Enerji şirketlerini dolar korkusu aldı: 10 kuruşluk artışın faturası 700 milyon TL

Enerji şirketlerini dolar korkusu aldı: 10 kuruşluk artışın faturası 700 milyon TL

ELEKTRİK Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, son dönemde dolar kurunda yaşanan artışlardan sektörün olumsuz etkilendiğini söylerken, oldukça çarpıcı bir rakamı ortaya koydu.

Enerji şirketlerini dolar korkusu aldı: 10 kuruşluk artışın faturası 700 milyon TL
16px
24px
19.10.2017 14:10
ABONE OLgoogle

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik dağıtımındaki gelişmeler konusunda soruları yanıtladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı, sektöre ilişkin yapılacak çalışmaların önemini vurgulayan Çeçen, “Döviz riskinden arındırılmış bir enerji piyasası oluşturulmaya çalışılıyor. Sektörün bankalara 7 milyar dolar yükümlülüğü var. Kurdaki 10 kuruşluk bir yükseliş, borcumuzun 700 milyon lira artması anlamına geliyor” dedi. 

Çeçen, “Konuşmadan benim anladığım, dağıtım sektörü için düşünülen tedbirlerin odağında müşteri memnuniyeti ile kamu menfaati yer alıyor. Bakanımız, ‘kazan-kazan’ dedi. Yani hizmeti iyi sunar, kaliteyi yükseltir, müşteri memnuniyetini artırırsan, başarılı olursan ödülü hak edersin” diye konuştu.
 
5 milyar TL yatırım
 
Çeçen, sektörde döviz riskinden kaynaklanan sorunlar olduğunu ve bunun tüm elektrik sektörünü doğrudan etkilediğini belirterek, şunları kaydetti: “Özelleştirme sonrası bizler elektrik şebekesine çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Yatırımları, 10 yılda geri aldığımız için de ancak döviz kredileri ile yapabiliyoruz. Özelleştirmeyle ‘yatırımlar duracak’ denildi. Hayır, 3 katına çıktı. Yılda 10 bine yakın büyüklü küçüklü yatırım projesi gerçekleştiriyoruz.  Elektrik dağıtımında bu yıl 5 milyar lira yatırıma ulaşacağız. Yatırımlar tamamlandıkça hizmet kalitesi de artacak.”
 
2020 sonrası şebekeyi akıllandıracağız
 
Sektörün teknolojik gelişmeler ışığında dönüşüm yaşadığını ve bu kapsamda Türkiye’nin Akıllı Şebekeler Yol Haritası’nın yıl sonuna tamamlanacağını dile getiren Serhat Çeçen, teknolojinin hızla değiştiğine ve ucuz olmadığına dikkati çekerek, “Kırk defa düşünüp bir defa adım atmak gerekiyor. Bir de akıllı teknolojiyi olabildiğince Türkiye’den almalısın ki bir taşla iki kuş vurasın. Hem şebeke akıllansın hem de Türkiye’de istihdam ve katma değere faydan olsun. Kolay değil. Takvim vermek gerekirse ‘2020’ye kadar eski şebekeyi yenileceğiz, 2020 sonrasında şebekeyi akıllandıracağız’ diyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde