Elektrikli otomobile ilgi yok!

Elektrikli otomobile ilgi yok!

Çevreyle ilgili kaygılardan dolayı otomotiv endüstrisi elektrikli otomobile odaklansa da, bu kategorideki araçlara kısa vadede rağbet beklenmiyor.

Elektrikli otomobile ilgi yok!
16px
24px
16.10.2014 12:12
ABONE OLgoogle
PwC’nin Fransa, İngiltere ve Almanya’da gerçekleştirdiği araştırmaya göre, bu ülkelerde potansiyel otomobil alıcılarının yalnızca yüzde 1’i elektrikli otomobille ilgileniyor. Danışmanlık şirketinin araştırması gelecek 12 ayda araba satın almayı düşünen 1500 kişinin görüşlerini kapsıyor.

Bu sonuç halihazırda, elektrikli otomobilin alıcıların büyük bir bölümü için güvenilir bir seçenek oluşturmadığını gösteriyor. Le Figaro’da yer alan habere göre, yüzde 1’lik ilgi halen Fransa’daki elektrikli pazar payına son derece yakın bir oran. Ülkede bu yıl ocak eylül ayları arasında 10.088 elektrikli otomobile plaka verildi; bu da pazarda yüzde 0.63’lük bir paya denk düşüyor.

Öte yandan, hibrid otomobiller söz konusu olduğunda ise daha umut verici bir tablo ortaya çıkıyor. Araştırmaya katılan potansiyel alıcıların yüzde 21’i hibrid araçlarla ilgilendiklerini söyledi.

Hibridlerin bu yılki dokuz aylık sürede pazarda sadece yüzde 1,91’lik bir pay oluşturdukları göz önüne alındığında, yüzde 21 oldukça yüksek bir oran. Kuşkusuz bu potansiyel ilginin somut satışa dönüşmesi fiyatla bağlantılı. Günümüzde hibridler ve özellikle de şarj edilebilir hibridler-şehir içinde salt elektrikle sürüş sağlayan daha güçlü elektrikli motorlara sahip olanlar-çok daha pahalı fiyattan satılıyorlar.

Hem otomobil üreticileri hem de devlet elektrikli otomobillere yönelik bu ilgisizliğin farkında; nitekim Fransız hükümeti, 2015 yılında 13 yaş üstü diesel motorlarını teslim eden, elektrikli otomobil sürücüleri için 3700 euro tutarında bir “süper bonus” (6300 euro tutarındaki “sıradan bonus”a ek olarak) planlıyor. Japon otomobil üreticisi Nissan ise bir adım öne geçerek, 15 Ekim ila 31 Aralık arası geçerli olan, 10 yaş üstü diesel sahiplerini de kapsayan bir bonus teklifiyle gündemde. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde