Ekonomi patronu kim olacak?

Ekonomi patronu kim olacak?

YENİ kurulacak AKP Hükümetinde, özellikle ekonomi yönetiminde kimlerin yer alacağı, giderek büyüyen bir merakla bekleniyor.

Ekonomi patronu kim olacak?
16px
24px
19.11.2015 06:43
ABONE OLgoogle
Ekonomi yönetiminde kimin olacağı bilinmese de, ekonomi programını kimlerin yazdığını biliyoruz. Ekonomi programını yazan ekibin, AKP’nin ilk iktidar döneminde programın yazımında yer alan eski DPT mensupları olduğunu söyleyebiliriz. Bu ekiptekiler o dönem bürokratlardı ama şimdi çoğu siyasete girip bakanlık yapan isimler.

YENİ kurulacak AKP Hükümetinde, özellikle ekonomi yönetiminde kimlerin yer alacağı, giderek büyüyen bir merakla bekleniyor. Bugün ya da Cuma günü açıklanacak yeni Bakanlar Kurulu Listesi için spekülasyonlar da devam ediyor. Ekonomi yönetiminde kimin olacağı bilinmese de, bir süredir hazırlıkları yapılan yeni hükümetin ekonomi programını kimlerin yazdığını biliyoruz. Ekonomi programını yazan ekibin, AKP’nin ilk iktidar döneminde programın yazımında yer alan eski DPT mensupları olduğunu söyleyebiliriz. Bu ekiptekiler o dönem bürokratlardı ama şimdi çoğu siyasete girip bakanlık yapan isimler. 

Ekibin başında Ali Babacan’ın ayrılmasından sonra ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Bakan Cevdet Yılmaz bulunuyor. Yılmaz ile birlikte geçiş hükümetinde şu anda Kalkınma Bakanlığı görevini yürüten eski müsteşar Cüneyt Düzyol, eski Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir de ekipte bulunuyor. Tabi ki bu ekibe yine Kalkınma Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı yönetici ve uzmanları da yardımcı oluyor.

FABRİKA AYARLARI

Bu ekibin aynı zamanda Ali Babacan’ın ilk iktidar olduklarından bu yana birlikte hareket ettiği ekip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu ekip o dönem Abdullah Gül ve Babacan’la birlikte ilk AKP Hükümetinin ekonomi programını dizayn etmişti. Öğrendiğimiz kadarıyla Babacan bu ekibe tam olarak mesaisini vermiyor ama ekibin Babacan’la temas içinde olduğu, gerekli durumlarda karşılıklı görüş alışverişi yaptıkları da söylenenler arasında.
Bu ekip bürokrasiden gelen, şimdiye kadar yürütülen ekonomi programlarının hepsinin içinde yer alan bir teknisyen ekibi.

Eğer Başbakan Davutoğlu’nun “AKP’nin fabrika ayarlarına dönüşü” sözü gerçek olacaksa, ekonomi açısından bu ekibin isabetli olduğuna şüphe yok. Yeni hükümette yer alacağı söylenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın, örneğin Berat Albayrak gibi isimlerin ekonomi programı yazımında yer almadığı ortada. Buna karşılık Bakanlık için adı geçen Naci Ağbal’ın maliye politikaları konusunda katkı verdiğini tahmin ediyoruz.

BABACAN MI YILMAZ MI?

EKONOMİ programını yazan ekip belli ama bunu uygulayacak ekip henüz belli değil. Ali Babacan’ın ekonomiden sorumlu bakan olup olmayacağı en çok merak edilen konu. Bunu ancak kabine açıklandıktan sonra görebileceğiz. Babacan olmadığı takdirde, “Başbakanın doğrudan ekonominin sorumluluğunu alacağı” formül içinde, en kilit kurum olan Hazine’den sorumlu bakanlığa Cevdet Yılmaz’ın gelme ihtimalini yüksek görüyorum. Yılmaz, hem Davutoğlu hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uyumlu çalışan bir isim. Babacan eski konumunu sürdürürse, yine Kalkınma Bakanlığı görevini alarak yeni ekonomi yönetiminde de yerini koruyacaktır. Eski Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan’ın da ekonomiden sorumlu bakanlıklarından birine gelmesi veya Enerji Bakanlığı görevini üstlenmesi sürpriz olmayacaktır.

ALBAYRAK’A SİYASİ KONUM

BUNUN yanında Cumhurbaşkanı istediği için, Nihat Zeybekçi’nin eski bakanlık görevini yürütmesi beklenirken, kulislerde Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ı ekonomiden sorumlu bir bakanlığa vermek yerine, daha çok siyasi konumda görevlendirmek istediği konuşuluyor. Bu arada Cumhurbaşkanı’nın Binali Yıldırım’ın yeni oluşturulacak kurulacak Başbakan Yardımcılığı, en kötü ihtimalle tekrar Ulaştırma Bakanlığı’na getirilmesi konusunda ısrarcı olması da bekleniyor. Kulislere göre Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında bakanlığı konusunda en fazla görüş ayrılığı yaşanan isimlerin başında ise ekonomiye ilişkin isimlerden çok, Davutoğlu’nun hep yanında olan Ali Sarıkaya’nın ismi öne çıkıyor.
Erdal sağlam/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde