Ekonomi Erdoğan’a yakın isimlere emanet

Ekonomi Erdoğan’a yakın isimlere emanet

Erdoğan’a yakın isimlerin ağırlıkta bulunduğu yeni kabinede, ekonominin başına Şimşek getirildi; hükümetin verilen sözleri tutması bekleniyor.

Ekonomi Erdoğan’a yakın isimlere emanet
16px
24px
25.11.2015 07:36
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın isimlerin ağırlıkta olduğu Ahmet Davutoğlu kabinesinde Ali Babacan’ın yerine Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak Mehmet Şimşek getirilirken, yeni hükümetin gecikmeden reformlara odaklanması bekleniyor.

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yer almadığı kabinede, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu görevi üstlenirken Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ise Enerji Bakanlığı görevine getirildi.

AKP’nin ilk kez iktidara geldiği 2002’den bu yana 1 Kasım seçimleri öncesi kurulan üç aylık geçici hükümet dışında bütün hükümetlerde yer alan Babacan, bu dönem AKP MKYK üyesi de olmadığı için kabinede yer alamadığı gibi, partinin Merkez Yürütme Kurulu’nda da (MYK) bulunamayacak.

Ekonomi yönetiminde, Kalkınma Bakanlığı’na Cevdet Yılmaz, Ekonomi Bakanlığı’na Plan ve Bütçe Komisyonu eski Başkanı Mustafa Elitaş getirilirken, Davutoğlu’na karşı AKP Genel Başkanlığı için ismi öne çıkan ve 12 Eylül’deki kurultay öncesi genel başkan adaylığı için imza toplayan Erdoğan’ın Başdanışmanı Binali Yıldırım yeniden Ulaştırma Bakanı olarak kabineye döndü.

Mustafa Elitaş sürpriz yaptı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek kadar bir sürpriz de Ekonomi Bakanlığı’ndan geldi.

Eski kabinede Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dı. Bunun yerine eski kabinede Babacan’la birlikte çalışan eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Başbakan Yardımcılığı’na getirildi. 1967 Batman doğumlu olan Şimşek, ilk, orta ve yükseköğrenimini Türkiye’de tamamladıktan sonra İngiltere’ye gitti. İngiltere Exeter Üniversitesi’nde finans ve ekonomi dalında yüksek lisans yapan Şimşek, ABD Ankara Büyükelçiliği’nde yaklaşık dört yıl kıdemli ekonomist olarak görev yaptı.

Şimşek’le yakın

İngiltere’de yatırım bankası Merrill Lynch’te de çalışan Şimşek de Babacan gibi uluslararası yatırımcıların kabinede olmasını önemsedikleri bir isimdi. Bu anlamda Şimşek’in Başbakan Yardımcılığı’na getirilmesi uluslararası yatırımcılara da bir mesaj olarak değerlendirildi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal: 1968 Bayburt doğumlu olan Ağbal, 1989’da İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olmasının ardından müfettiş yardımcısı olarak Maliye Bakanlığı’na girdi. Ağbal da Mehmet Şimşek gibi bir dönem İngiltere Exeter Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Ağbal, 2009’da Mehmet Şimşek tarafından Maliye Bakanlığı müsteşarlığına getirildi. O tarihten sonra da Mehmet Şimşek ile birlikte çalıştı.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş: 1957 Kayseri doğumlu olan Elitaş, 1994 yılında Anavatan Partisi’nden belediye başkanlığına aday olmuştu. 2002’de AKP’den milletvekili seçilen Mustafa Elitaş ilk kez bakan olarak atandı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde