Erdoğan, Hürriyet’e de baskı yapmış

Erdoğan, Hürriyet’e de baskı yapmış

Başbakan Erdoğan’ın, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli’nin açıklamalarını gazetelerden sildirme girişimini ‘sistematik’ hale getirdiği ortaya çıktı.

Erdoğan, Hürriyet’e de baskı yapmış
16px
24px
21.04.2014 16:06
ABONE OLgoogle
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, 17 Aralık sürecinde anamuhalefet liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli’nin açıklamalarını gazetelerden sildirme girişimini ‘sistematik’ hale getirdiği ortaya çıktı.

Milliyet gazetesi, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 18 Şubat’ta, MHP lideri Bahçeli’nin de 8 Şubat’ta Erdoğan’a yönelttiği eleştirilere ilişkin haberleri internet sitesinden silmiş; o haberleri okumak isteyenler Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel’in ‘düzeltme‘ yazısıyla karşılaşmak zorunda bırakılmıştı.

Hürriyet’e üç tasdikname gönderildi

Şimdi, aynı muamelenin Hürriyet’e de yapıldığı ortaya çıktı. Gazetenin okur temsilcisi Faruk Bildirici’nin yazısına göre, Erdoğan’ın yanı sıra çocukları Bilal’le Sümeyye Erdoğan’ın avukatları, bir Kılıçdaroğlu, iki Bahçeli haberinin kaldırılması için gazeteye noter tasdikli ihtarname gönderdi.

Milliyet’le aynı haber

Buna göre, ihtarnamelerden ilki, 29 Ocak tarihli, ‘Belgeye belge fotoya foto’ başlıklı Kılıçdaroğlu haberiyle ilgili. Söz konusu haberin konusuysa, Kılıçdaroğlu’nun 17 Aralık soruşturmasının kilit ismi Rıza Sarraf’la Erdoğan’ın aynı karede görüldüğü fotoğrafı gösterdiği CHP grup toplantısı.

İkinci ihtarname, Bahçeli’nin Milliyet’ten de kaldırması istenen konuşmasıyla ilgili. Bahçeli söz konusu konuşmasında Erdoğan’ın HaberTürk’e müdahalelerini eleştirerek “Alo Fatih demek milli irade hırsızlığı, milli irade kalpazanlığı değil mi?” diye soruyordu. Hürriyet haberi, bizzat Bahçeli’nin ağzından, ‘Alo Fatih kalpazanlık‘ başlığıya vermişti.

Üçüncü ihtarnamesiyse, Bahçeli’nin Kabataş’ta türbanlı bir kadının darp edildiği iddiaları hakkındaki konuşmasına ilişkin, ‘Kabataş yalan, özür dile’ başlıklı haberle ilgili.

‘Haber alma hakkının engellenmesi’

Faruk Bildirici’nin yazısına göre, avukat Ahmet Özel ve Ferah Yıldız Hürriyet’e de Milliyet’le aynı muameleyi yapıp, üç haberin de hurriyet.com.tr’den kaldırılmasını ve cevap metninin hem gazetede hem de internette yayımlanmasını istedi. Ancak Milliyet’in aksine Hürriyet, bu ‘talebi‘ yerine getirmedi. Faruk Bildirici yazısında,” Bu konuşmaları haber yapmamak hem bir siyasetçi olarak Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin ifade özgürlüğünün hem de kamuoyunun haber alma hakkının engellenmesi ve basın özgürlüğünün kısıtlanması anlamına gelir” ifadesini kullandı.

‘Sadece Erdoğan yayınlansın istiyorlar’

Hürriyet okur temsilcisi, “Ne yapacak medya? Sadece Erdoğan’ın konuşmaları yayımlanacak, diğerlerine sayfalar, ekranlar kapatılacak mı? Sanırım istenen bu. Hürriyet’e gönderilen ve bence baskı kurmayı amaçlayan bu ihtarnamelerin başka gazetelere de gönderilmiş olması bunun yeni bir işareti olsa gerek” diye yazdı. Diken.com.tr
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde