Erdoğan: 3 yaşındaki yavrunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi?

Erdoğan: 3 yaşındaki yavrunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi?

B-20 Konferansı açılış oturumunda bot faciasına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yavrunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi?" dedi

Erdoğan: 3 yaşındaki yavrunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi?
16px
24px
03.09.2015 12:12
ABONE OLgoogle
Küresel ekonominin gündemindeki konuların masaya yatırılacağı B20 Türkiye Konferansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve küresel ekonominin baş aktörlerinin katılımıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, B20 Konferansı açılışında yaptığı konuşmada, Bodrum'da 12 mültecinin hayatını kaybettiği bot faciasına da değindi. "Dünyanın en kadim medeniyetlerine beşiklik eden Akdeniz'i mülteciler için bir mezara dönüştüren Avrupa ülkeleri, hayatını kaybeden her mültecinin vebaline ortaktır" diyen Erdoğan, "Akdeniz'de batan bir botta, mültecileri taşıyan bir botta ölen 3 yaşındaki bir yavru bizim sahillerimize vuruyor. Bizim sahillerimizdeki bu 3 yaşındaki yavrunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi?" ifadelerini kullandı.

"Akdeniz'de boğulan insanlığımızdır"

Erdoğan, "Akdeniz'de boğulan sadece mülteciler değildir, insanlığımızdır insanlığımız. Akdeniz'de bizi biz yapan değerler boğulmaktadır, Avrupa kapılarında kaderlerine terk edilen, hatta kasten gemileri, botları batırılarak ölüme gönderilen, sınırlarda insanlık dışı muamelelere tabi tutulan her mülteci bu gerçeğin acı birer temsilcisidir. Huzura ve refaha kavuşmak isterken, Akdeniz'de ve Ege'de boğularak ölen ve cesetleri kıyılarımıza vuran erkek, kadın, çocuk, yaşlı... Her insan bizim yüreğimizde derin bir yara açıyor. Ama bu insanları Akdeniz'de Ege'de ölüme terk edenlerden en küçük bir pişmanlık, vicdan azabı emaresi görmedik, duymadık" şeklinde konuştu.

Kapısına dayanan mültecilere bile tahammül edemeyen Batı'nın; Irak'a, Suriye'ye, Libya'ya özgürlük, barış ve refah götürmek için çalıştığı iddiasının inandırıcılığını kaybettiğini söyleyen Erdoğan, "Orada yapılan ne biliyor musunuz? Onu da açık söylüyorum, 'Libya'da, Irak'ta petrol var. Oradaki petrol kuyularına el koyalım'. Şu anda öyle değil mi? Irak'ın petrol kuyularının yüzde 80'i Batı'nın elinde. Onlar işletiyor, onlar oradan bunun kaymağını alıyor. Yüzde 20'sini de 'al sen kullan' diyor. Aynı şey Libya için geçerli. Bütün bu gerçekler ortadayken dünyadaki bu yapı kabul edilebilir bir yapı değil" dedi.

Birleşmiş Milletler'e eleştiri

BM'ye de eleştirilerde bulunan Erdoğan, "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tesis edilen küresel güvenlik sistemi işlemiyor. Bu sistemin en önemli unsuru olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daima üyesi olan 5 ülkenin çıkarları dışında hiçbir konuya, hiçbir soruna eğilmeyen bir yapı haline dönüşmüştür. Bunun için biz 'dünya beşten büyüktür' diyoruz. '196 tane, 200'e yakın ülkenin kaderi bu beş tane ülkenin içinden bir tanesinin iki dudağı arasına mahkum edilemez' diyoruz. Öyleyse bunları birilerinin söylemesi lazım. Erdoğan söylediği için dünya medyası tarafından her zaman 'kötü' olarak lanse ediliyor. Varın kötü lanse edin. Ben hakkı hayatım boyunca söylemeye devam edeceğim" dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde