En az 200 milyar dolar dövize ihtiyaç var

En az 200 milyar dolar dövize ihtiyaç var

Önümüzdeki yıl 164 milyar dolarlık dış borç ödemesi yapması gereken Türkiye’nin, cari açık finansmanı ile birlikte 200 milyar doların üzerinde net döviz girişine ihtiyacı var.

En az 200 milyar dolar dövize ihtiyaç var
16px
24px
13.02.2017 08:50
ABONE OLgoogle

Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB) “Dolarizasyon” raporuna göre önümüzdeki yıl 164 milyar dolarlık dış borç ödemesi yapması gereken Türkiye’nin, cari açık finansmanı ile birlikte 200 milyar doların üzerinde net döviz girişine ihtiyacı var.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB), yayınladığı ‘Dolarizasyon’ raporuna göre, önümüzdeki bir yıl içinde 164 milyar dolarlık dış borç servisi gerçekleştirmesi gereken Türkiye, cari açık finansmanı ile birlikte 200 milyar doların üzerinde net döviz girişine ihtiyaç duyuyor.

Raporu değerlendiren TÜRMOB Genel Başkanı Cemal Yükselen, son aylarda ekonomide yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı Türkiye’nin yıllardır temel sorunlarından biri olan dolarizasyon konusunun önemli bir gündem maddesi haline geldiğini vurgulayarak, “Çünkü Türkiye ekonomisinde var olan birikmiş yapısal sorunlar yanında, yaşanan dönemsel dalgalanmalar ve zaman zaman beliren riskler ile dolarizasyon olgusu arasında neden-sonuç ya da etkitepki ilişkisi bulunuyor” ifadelerini kullandı. Yükselen, dolar kurundaki her 1 kuruşluk artışın Türkiye’nin toplam dış borçlarının karşılığını 4.2 milyar lira büyüttüğüne dikkat çekerek, ekonomik gelişmeye sekte vurduğunu belirtti.

1 kuruş = 4 milyar

Türk Lirası bir süredir yabancı paralara karşı hızla değer yitirirken, özellikle yaz aylarından bu yana döviz kurlarında hızlı artışlar sürüyor. Orta Vadeli Programda 2017’nin ortalama kuru 3.18 TL olarak öngörülüp tüm makroekonomik hesap ve tahminler buna göre yapılırken, dolar kuru ocak ayında 3.94’ü aşarak tüm zamanların en yükseğini gördü.

Dolar kurundaki her 1 kuruşluk artış, Türkiye’nin toplam dış borçlarının karşılığını 4.2 milyar lira büyütüyor. En yeni veri olarak Eylül 2016 sonu düzeyi açıklanan dış borç stoku, bu tarih itibarıyla 416.7 milyar dolar düzeyinde. Dolar/TL kuru o tarihte 3 TL düzeyinde bulunuyordu. O tarihten bu yana dalgalı bir seyirle 3.90 TL düzeylerini gören dolar kurunda Şubat başı itibarıyla 3.77 TL’lik cari düzey baz alındığında, bu sürede kurda yaşanan 83 kuruşluk artışın, dış borca 320 milyar TL’lik kur farkı yüklüyor.

İlk şart istikrar

BDDK’nin iller bazındaki verilerine göre Aralık 2016 sonu itibarıyla 529.4 milyar lira olan Türkiye’deki toplam yabancı para mevduat hacmi baz alındığında bunun 300.7 milyar TL ile yüzde 46.8’i İstanbul’da yaşayan yurttaşlara ait bulunuyor. Toplam yabancı para mevduat hacminde Ankara 67 milyar TL ve yüzde 15.7 payla ikinci, İzmir 25.8 milyar TL yüzde 5.7 payla üçüncü sırada.

İller bazında tasarruf mevduatı hacmi içinde dövizin payının en yüksek olduğu ilk 4 il, Orta Anadolu’da. Nevşehir ve Aksaray ilk iki sırada yer alıyor.

TÜRMOB, dolarizasyondan kurtulmak için izlenebilecek politikalarının başında istikrarı saydı.

Raporda, ‘siyasi alanda istikrarsızlık ve risk algısının olmadığı bir ortam ve istikrarlı bir ekonomi yönetiminin olması olmazsa olmaz’ değerlendirmesi yapıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde