Elektrikte serbest tüketici hilesi!..

Elektrikte serbest tüketici hilesi!..

Son dönemde yaşanan bir gelişme serbest tüketiciye yönelik elektrik satışında rekabet ihlalini gündeme getirdi.

Elektrikte serbest tüketici hilesi!..
16px
24px
01.08.2014 11:43
ABONE OLgoogle
Enerji piyasasında son dönemde en hareketli alan perakende elektrik satışı. Bu alanda lisanslı 100’den fazla şirket var. Ancak aktif olarak serbest tüketiciye elektrik satışı yapan şirket sayısı çok daha az.

Serbest tüketici bizim de zaman zaman enerji haberlerimizde yer verdiğimiz gibi belli bir limitin üzerinde elektrik tüketimi olan aboneleri ifade ediyor. Bu limit basitçe söylemek gerekirse aylık 133 TL’lik bir elektrik faturasına karşılık geliyor.

Türkiye’de toplam 33 milyon abonenin yaklaşık yarısı bu kapsama giriyor. Bu büyük pastadan pay almak isteyen şirketler arasında ciddi bir rekabet var. Ancak son dönemde yaşanan bir gelişme serbest tüketiciye yönelik elektrik satışında rekabet ihlalini gündeme getirdi.

Tamamen özelleştirilen elektrik dağıtım şirketleri EPDK’nın (Elektrik Piyasasa Düzenleme Kurumu) aldığı karar gereği 2013 yılı başından bu yana dağıtım ve perakende satış faaliyetlerini birbirinden ayırmak için elektrik ticaret şirketleri kurdular.

Buraya kadar her şey yasal zeminde olsa da, söylentiye göre dağıtım şirketlerinin perakende şirketleri serbest tüketiciye yönelik elektrik satışında rekabet ihlali yapmaya başlamış.

Sektör temsilcilerinden duyduğumuza göre, bu perakende şirketleri kendi bölgelerindeki zaten aboneleri olan ve tüketimleri limitin üzerinde olan tüketicileri otomatik olarak serbest tüketici kapsamına almaya başlamış. Bunun için abonelerden bazen imza bile almaya gerek görmeden faturasını serbest tüketici olarak değiştiriyormuş.

Sektör çevreleri, bunun tüketici tarafından anlaşılmasının mümkün olmadığını belirterek, dağıtım şirketlerinin hile yaparak rekabeti ihlal ettiklerini savunuyor. Yine iddialara göre, geçen yıl 400 bin olan serbest tüketici abonesi bu yıl 1 milyon 200 bine çıkmış. Sektör temsilcileri buradaki olağanüstü artışı da manidar buluyorlar.
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde