Ekonomi kulisleri kaynıyor! Piyasalardaki gizli el kim?

Ekonomi kulisleri kaynıyor! Piyasalardaki gizli el kim?

Ekonomi kulisleri kaynıyor. Özellikle İstanbul finans çevreleri. Yüksek sesle konuşmasalar da fısıltı çok.

Ekonomi kulisleri kaynıyor! Piyasalardaki gizli el kim?
16px
24px
17.03.2017 08:17
ABONE OLgoogle

İsmet Özçelik'in yazısı

Ekonomide işler iyi değil. İşsizlik rakamları son 7 yılın zirvesinde. İşsizlik için başlatılan seferberlik etkisiz. İşten çıkarmalar sürüyor.

Dün noterde işim vardı. Gruplar halinde insanlar girip çıkıyordu. Çalışanlara ne olduğunu sordum. İşten atılan işçiler olduğunu söylediler. İşten atılanlar haklarını aramak için kıvranıyorlardı.

MİLYONLAR KAZANANLAR DA VAR!

Sanayici sıkıntıda. Çiftçi perişan. Esnaf siftahsız dükkan kapatıyor. İşçi, memur, emeklinin durumunu anlatmaya gerek yok.

Ama milyonlar kazananlar da bulunuyor. Son bir aya bakmak bile yeterli.

Dolar 4 liraya yaklaşmıştı. Sonra 3,50’lere düştü. Sonra tekrar 3,76’lara yükseldi. İniş çıkışlar sürüyor. Döviz düşünce alıp, yükselince satanlar var. Yabancılar, Suudi Arabistanlı, Katarlı, ... petrol zenginleri.

Ayrıca yerliler. AKP iktidarında servetlerine servet katanlar. Çoğu tanıdık. Şu anda “evet” için çalışıyorlar. Çark bozulsun istemiyorlar.

GİZLİ EL

Ekonomi kulisleri kaynıyor. Özellikle İstanbul finans çevreleri. Yüksek sesle konuşmasalar da fısıltı çok.

Dolar’ın, Avro’nun bu kadar inip çıkması bir tuhaf. Bunu gerektirecek bir durum yok. Borsa da ayrı. Borsayı yükseltecek bir veriye rastlanmıyor. Ama yükseliyor.

“El çaka, yer çaka” durumu var. Gizli bir elle büyük vurgunların önünün açıldığı konuşuluyor. 16 Nisan’a kadar ekonomik kriz hissedilmesin diye yapılan hamleler tartışılıyor.

Varlık Fonu’na aktarılan milyarlarca dolarla hangi işlerin yapıldığı sorgulanıyor. İşsizlik Fonu gibi yüksek miktarda kaynağı olan fonların durumu konuşuluyor. “Evet” için alınan risklerle ilgili soru işaretleri var!

18 MADDE

18 maddelik anayasa değişikliğinin içinde ekonomi ile ilgili bir tek madde yok. Ama “evet” kampanyası yürütenler, sandıktan “evet” çıkarsa ekonominin düzeleceğini, işlerin açılacağını iddia ediyorlar.

Karşılaştığımız hükümet yetkililerine soruyoruz. Yanıt yok. Laf kalabalığı ile geçiştiriliyor. “Uçarız” deyip geçiyorlar. Anlayacağınız bu işin nasıl olacağı meçhul!

Uçacağımız kesin de nereye uçacağımız belli değil!

BÜROKRASİ DURDU

16 Nisan halk oylaması nedeniyle devlette işler durmuş durumda. Bürokrasi iş yapmaktan çok “16 Nisan sonrasında görevde kalacak mıyım, gidecek miyim” telaşında.

“Evet” de çıksa, “hayır” da çıksa çok sayıda bakanın değişeceği kesin. Bu değişiklik bürokrasiye de yansıyacak. Bu nedenle üst düzey yöneticiler sürekli toplantı (!) halinde. Bakanlıklar arası gezi trafiği zirvede.

Bazıları görevde kalmak için, bazıları da görevde yükselmek için kulis yapıyor.

BYLOCK’ÇU BAKANLAR

Özellikle ByLock’çu olarak bilinen bakanların personelinde hareket yüksek. Bürokratlar ByLock’çu bakanları bildikleri için 16 Nisan sonrasına göre vaziyet alma derdindeler. Bakanla arası iyi olanların gideceklerine kesin gözüyle bakılırken, boşalacak yerlere göz dikenler, AKP milletvekillerinin ve yöneticilerinin odalarını arşınlıyor.

“Bir emriniz var mı?” diye peşlerinden koşuyor.

Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek?

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde