Erdem Başçı’dan memura ince mesaj: Biz de sabit ücretliyiz

Erdem Başçı’dan memura ince mesaj: Biz de sabit ücretliyiz

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, memurların toplu sözleşme talepleri ile ilgili olarak, “Biz de sabit ücretliyiz. Gelin hep birlikte enflasyonun düşürülmesi için talepte bulunalım” dedi.

Erdem Başçı’dan memura ince mesaj: Biz de sabit ücretliyiz
16px
24px
31.07.2015 05:48
ABONE OLgoogle
Mer­kez Ban­ka­sı Baş­ka­nı Er­dem Baş­çı, dün yı­lın üçün­cü "Enf­las­yon Ra­po­ru"nu açık­la­dı­ğı ba­sın top­lan­tı­sın­da, me­mur­la­rın enf­las­yon he­de­fi­nin hay­li üze­rin­de olan top­lu söz­leş­me ta­lep­le­ri­ni de­ğer­len­di­rir­ken, bun­la­rın he­def­ler­le uyum­lu ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lirt­ti.

Gı­da fi­ya­tı­nı dü­şü­re­lim

Re­fah ar­tı­şı­nın sağ­lan­ma­sı için gı­da enf­las­yo­nu­nun dü­şü­rül­me­si yo­lu­nu işa­ret eden Baş­çı, şöy­le de­vam et­ti: “Mer­kez Ban­ka­sı ola­rak di­yo­ruz ki, ge­lin hep bir­lik­te me­mu­ruy­la, iş­çi­siy­le, emek­li­siy­le, sa­bit ge­lir­li­le­riy­le, ki biz de sa­bit ge­lir­li­yiz hep bir­lik­te enf­las­yo­nun düş­me­si için ta­lep­te bu­lu­na­lım. Ar­tış­la­rı ve­rip de ar­ka­sın­dan enf­las­yon yo­luy­la ge­ri alı­nır­sa Tür­ki­ye ka­za­nım­la­rı­nı üzü­cü bir şe­kil­de kay­bet­miş olur.”

Tah­min yük­sel­til­di

Baş­çı ay­rı­ca, yıl so­nu enf­las­yon tah­mi­ni­ni 0,1 pu­an ar­tış­la yüz­de 6,9’a çı­kar­dık­la­rı­nı bil­dir­di. 2016 için ön­gö­rü­len yüz­de 5,5 tah­mi­ni ise ko­ru­duk­la­rı­nı be­lir­ten Baş­çı, “Enf­las­yo­nun ar­tık Tür­ki­ye­’de yüz­de 7’nin üze­rin­de ol­ma­ma­sı la­zım. Ama bek­len­ti­le­re bak­tı­ğı­mız­da
7’nin üze­rin­de gö­rü­yo­ruz” de­di.

‘Fa­iz’ sa­de­leş­ti­ri­le­cek

Fa­iz po­li­ti­ka­sı­nın ope­ras­yo­nel çer­çe­ve­si­ni ka­de­me­li ola­rak sa­de­leş­tir­me­nin de­ğer­len­di­ri­le­ce­ği bir ça­lış­ma baş­lat­tık­la­rı­nı ve bu­nun ge­le­cek ay ta­mam­la­na­ca­ğı­nı da açık­la­yan Baş­çı, bu “i­le­ti­şi­m” ça­lış­ma­sı ile pi­ya­sa­la­ra “en­di­şe et­me­yi­n” me­sa­jı ve­ri­le­ce­ği­ni be­lirt­ti. Baş­çı ça­lış­ma­nın 'nötr' bir ça­lış­ma ola­ca­ğı­nı açık­la­dı.

Kimse erken gevşeme ya da fazla sıkılaştırma beklemesin

Ame­ri­kan Mer­kez Ban­ka­sı Fed'in fa­iz ar­tı­rım ka­ra­rı yak­la­şır­ken, kay­gı­nın ye­ri­ni nor­mal­leş­me ar­zu­su­na bı­ra­ka­ca­ğı­nı ile­ri sü­ren Baş­çı, ge­rek­li tüm ön­lem­le­rin alın­dı­ğı­nı ve alın­ma­ya de­vam ede­ce­ği­ni vur­gu­la­ya­rak, şu yo­ru­mu yap­tı: “Kim­se biz­den er­ken gev­şe­me ve­ya had­din­den faz­la ya da er­ken sı­kı­laş­ma bek­le­me­sin. Ge­rek­ti­ğin­de ılım­lı sı­kı­laş­ma ola­cak.”

Rezervleri şimdi değil de ne zaman kullanacağız?

Merkez Ban­ka­sı res­mi re­zerv­le­ri­nin kı­sa va­de­li dış bor­ca ora­nı­nın önü­müz­de­ki 1 yıl­lık dö­nem­de iyi­le­şe­ce­ği­ni öne sü­ren Baş­çı, şun­la­rı an­lat­tı: Dik­kat­le gi­de­ce­ğiz. El­bet bir mik­tar kul­la­nı­yo­ruz. Re­zerv böy­le dö­nem­ler­de kul­la­nıl­ma­ya­cak da ne za­man kul­la­nı­la­cak. Ama ye­ri­ne koy­ma­yı da bi­li­yo­ruz.” Baş­çı, si­ya­set­te­ki tar­tış­ma­lar ve mev­cut iç-dış ge­liş­me­le­rin eko­no­mi­ye ola­sı et­ki­si­ne iliş­kin ola­rak da, “Ö­nem­li olan büt­çe di­sip­li­ni. Bu sağ­lan­dı­ğı sü­re­ce her tür­lü eko­no­mik ve fi­nan­sal şo­kun et­ki­si ge­çi­ci olu­r” de­di.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde