Erdoğan-Merkel görüşmesinin detayları: AB beş faslı açsın

Erdoğan-Merkel görüşmesinin detayları: AB beş faslı açsın

Almanya Başbakanı Merkel ile bir araya gelen Erdoğan: AB ile müzakerelerde 15, 17, 23, 24, 31'inci fasıllar üzerinde değerlendirme yaptık.

Erdoğan-Merkel görüşmesinin detayları: AB beş faslı açsın
16px
24px
19.10.2015 08:25
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'le, Avrupa Birliği (AB) fasılları üzerindeki çalışmaları değerlendirdiklerini belirterek, "Gerek 15, 17, 23, 24 ve bu noktada 31. fasıllar üzerinde değerlendirme yaptık. Desteğini rica ettim" dedi

Erdoğan, Merkel'i dün İstanbul'daki Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'nde kabul etti. Yaklaşık bir saat süren basına kapalı görüşmenin ardından, iki lider kameraların karşısına geçti.

Erdoğan, Merkel'in, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve kendisiyle yaptığı görüşmelerde özellikle, Türkiye-Almanya ilişkilerini tekrar geniş bir çerçevede ele alma fırsatı bulduklarını söyledi.

Ankara'daki terör saldırısının ardından Merkel'in telefonla arayarak gösterdiği nezakete tekrar teşekkür ettiğini aktaran Erdoğan, teröre karşı ortak mücadele eylem planı üzerinde durma hassasiyetlerinin devam ettiğini ifade ederek, "Önemli konu başlıklarımızdan bir tanesi mültecilerin şu andaki gerek Türkiye'deki durumu gerekse Batı'ya olan yönelişidir. Bu konuda külfet paylaşımı üzerinde değerlendirmemiz oldu. Türkiye'nin bu konuda üstlendiği yükü kendileride ifade etmek suretiyle 'Türkiye'ye yardımcı olmamız gerekir' dediler" diye konuştu.

Erdoğan, görüşmede terör örgütlerine karşı müşterek hareket etmenin gereği üzerinde durduklarına da değindi. AB ile katılım müzakereleriyle ilgili fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirdiklerini kaydeden Erdoğan, "Gerek 15, 17, 23, 24, bu noktada 31. fasıllar üzerinde bir değerlendirme yaptık. Gerek Almanya'nın, Fransa'nın, İngiltere'nin, İspanya'nın, bu tür ülkelerin bu konudaki desteğini kendilerinden özellikle rica ettim" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel'in Türkiye ziyaretinin her iki ülke için de hayırlara vesile olmasını temenni etti. 

ZOR BİR GÖREV ÜSTLENİYORSUNUZ 

Merkel ise ziyaretinin çok faydalı geçtiğini ifade etti. Türkiye ile AB arasında yapılan temasların yanı sıra, Türkiye ile Almanya arasındaki ikili görüşmelerin de ilişkileri güçlendirdiğini söyledi.

Türkiye'nin bugüne kadar 2 milyondan fazla mülteciyi kabul ederek çok zor bir görevi üstlendiğinin bilincinde olduklarını belirten Merkel, şöyle konuştu:

"İkili menfaatler çerçevesinde bütün bu saydığım süreç ve gelişmelerle bağlantılı olarak bir mülteci hareketinin olduğunu, bu mülteci hareketinin çoğalabileceğini ve bu hareketin de Türkiye üzerinden AB'ye akacağını görebiliyoruz. Bu alanda Türkiye'nin yükünü mutlaka birlikte üstlenmek gerektiğini savunuyoruz."

Merkel sarayı istemedi, onlar geldi

İngiliz Financial Times gazetesi, Alman Başbakanı Merkel’in Erdoğan’la birlikte “Kaçak Saray”ında poz vermek istemediğini ve bu yüzden İstanbul’a geldiğini yazdı biliyorsunuz.

Bu iddia, Erdoğan’ın “Başınıza Kaçak Saray kadar taş düşsün” sözleriyle aynı güne rastlayınca acaba “Merkel’e de mi kızdı?” diye akla soru geliyor. Bir de Erdoğan, Merkel’i saraylarda, altın tahtlarla karşıladı.

Bu konunun açıklığa kavuşması şart.

Eğer Merkel’in “Ankara’ya gelmem” dediği ve bunu da Türkiye’ye kabul ettirdiği gerçekse, şöyle bir ayıp ortaya çıkıyor: Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem de Başbakan Davutoğlu, sadece Merkel istedi diye Ankara’dan İstanbul’a gelmiş oluyorlar.

Bizce böyle bir ihtimal yoktur.

Olamaz, olmamalı.

Ama gerçek neyse bilmek de hakkımız.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde