En büyük oligark Koç

En büyük oligark Koç

Ünlü enerji sitesi oilprice dünya oligark listesi yayınladı. Listenin ilk sırasına Mustafa Koç oturdu

En büyük oligark Koç
16px
24px
12.09.2012 09:08
ABONE OLgoogle

Ünlü enerji sitesi oilprice dünya oligark listesi yayınladı. Listenin ilk sırasına Mustafa Koç oturdu Tüpraş ve Opet ile bölgede gücünün arttığı belirtilen Koç'u, Rus milyarder Roman Abramoviç ve ABD'li Koch biraderler izliyor

Ortadoğu ve Orta Asya'daki doğal kaynakları Avrupa ile buluşturarak enerji koridoru olma yolunda ilerleyen Türkiye'de bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin patronlarının da gücü artıyor. Dünyanın en büyük enerji haber sitesi olan ve medya devi Amerikan CNBC'nin partner kuruluşu oilprice. com'un yaptığı çalışma da bu gerçeği gözler önüne serdi. Site enerjinin büyük oyuncularından Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'u örnek olarak gösterdi.

ABD merkezli enerji sitesi oilprice'ın yaptığı araştırmada, enerjide geleceğin 5 oligarkı listesinde ilk sırada Türkiye'nin en büyük şirketi Tüpraş ile akaryakıt firması Opet'in sahibi Koç Holding yer aldı. CNBC'nin de yer verdiği araştırma yazısında "Tanınması gereken 5 oligark" arasında yer alan Koç Holding'in küresel ekonomide çok fazla tanınmamasına rağmen oldukça önemli bir oyuncu olduğu belirtildi.

DEPO VE LİMANDA ÖNDE

Geçen yıl 27.4 milyar liralık ciro yapan Türkiye'nin en büyük kuruluşu Tüpraş'ın farklı bölgelerdeki 4 rafinerisiyle toplam 28.1 milyon tonluk kapasiteye sahip olduğu aktarıldı. Avrupa'nın en büyük yedinci, dünyanın ise 29'uncu rafinerisi olan Tüpraş'ın sadece üretimde değil taşıma, depolama gibi konularda da öne çıktığını yazan araştırmada, Akdeniz çanağında büyük bir dev olduğu kaydedildi. Tüpraş, geçen yıl 4.25 milyar dolarlık ihracat yaptı.

Abramoviç ikinci sırada

Enerjiye yön verecek ikinci isim ise Rus milyarder Roman Abramoviç. 19.6 milyar dolarlık servetiyle dünyanın 68'inci zengini olan Rus oligarkın enerjide sahip olduğu Millhouse firmasının yanı sıra Sibirya'daki Sakhalin 1 ve 2 yataklarındaki çalışmalarının kısa sürede büyük bir oyuncu olarak öne çıkacağı kaydediyor.

Koch biraderler üçüncü

Üçüncü sırada David Koch ve Charles Koch'un sahibi olduğu Koch Brothers var. Şirketin, sahip olduğu rafineri ve kimya firmalarıyla Exxon- Mobil, Chevron gibi enerjiye yön verecek markalardan biri olacağı kaydedildi.

Romney'in ortağı da listede

Listenin dördüncü sırasında El Salvador'daki ünlü Salaverria ailesi var. Ülkede enerji piyasasını yönlendiren Salaverria ailesinin ABD Başkan adayı Mitt Romney ile yakın ilişkisi var. Romney'in ortak olduğu 66 milyar dolarlık varlığa sahip Bain Capital ile aile işbirliği yapıyor. Araştırmanın 5'inci sırasında ise ABD'li sanayici Harold Hamm bulunuyor.

Enerji imparatoru lakaplı Hamm, 11 milyar dolarlık servetiyle dünyanın 76'ıncı zengini. Hamm'ın en önemli şirketi ise ABD'nin 10 büyük petrol üreticisinden biri olan Continental Resources.

Kerim Ülker/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde