Emekliler 6 yıldır maaş promosyonu masalı

Emekliler 6 yıldır maaş promosyonu masalı

Emekliye maaş promosyonu yine gündeme geldi. Bu kez her emekliye geriye dönük 3 yıl için 600 ile 900 lira arasında bir ödeme yapılacağı söyleniyor.

Emekliler 6 yıldır maaş promosyonu masalı
16px
24px
30.05.2016 08:33
ABONE OLgoogle
Emekliye maaş promosyonu yine gündeme geldi. Bu kez her emekliye geriye dönük 3 yıl için 600 ile 900 lira arasında bir ödeme yapılacağı söyleniyor. Ama uzmanlara göre bankaların toplamda 7-10 milyar lira arasında değişecek böyle bir rakamı vermesi çok zor.

Emeklinin maaş promosyonu yeniden gündemde. Bu kez,  3 yıllık promosyon parasının bir defada ödeneceği, yani emeklinin cebine ekstradan 600 ile 900 lira konulacağı söyleniyor. Peki, Ramazan’a sayılı günler kala emeklileri bir hayli heyecanlandıran bu müjdeli haberin hayata geçmesi mümkün mü? Uzmanlara göre bunun gerçekleşmesi bir hayli zor.

Bilindiği gibi 2010 yılı Ağustos ayında yapılan bir düzenleme ile memur ve özel şirket çalışanlarının bankalardan maaş promosyonu almasının önü açılmıştı. Ancak emekliler, bunun dışında tutulmuştu. Emekliler o günden buyana  aradan geçen 6 yılda bir sonuca ulaşmadı, yetkili makamların verdikleri sözlere rağmen. Ancak konu arada bir gündeme getirilip emekliler boş yere umutlandırıldı.

Şimdi yine gündeme gelen emekliye promosyon için ortaya konulan rakamlar bir hayli dikkat çekici. Ancak toplam rakam dikkate alındığında bunun gerçekleşme ihtimali oldukça zayıf görünüyor. Eğer 600 lira üzerinden bir hesaplama yapılacak olursa, 11 milyon emekli olduğu göz önüne alındığında toplam ödenecek miktar 6,6 milyar lirayı buluyor. Eğer 900 lira esas alınırsa toplam rakam 9,9 milyar liraya çıkıyor. Bu noktada gözler bankacılık sektörüne çevriliyor.

Emekli maaşları için bir yılda ödenen toplam paranın 185 milyar lirayı bulduğu belirtiliyor. Bu para halihazırda emeklilere 23 banka üzerinden veriliyor. Ama emekli maaş ödemeleri ile ilgili dağılımda kamu bankaları yaklaşık yüzde 80’lik paya sahip. PTT ile birlikte bu oran yüzde 90’ı buluyor. Bu nedenle kamu bankalarının promosyona ‘evet’ diyebilmesi hükümetin tutumuna bağlı.

Bu arada maaş promosyonu için 12 banka ile görüşüldüğü ve promosyonun da bu 12 banka üzerinden verileceği açıklandı. Dolayısıyla yukarıdaki iki senaryoya göre yaklaşık 7-10 milyar lira arasında değişecek promosyon parasının dağıtımı bu 12 banka üzerinden yapılacak demektir. Bu durumda ilk senaryo için banka başına kasadan yaklaşık 600 milyon lira, ikinci senaryoda da banka başına 830 milyon lira çıkacak demektir. Ancak bankacılık sektörüne yakın kaynaklar, hiçbir bankanın böyle bir yük altına girmek istemeyeceğinin altını çiziyor. Söz konusu tutarların bankaları dara düşürecek, sıkıntıya sokacak büyüklükte olduğuna dikkat çekerek, hiçbir bankanın böyle bir rakamın kasasından bir anda çıkmasını istemeyeceğini ifade ediyor.

Emekliye maaş promosyonunun ilk olarak gündeme geldiği 2010 yılında dönemin Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in girişimleri ile bir hayli mesafe alınmıştı. Hatta kamu bankaları emeklilere bu çerçevede 70 lira ödenmesini kabul etmişlerdi. Ancak ekonomi yönetimi ve hükümet son noktayı koymadığı için emekli bu ödemeden mahrum kaldı. O günden bu yana da mağduriyetinin giderilmesi için çırpınmaya devam ediyorlar.

Konunun uzmanları, gelinen noktada maaş promosyonu ödemesinin emekli başına ancak 100 lira civarında olacağını tahmin ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaynaklarına dayandırılan son açıklamalara göre bu konu haziranda netlik kazanacak. Eğer 100 liralık tahmin doğru çıkarsa da 6 yıl uğraşan emeklinin cebine sadece 30 lira fazla girmiş olacak.

‘Olay, umut tacirliğine dönüştü’

Emeklilerin promosyon mücadelesinin 2007 yılından bu yana sürdüğüne işaret eden Emekli Bir-Sen Başkanı İsrafil Odabaş, hâlâ sonuç alınmamış olmasına bir anlam veremiyor. Aynı bankaya maaşı yatan çalışanların, memurların 9 yıldır promosyon alırken, kendilerinin bundan mahrum bırakılmasına bir anlam veremeyen Odabaş, tepkisini şöyle dile getiriyor:

“Bankalar için çalışan, emekli farkı olur mu? Para aynı para. Neden memur bankaya yatan maaşı için promosyon alıyor da emekli aynı bankaya yatan aynı ara için alamıyor? Hükümet bu konuyu bir türlü sonuçlandırmadı. Sürekli olarak gündemde tutuluyor ama sonuç yok. Emekliye 100 lira, 200 lira vereceğiz deyip oyalıyorlar. Her gün müjde diye basında çıkıyor. Emekliye şunu verdik, bunu veriyoruz. Olay, umut tacirliğine dönüştü. Emekli üzerinden prim yapmak için bu insanların umudu sömürülüyor. 2007 yılından bu yana emeklinin 9 yıllık kaybı var. Son sözü söyleyecek olan hükümet. İstense bir günde bu sorun çözülür.”

İsa Yazar/Yarına Bakış
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde