gelsin gelmesin önemli değil, biz yine Suriyeli ve Iraklı mültecilere yardım etmeye devam edeceğiz ama toplam AB üyesi ülkeler insani açıdan bakıldığında şunu kendilerine sormalı: Şu ana kadar yaşanan durum doğru mu acaba? Hangi dili konuştuklarının bence hiçbir önemi yok ki.

2013 yılında bu karar verildi. 2015 itibariyle vize serbestisinin başlaması gerekiyordu. Ama vize liberalizasyonu olmadan geri kabul anlaşması konusunda böyle bir seviyeye gelinemedi. Sözler yerine getirilmiyor. Hala bu vize serbestisi gerçekleşmedi. Biz sözümüzün arkasındayız, ben Cumhurbaşkanı Erdoğan olarak hükümetimle uyum içerisindeyim. Hangi sözü verdiysek yerine getireceğiz, AB de yerine getirmeli.

'Birçok AB ülkesinden iyi durumdayız'

Ekonomik olarak baktığımızda şu anda aslında çok iyi konumdayız. Birçok Avrupa ülkelrinden daha iyi durumdayız.Büyüme rakamlarına baktığımızda AB ülkelerine kıyasla çok daha iyi seviyede. Döviz rezervleri iyi durumda.İhracaar seviyemiz yükseliyor. Bunlar aslında turiz m konusunda burada yanlış bilgiler söz konudu. Almanya turist sayısı bakımından hep bir numaraydı. Türkiye bu süreci güçlenerek devam edecek, kazançlı olarak çıkacaktır.Bankalarımız iyi durumda, bankaların da bu konuda açıklama yapması gereiyor. Osmangazi Köprüsü'nü açtık, Yavuz Sultan Köprüsü'nü açacağız. 

Biz bu hatayı yapmamalıyız. bütün müslümanlar sanki teröristmiş gibi ifade ediliyor. Bu bağlamda islami terörden bahsedemezsiniz. Ben bir müslümanım. Halkın büyük çoğunluğunuh müslüman olduğu bir Cumhurbaşkanı'yım. Yıllardır terörle uğraşıyoruz. Sayın Merkel'e pek çpk dosya verdim. Sayı 4500'e yükseldi. Almanya'daki gelişmeleri görüyorsunuz. bu teröristler Türkiye'ye teslim edilmiyor. Destek verilmezse bütün Avrupa sorun yaşayacak. Ayrım yapmamamız gerekiyor. bu şekilde barış sağlanmalaı. biz zaten bu mücadelenin içindeyiz. DAEŞ'e karşı, PKK'ya karşı mücadele veriyoruz. bizim sost ülkelerimizde bu mücadele yok ki. Binalar içerisende insanlar çadırlar, sergler açabiliyor. Terör mensupları para toplayabiliyor. Nasıl mücadele edeceğiz? Ölenlere basşsağlığı dilemek istiyorum Alman halkına. "
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde