Elektrik şirketini değiştirenlere büyük engel

Elektrik şirketini değiştirenlere büyük engel

Ayda 82 TL'den fazla elektrik faturası ödeyen vatandaşlar istedikleri enerji şirketiyle anlaşarak yılda yüzde 8 tasarruf edebilecekler.

Elektrik şirketini değiştirenlere büyük engel
16px
24px
23.01.2017 10:56
ABONE OLgoogle

Ayda 82 TL'den fazla elektrik faturası ödeyen vatandaşlar istedikleri enerji şirketiyle anlaşarak yılda yüzde 8 tasarruf edebilecekler. Fakat gelen şikayetlere göre vatandaş elektrik satın aldığı şirketi değiştirdiği zaman arıza ve açma kapama gibi işlemleri ağırdan alınıyor.

Ayda 82 TL’den fazla elektrik faturası ödeyen vatandaşlar elektrik şirketlerini değiştirerek serbest piyasadan elektrik alabilecek. EPDK’nın lisans verdiği 200 civarında elektrik üreticisi artık hanelere de satış yapabiliyor.
Fakat elektrik üreticileri mevcut dağıtım şirketlerinin iletim hatlarını kullandıkları için onlara belli bir miktar ödeme yapıyorlar. Vatandaşın elektrik arızası olduğu zaman veya borcundan dolayı elektriği kesildiğinde ise muhattap olduğu kurum artık elektriği satın almadığı dağıtım şirketi oluyor.

Elektrik borcuna sadık tüketiciye özel tarife..

‘ARIZALAR GEÇ GİDERİLİYOR, ŞİKAYET ALIYORUZ’

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, dağıtım şirketlerinin artık tüketiciler kendilerinden elektrik almadığı zaman arıza ve kesinti gibi işlemlerde süreçleri ağırdan aldıklarına ilişkin ihbarlar aldıklarını belirtiyor.

Ağaoğlu yaptığı açıklamada, “Faturamızı elektrik üreticisi başka bir şirkete geçirdiğimiz zaman arıza olduğunda dağıtım şirketleriyle muhatap oluyoruz. Aldığımız ihbarlara göre dağıtım şirketleri tüketiciler faturalarını onlardan taşıdıkları için arızaları geç gideriliyor, işlemleri ağırdan alınıyor” diye konuştu.

Elektrik sayacındaki mühürü de sökmek dağıtım şirketine kalıyor. Ağaoğlu istenirse bu sebepten dağıtım şirketinin vatandaşa kayıp-kaçak cezası da kesebileceğini belirtiyor.

EPDK'dan yüksek elektrik faturasına önlem

EPDK’YA ŞİKAYET EDİN

Ağaoğlu vatandaşın hizmetinin gecikmesi durumunda şirketlerin EPDK’ya şikayet edilmesi gerektiğini belirtti ve ,”Dağıtım şirketini değiştirdikten sonra şebekeden kaynaklanan arıza ile karşılaşan giderilmesinde gecikme ve sorun yaşayan aboneler bu durumu yazılı şekilde EPDK’ya şikayet etmelidirler” diye konuştu.

Vatandaşın serbest tarifeye geçmesiyle yıllık yüzde 5 ile yüzde 8 arasında tasarruf etmesi bekleniyor. Yıllık tüketimi 2400 kilowatsaati aşan 8 milyon 400 bin abonenin serbest tarife imkanından faydalanabilecek.

‘SADIK MÜŞTERİ SİSTEMİ GELDİ’

Öte yandan elektrik dağıtım şirketlerinin başlattığı yeni bir sistem ise ‘sadık müşteri’ modeli. Buna göre elektrik borcunu ödemeyi 5 iş günü geciktiren fakat önceki faturalarını düzenli ödemiş müşterilerin elektriği yasal sürenin sonunda kesilmeyecek. Can Mumay/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde