E-ticaret 'Biri bizi gözetliyor evi' gibi olacak

E-ticaret 'Biri bizi gözetliyor evi' gibi olacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, elektronik ticareti takip etmek amacıyla 200 kişilik özel ekip ve birim oluşturacaklarını  belirterek, "İnternet ortamında yapılan bütün ticareti anlık takip edeceğiz, gece  gündüz ekrandan izleyeceğiz" dedi.

E-ticaret 'Biri bizi gözetliyor evi' gibi olacak
16px
24px
19.09.2017 12:50
ABONE OLgoogle

İstanbul başta olmak üzere Ankara, Antalya ve Muğla gibi birçok ilde artan günübirlik konaklama ihtiyacına  bağlı yeni bir sektör geliştiğini ve buradaki kayıt dışılığın büyüdüğünü söyleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, genellikle bu tür  kiralamaların internetten yapıldığını anımsattı. Ağbal, bu uygulamanın gün geçtikçe yaygınlaştığını dile getirerek,  şöyle devam etti:

"Haklı olarak kayıtlı şirketlerimiz bize 'Vergimizi ödüyoruz,  kayıtlıyız ama bu işletmeler haksız rekabet yapıyor.' diye şikayette bulundular.  Bunun üzerine bir düzenleme yaptık, dedik ki: 'Eğer evinizi günlük kiraya  verdiyseniz, buradan aldığınız kira günlük 50 lira da 100 lira da olsa banka  kanalıyla ödemek zorundasınız, ödemezseniz ceza veririz.' konut sektöründe İçişleri bakanlığıyla bunu çalıştık. İşin güvenlik, asayiş tarafı da var, bu da  son derece önemli. İçişleri Bakanlığı günübirlik konut kiralamalarıyla ilgili  bilgi topluyor. Biz de Maliye olarak bunların ödemelerini bankacılık sistemine  aldık."

Araç kiralamalarında da ciddi kayıt dışılık olduğuna dikkati çeken  Ağbal, yaptıkları tebliğ düzenlemesinde 5 bin liranın altında araç kiralaması  olsa bile ödemelerin bankacılık sisteminden olması şartı getirdiklerini  hatırlattı.

Ağbal, kayıt dışılıkla mücadelede bankacılık sisteminden ödemenin  başarı sağladıkları alanlardan biri olduğunu belirterek, "Bankacılık sistemine  ödemenin kaydı alındığı andan itibaren biz o geliri kavrayabiliyoruz. Eğer bu  bankacılık sisteminden yapılmazsa ağır yaptırımları var, o da caydırıcı oluyor."  diye konuştu.

İKİ AYDA MÜKELLEF OLMAYAN BİN KİŞİ TESPİT EDİLDİ

Tebliğ düzenlemesi yaptıktan sonra denetimlere başladıklarını anlatan  Ağbal, şöyle konuştu:

"Haziran ve Temmuz aylarında yaklaşık 4 bin 275 vatandaş hakkında  denetleme yaptık. Bunlardan bin 46'sının hiç vergi mükellefiyeti olmadığını  tespit ettik, yani yüzde 25'ini vergi mükellefi yaptık. Dolayısıyla bir anda hiç  vergi dairesine uğramayan bin kişiyi tespit etmişiz. Bu daha başlangıç. Bu  dönemde yaklaşık 3 milyon lira vergi ve ceza kestik. Bu daha başlangıç,  önümüzdeki aylarda rakamlar çok daha yukarı çıkacak."

E-TİCARET 'BİRİ BİZİ GÖZETLİYOR EVİ' GİBİ OLACAK

Sadece tebliğ düzenlemesiyle yetinmeyeceklerinin altını çizen Ağbal,  yakında Gelir İdaresi Başkanlığında (GİB) büyük bir risk analiz merkezi  kuracaklarını söyledi.

Ağbal, "Bundan sonra E-ticaret artık 'Biri bizi gözetliyor evi' gibi  olacak. Biz gece gündüz e-ticareti artık ekrandan izleyeceğiz. Özel bir ekip ve  birim kuruyoruz. İnternet ortamında yapılan bütün ticareti anlık takip edeceğiz.  Gayrimenkul alıp satanları, kiralayanları, 'internetten ikinci el eşya alıp  satıyorum' diyenleri, e-ticaret platformlarını takip edeceğiz."

E-ticarete karşı olmadıklarını, bu alanın gelişmesini istediklerini  vurgulayan Ağbal, buradan kayıt dışı işlemler yapılmasına da müsaade  etmeyeceklerini belirtti.

HER SEKTÖR İÇİN AYRI ÇALIŞMA MASASI KURULACAK

Ağbal, gözetleme ve denetleme işini sistematik haline getirmek için  yaklaşık 200 kişilik ekip oluşturacaklarını ifade ederek, mal ticareti, araç  alımı satımı, gayrimenkul gibi her sektör için ayrı çalışma masaları  kuracaklarını bildirdi.

Bu masaların her sektörle ilgili özel risk analizleri yapacağına  işaret eden Ağbal, şunları kaydetti:

"Bunları denetleyeceğiz. Elektronik ortamda ticaret yapan internet  siteleri var, onlara birtakım yükümlülükler getireceğiz. Burada siz gayrimenkul  alım sitesi yapıyorsanız, o sitede ilanı konulan her ürünle ilgili benim bire bir  yerinde görmemi sağlayacak bilgileri de baştan Maliye'ye bildireceksiniz.  Dolayısıyla e-ticaret Türkiye'de büyüyecek ama kayıtlı büyüyecek. E-ticaret  yürüten herkesi kayıtlı olmaya davet ediyorum, yoksa bunun artık kaçarı yok.  Elektronik Ticaret İzleme Merkezi sistemde bilgiyi yakalayacak, o iş hangi  ildeyse, ilgili vergi dairesine elektronik ortamda bildirimde bulanacak. Aynı gün  yerinde bilfiil denetim yapılacak ve vergi mükellefiyeti kaydedilecek."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde